Temat: Wymiana tłoka
Chcę profilaktycznie zmienić tłok w swojej dt i zastanawiam się czy mogę to sam zrobić ?
Problem w tym ze nigdy tego nie robiłem.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Yamaha » Wymiana tłoka
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chcę profilaktycznie zmienić tłok w swojej dt i zastanawiam się czy mogę to sam zrobić ?
Problem w tym ze nigdy tego nie robiłem.
dt to 2takt wiec zadnych rozrządów tam nie ma i tak na dobra sprawe calosc ogranica sie do zdjecia glowicy z cylindrem nastepnie podmianka tloka. oczywiscie po wczesniejszym dopasowaniu go do cylindra
bardzo prosta sprawa! polecam robić to w dwójke, poczytaj troche to ogarniesz!
[url]http://www.youtube.com/watch?v=sVuG2Y5SEs0[/url]
na tej samej zasadzie u ciebie bedzie
Sama wymiana nie powinna przysporzyć większych problemów, ale dobór rozmiaru tłoka już może.
Z doborem tłoka to bym udał się do mechanika, ale chciałem zasięgnąć opinii czy mogę sam wymienić tłok, bo uważam ze dam rade.
Więc śmiało możesz próbować. Aby było czysto itp. Załóż nowe uszczelki, przed włożeniem tłoka w cylinder nasmaruj go olejem, cylinder też możesz przesmarować, tak samo zrób z górnym łożyskiem korbowodu i sworzniem tłoka. Używaj oleju, który stosujesz do mieszanki.
Nikt z nas nie ma pojęcia jakie masz umiejętności manualne i doświadczenie w temacie, więc powiedz mi na jakiej podstawie mamy to ocenić?
Chyba chodziło o to, że mamy mu powiedzieć czy to trudno czy nie ;d Dla jednych to prosta sprawa dla innych coś niemożliwego. Znam gościa co nie umie kół napompować i oleju do silnika dolać...
od czegoś trzeba zacząć! a od 2T to najporściej, jak nie spróbujesz to do końca życia będziesz polegał na mechnikach i tracił kase na takie usługi...
Nie uznaję się za speca w temacie mechaniki, a udało mi się wymienić tłok samemu. Także zachęcam !
Na spokojnie można robić ja samemu próbowałem w wieku 10 lat(z pomocą taty ale kogo to obchodzi :X) więc to nic trudnego a do spasowania tłoka w lublinie napewno ktoś ci dopasuje (motocykle lublin itp ).
Powiedzcie mi jeszcze czy muszę zdejmować głowicę, czy mogę od razu cylinder?
O_o
Zdejmuj całość :)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Yamaha » Wymiana tłoka
Wygenerowano w 0.057 sekund, wykonano 78 zapytań