1

Temat: Co sądzicie o Yamaha WR 125 SM ?

Siemanko,
Na nowy sezon mam zamiar kupić jakieś 125 w 4 suwie, ze względu na ekonomiczność i na to, że planuje jakieś dłuższe traski robić. Zastanawiam się nad WR'ką 125 i mam prośbę do Was żebyście podzielili się swoimi opiniami odnośnie tego modelu lub zasugerowanie mi czegoś innego. Jeszcze takimi pobocznymi propozycjami dla mnie są KTM Duke 125 i Yamaszka YZF 125.

Proszę o pomoc w wyborze ; )

Pozdrawiam i z góry dzięki !

2

Odp: Co sądzicie o Yamaha WR 125 SM ?

WR'ka ciężka i ma słaby zawias, ja radze Husqvarne SMS 4 ;P

Rieju SMX 50 2009 -> Husqvarna SM 125 S 2008 -> KTM LC4 640 2006 FCR 41

3 Ostatnio edytowany przez Driver (2013-10-20 14:04:30)

Pierwsze co to zawitaj do Przywitalni ;)

4

@ Driver
Przywitałem się już i inicjację mam już za sobą ; p

@dIIL
No Huśka bardzo kozacka maszynka, ale jak bym brał Huśkę to tylko w 2T : )

Czekam na więcej opinii ; )

5

Yamaha wr 125 , zalezy z czego sie przesiadasz , jak dla mnie to troche malo 15 koni.

bardzo dlugo sie zbiera , slaba przyspiecha
no ale + dzwiek + spalanie .

zalezy czego oczekujesz od tego moto .

6

po co sie wypowiadacie skoro nawet przy niej nie staliscie? osobiscie posiadalem ja jeden sezon przez ten czas nabilem ponad 10 tys km i lalem tylko paliwo, w przeciwienstwie do 2T gdzie musisz caly czas o czyms myslec.Owszem mocy nie ma zbyt wiele, ale jako pierwsze moto z biegami jest w sam raz, jakbys mial pytania to smialo wal na PW

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

7

Mam teraz Derbi Sende DRD PRO 2009r na 77 Airsalu itp. Więc wiem, że dużej różnicy w mocy nie odczuję. Ale tak jak pisałem od następnego moto oczekuje tego żeby mało paliło, było mało awaryjne, a ja żebym lał paliwo i śmigał.

8

Jeżeli chodzi o 2T to nie możesz liczyć na to że mało palą i mało roboty przy nich :) Więc pozostacje moim zdaniem szukanie czegoś w 4T

9 Ostatnio edytowany przez Dukers (2013-10-20 19:10:05)

Co do duka 125 - miałem jakoś 2 sezony.
Plusy :
- mało pali,
- przykuwa wzrok,
- ciągnie elegancko od dołu jak na 4 T przystało,
- mało awaryjny,
- wygodny na dalsze jazdy,
- ładnie się prowadzi,
- klasyczny dźwięk jak by coś tam było nie tak ,
- zawiecha porządna :)
- dobrze wyważony - jak na rowerze się siedzi (136kg)
Minusy :
- moto na sezon chyba że się lubi małe pojemności,
- co do gum, nie mówie że nie próbowałem... Jak mu pomożesz z dwójki na dobrych obrotach to wstanie, ale trzeba umieć potem jakoś zmieniać biegi (trzeba mieć nogi/e na tylnej/ych stopce/kach)

Plus/minus :
- jakieś lasy itp wykluczone z racji plastikowego pługu z dołu (chyba że tam dasz blaszkę, ale i tak jest niski), lecz normalna droga polna bez problemu ;)
- v-max 115 jak dobrze dotarty - dla niektórych mało, a dla niektórych wystarczająco... (na blokadzie)
Co do ściągnięcia blokady w serwsie gadali tak :
300 zł chyba jak dobrze pamiętam, przyjechać musi ktoś z austrii z kodem i go odblokować bo serwis tego ściągnąć nie może. W motocyklu jest wybite w komputerze, że ma ściągniętą blokadę. Zdejmowane są naklejki "125" z racji iż to nie jest już 125"tka. Ogólnie w 3 i trochę bawienia się z tym, a więc się nie opłaca.

10

@Dukers,
Hmm, no to niezła fanaberia z ściągnięciem blokady w Duke, dzięki ,że mi powiedziałeś bo nie miałem pojęcia o tym ; )

@Driver
No dlatego od początku mówiłem o 4T, bo jednak przy moich wymaganiach jest spoko. Co mnie kusi to głos,spalanie,bezawaryjność. A tą moc przez sezon/dwa jakoś przeboleję ; )

11 Ostatnio edytowany przez bielu000 (2013-10-20 20:10:46)

Pozwolę sobie skopiować mój post, który pisałem jakoś niedawno w tym dziale odnośnie 125 w 4t.

Już kiedyś się wypowiadałem na ścigaczu o supermoto 4t a konkretnie o motocyklu - Hyosung XRX 125. Owszem nazwa nie zachęca, ale po sezonie nie mogę na niego złego słowa powiedzieć. Motocykl produkcji koreańskiej. Silnik DOHC, 4 zawory na cylinder, nie jest to demon mocy ale jak na swoją klasę jeździ całkiem nieźle, v max jaki na nim osiągnąłem to 120km/h, jeśli chodzi o taką normalną jazdę w trasie, to spokojnie można sobie jechać 100-110 bez większego pałowania silnika. Wiadomo w tych zakresach prędkości nie ma już takiej elastyczności, ale nie ma też większych problemów z wyprzedzaniem. Spalanie?  Przeważnie około 3,5l/100km, chociaż udało mi się zejść do 3,2l/100km. Trwałość? Odkąd go kupiłem zrobiłem 4500km, w tym czasie wymieniłem linkę od gazu, olej, filtr oleju, oraz wyczyściłem filtr powietrza. I tyle, więcej nie było potrzeby.
Plusy i minusy:
+ wygląd motocykla o większej pojemności, na zlotach dawali minimum okolice 350 ;)
+ dobrze się prowadzi, (w porównaniu do mz 125 ma bardziej sztywną ramę przez co ma lepsze właściwości jezdne)
+ trwały
+ w miarę komfortowy, robiłem trasy po 200km bez żadnego narzekania,
+ ładnie się prezentuje (poza kilkoma detalami, opisane poniżej),
+ jak na 125 4t ma bardzo dobre przyspieszenie od zera,
+ bardzo ładny, basowy i głęboki dźwięk,
+ przyciąga wzrok ;) zwłaszcza napalonych gimbazjalistek ;) hehe

- mógłby mieć parę kilo wagi mniej, ale tragedii nie ma,
- wersja SM to tak na prawdę wersja enduro ze zmienionymi kołami więc kilka rzeczy należy zrobić samemu - np. wymiana błotnika na krótszy, ale ważniejsze - utwardzić trochę zawieszenie, przód jest w miarę ok, natomiast tył wymaga podkręcenia,
- brzydka owiewka z lampą,
- tarcza z przodu mogłaby być większa
Ponadto ja w zimie mam zamiar delikatnie przerobić tył, tzn wywalić mocowanie tablic, zrobić własne i dokupić małą lampę, oraz to co wypisałem powyżej (oprócz, zawieszenia bo już zrobiłem) jeśli zrobię to co pisałem, to nie będę miał już praktycznie nic do zarzucenia temu motocyklowi.

Za jakiś czas będę szukał dla siebie motocykla - wiadomo już o większej pojemności bo chce znaleźć motocykl jak to mówią "docelowy", ale Hyosunga nie sprzedam ;) Już raczej zostanie u mnie, żeby od czasu do czasu jechać sobie w jakąś trasę, bo jak wiadomo, wyczynem raczej w trasę się człowiek nie zabierze ;)

P.S. - to profilowe tu na forum to właśnie na gumie na Hyosungu więc jak widać da się ;)

Husqvarna TE/SM 610i.e

12

@ Bielu,
Dzięki za odpowiedź ; ) Ten Hyosung nie do końca trafia do mnie optycznie, ale dzięki za pomoc !

13

a xt 125 nie chcesz?;d

KTM SMC 625

14

Oglądałem XT jakis czas temu i nie do końca przemawia do mnie ; ) Ma ktoś jeszcze jakieś opinie o WR,YZF,Duke ; ) ?

15 Ostatnio edytowany przez Pejwul_sm (2013-10-21 20:11:50)

powiem ci tyle jeden kolo z mojej "dzielnicy" ma yzf 125 i może ogólnie bardzo fajny motorek (gimnazjalistki piszczą ) ale moim zdaniem ścigi szczególnie w tej pojemce są takie tylko na pokaz ja na twoim miejscu nawet nie myślał o yzf czy o duku tylko o jakimś supermociaku bo jak wiadomo tam się nie będziesz bał że coś urwiesz (właśnie ww koleżka już pare razy urwał pług )  i nawet jak byś chciał polecieć gdzieś dalej w teren to kombinujesz brudasy i latasz .A myślałeś o mz 125 ?

Honda hm w planach crf 2007 replica :D