1 Ostatnio edytowany przez Radzik636 (2013-12-12 12:02:30)

Temat: Drz sm czy xr 650 sm?

Tak jak w temacie zastanawiam się nad kupnem supermoto. Nie jeździłem ani jednym ani drugim, wcześniej latałem troche sportem (f4i) i exc 250f, jakieś obycie z motocyklami posiadam. Który sprzęt będzie lepszy? Chodzi mi o dojazdy do pracy, ale i jakiś niedzielny terror z kumplami po mieście. Budżet jakim dysponuje to ok 12k ale dalej zbieram więc możliwe że będzie więcej.

2

Odp: Drz sm czy xr 650 sm?

W tej kasie nie wiem czy kupisz zdrową XRkę w SM.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

3

Z XRR może być problem w tej cenie, dwa to większość fajnych dodatków trzeba ściągać z US lub UK - nawet  uszczelki ściągałem z UK bo wychodziło taniej niż u nas.
No i w DRZ będziesz miał zawieszenie USD a w XRR trzeba już sobie dołożyć np z CRFy.

4

fabryczny zawias XR bardzo dobrze daje sobie radę po tuningu w POWER4

5

Nawiasem mówiąc kierowałem się tym ogłoszeniem:
[url]http://otomoto.pl/honda-xr-xr-650-xr650-supermoto-M3620819.html[/url]
Lubie polatać na kole a nie wiem czty w drz wystarczy mi na to mocy, dlatego też myślałem trochę o xr, jaie jest wasze zdanie na ten temat? Bo patrząc na filmikach na yt to chłopaki na drz też fajnie dają radę gibac.

6 Ostatnio edytowany przez kik_man (2013-12-12 15:56:37)

drzta jest lzejsza niz xra wiec mocowo wychodzi podobnie, a jak chcesz 600 to szukaj lepiej lc4 jest tego o wiele wiecej mocy podobnie co xra, a po zamianie mikuni na fcra naprawde kozak moto. Xra jest naprawde rzadko spotykana w naszym kraju, a kupic dobra sztuke jeszcze ciezej. jak moto tylko na miasto i niedaleka okolice suzuki tez bedzie dobrym wyborem. dozbierasz pare groszy to celuj w 625/660 i bedzeisz zadowolony

edit// cos pokrecilem i to samo ci wyslalem w pw zamiast tutaj posta dodac

7 Ostatnio edytowany przez rafal223 (2013-12-12 16:19:42)

Chodzi o XR 650R, nie XR 600, więc to spora różnica.

:)

Będzie 690 niebawem

8

wiem co to za moto odroznam

9

Ja bym radził przejechać się i XRR i DRZ i wtedy sobie wybierzesz co ci lepiej pasuje. XRR na pewno sprzęt unikalny szczególnie w SM no i do tego na kopkę więc zajebisty lans jak zgaśnie na mieście:)

10

nie ma problemu z odpalaniem XR, chyba że po glebie to może być :)
Kiedyś dałem się przejechać XRą komuś od DRZy na bemowskim treningu, może się znajdzie i wyrazi opinię, z tego co pamiętam powiedział że musi zmienić DRZ na XR :)

11

sam swojego czasu szukalem xr650 ale w tak pieknym panstwie obejrzalem jedna i wiecej miala wspolnego z 2taktem (dym nie moc) niz 4. jak jest juz fajny sprzet do wziecia to swoje kosztuje

12

Jeżdziłem sporo i DRz i XR 650 bo kumple mieli, moim zdaniem dwa zupełnie odmienne motocykle, nie bardzo rozumiem jak mozna je ze sobą równać panowie? chyba ze cenowo stoją podobnie ;) Drz bardzo fajny sprzet, bardzo płynnie oddaje moc, ma sie wręcz wrazenie ze jest słabe, ale to tylko pozory. Trwały silnik, na pewno nie jest paliwożerny. XR 650 to zupełnie inna bajka, powiedzieć trzeba szczerze ze to jedno z mocniejszych enduro, wiec żartów nie ma, ale mi nie przypasowała charakterystyka silnika typu "traktor", ręce chce urwać, zawias powiedziałbym komfortowy, silnik MEGA trwały!!! Co mi jeszcze przeszkadzało w XR to duzy zbiornik paliwa, nie raz sobie jajka obiłem to wiem co mówie he he... Ale teraz na  podsumowanie cos napisze. Podczas Endurowania z kumplami Drz, Xr 650 i ja ( Ktm 525 EXC) za cholere nie mogliśmy dać rady kumplowi na Drz-cie, zawsze był szybszy skubany, zresztą nie jedne zawody w jakich braliśmy razem udział to potwierdziły. Pomimo że jestem za KTM-em to śmiało stwierdzam, ze drz-ą tez można zapierniczać ;) Ps. tak jak kolega wyżej , przejedz sie chociaż kawałek tym i tym i zobaczysz różnice.

Yamaha TT600R=> KTM 525EXC/SM=> KTM SXF250=> KTM EXCR 530 FACTORY '11 obecnie w wersji SM :)

13

@up typ po prostu dobrze jeździł, skillowy raider, bo nie wierze, że mając 2 raiderów ze zblizonymi umiejętnościami jeden na drz drugi na 525 dawał się objechać. w EXC przecież lepszy zawias, lżejszy, 525 - znacznie więcej mocy. Więc słaby argument, jak ktoś jest dobry to na 125 rozwali gościa na 400+ i tyle.

14

Radzik636 napisał/a:

Nawiasem mówiąc kierowałem się tym ogłoszeniem:
[url]http://otomoto.pl/honda-xr-xr-650-xr650-supermoto-M3620819.html[/url]
Lubie polatać na kole a nie wiem czty w drz wystarczy mi na to mocy, dlatego też myślałem trochę o xr, jaie jest wasze zdanie na ten temat? Bo patrząc na filmikach na yt to chłopaki na drz też fajnie dają radę gibac.

Ja bał bym się kupić XRki bez rozbierania, jak kupisz egzemplarz z silnikiem który już jakiś cwaniak miał w swoich rękach to mózg się lasuje żeby to doprowadzić do ładu. Poza tym 11200 za XR na małych kołach to tanio jak barszcz moim zdaniem. Do porównania LC4 i XRki, hmm ile ludzi tyle zdań, LC4 ma duży plus za dostępność, masę części, a XRka za trwałość i moc. Oryginalne zawieszenie XRki to ciepłe kluchy, ale silnik ciągnie jak lokomotywa. Tak czy siak 12 letni motocykl, 21kkm, pewnie od dziadka i po remoncie :) Dziwne bo większość XR ma ~20kkm przebiegu jak są na serwisach aukcyjnych :P Radzę podchodzić bardzo subtelnie do tematu XRki, bezpieczeństwa nigdy za wiele.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

15 Ostatnio edytowany przez gierwi (2013-12-12 21:46:40)

Kup DRZ na początek, dostroisz się do SM i podejmiesz decyzję co dalej. Porządne moto z wystarczającym potencjałem, łatwo sprzedać kiedy przyjdzie czas na zmiany, a przynajmniej nie będziesz załamany jak okaże się że SM to nie to o co Tobie chodzi. DRZ po prostu lepiej się nadaje do codziennej eksploatacji. Jak chcesz jeździć tylko w weekendy, wtedy nie ma to większego znaczenia.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"