1 Ostatnio edytowany przez kacpikSM (2013-08-22 23:16:05)

Temat: Oszust

Na początku chciałem prosić o przeniesienie tematu jeżeli jest to konieczne. ( Nie mogę znaleźć podobnego. )
Chciałem ostrzec wszystkich forumowiczów przed oszustem, który podaje się za zapalonego kupca. Wysłał mi 2 sms w sprawie mojego moto podając swojego emaila:  derekeverett@fastmail.es  oraz prosząc o dokładny adres i zdjęcia motocykla.

Po przypadkowym wpisaniu jego emaila do przeglądarki wyskoczyły mi ciekawe lektury.

wycinka z innego forum :

''
Zalezienie hakera naciągacza - POMOCY
Pewien naciągacz wyłudził ode mnie 1300zł podszywając się pod pay-pal.
Sprawę zgłosiłem na policję, ale oni nie mają nawet internetu, nie mówiąc już, że nagłówek e-maila to dla nich czarna magia. Sprawa więc ich grubo przerasta.
Szukam więc pomocy u WAS.
Czy ktoś wie jak znaleźć prawdziwe IP tego złodzieja? Albo jaka organizacja go namierzy i udupi, bo nasza rodzima policja nic nie może poza granicami kraju (pomijając fakt, że nic nie zdziała).
Oszust chciał kupić ode mnie rower, dostałem trefne "potwierdzenie", że wpłacił kasę na pay-pal.
Miałem tylko opłacić przewoźnika poprzez western union.
Opłaciłem 1300zł, a on zmienił przewoźnika i chce abym wpłacił kolejne 1800zł
Tu mi się włączyła czerwona lampka. Sprawdziłem nagłówki, zadzwoniłem do pay-pal i western union.
Teraz już wiem, że to oszust.
Jak go odnaleźć skoro ma zmienne lub maskowane IP?

emaile wysyłał mi jako derek z kont:

derekeverett@fastmail.es
derekeverett01@gmail.com

emaile wysyłane jako pay pal:

derekeverett00@gmail.com
adrianusgerrit0@gmail.com'''

Niby błahostka, ale bądźcie czujni na każdym korku i miejcie oczy dookoła głowy!
Pozdrawiam!

sms 125 --> smr 450

2 Ostatnio edytowany przez rbsn99 (2013-08-22 23:19:25)

Odp: Oszust

Przekręt stary jak internet. Trzeba być idiotą żeby się na niego nabrać (bez urazy).
BTW Temat wałkowany na forum już kilka razy.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

3

Warto czasem przypomnieć o uwadze ;)

sms 125 --> smr 450

4

Często piszą po angielsku i piszą o naddatkach za przesyłkę.

Yamaha YZ 250F

5

kacpikSM - niestety dałeś się naciągnąć na stary numer. Niestety kasa przepadła - nawet możesz się dowiedzieć kto ją prawdopodobnie ma tutaj [url]http://interfraud.org/ni_moneymap.htm[/url]

Całość procederu jest bardzo dokładnie zorganizowana i szanse na odzyskanie kasy zerowe, ponieważ koszt (czas i pieniądze) odzyskania tej kasy byłby kolosalny. Tak więc trzeba odżałować i być mądrzejszym na przyszłość. A info warto wrzucić na fora dla przestrogi.

-------------------
hmmmm...

6

Prosto z mostu.. Ja zawsze chcę gotówkę, a jak już przelew to PL-PL, a nie z jakiś kont w "majami bicz" :P Z PKO do ING przelewy, tam CIe w gupa nie zerżną. I moto dopiero dostają jak mi powiedzą w banku, że hajs się zgadza :D

7

temat pojawia sie na forum regularnie co kilka tygodni.
Prosze przejrzec archiwum.
zamykam.

Crazy pozdrawia
http://www.youtube.com/user/supermoto30