1

Temat: 125 SM a 188 cm wzrostu, czy to problem ?

Zacznę od przeprosin ( nie przywitałem się, z uwagi że nie mam maszyny którą mogę się zwyczajnie pochwalić :P ) Od dłuższego czasu choruje na supermoto , z przyczyn finansowych rozglądam się za 125cm 4t , moto ma służyć jako transport do pracy jak i maszynkę która da frajdę z jazdy , zainteresowałem się Mz 125 sm ,Derbi Senda 125 sm bo są zwyczajnie ładne , tanie w zakupie i mało palą ( do 4/4.5 litra), teraz pytanie ... czy mój wzrost i waga ( 188cm i 75kg ) nie bedą problemem ? Z uwagi na mój wiek ( blisko 30 na karku ;) )  nie chce wyglądać jak na motorynce a na nic mocniejszego zwyczajnie mnie nie stać (chodzi o utrzymanie,spalanie i częsci ) ,prędkości rzędu do 120/130kmh w zupełności mi wystarczą a z tego co wiem obie tyle polecą,mieszkam w dużym mieście i więcej mi nie trzeba :)) bardziej zależy mi na małym spalaniu,w miarę bezawaryjności ,nie drogich częściach ( wiadomo,swoje muszą kosztować ) ale bez przesady . Czy ktoś podobnych rozmiarów jak Ja, posiada wyzej wymieniony sprzęt ? prosił bym o fotki/filmik jak taki Pan się prezentuje  ,Pozdrawiam
Ps. Strasznie mało inf o tych modelach ,w szczególności o Mz :/ prosił bym o informacje posiadaczy,na co uważać i czego się wystrzegać,plusy i minusy tych modeli ( to co znalazłem w sieci rodzi więcej pytań niż daje odpowiedzi ) Pozdrawiam

2

Odp: 125 SM a 188 cm wzrostu, czy to problem ?

Na MZ powinieneś czuć się dobrze, bo to spory kawałek motocykla ;]

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

3

Odezwij się do qba_grygiel, on ma chyba ze 3 metry to Tobie opowie jak jeździł 125-ką.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

4

Więc jest cień nadziei że się w nią wkomponuje,liczę na to :D widzę że ją dosiadasz , długo ją masz ? jeśli tak to jesteś dla mnie bankiem cennych informacji ,nie wiem czy tu ,czy odezwać się do Ciebie prywatnie ,pewnie poznałeś słabe i mocne strony tej konstrukcji ,naprawy przeprowadzasz sam czy serwisujesz ? nie ufam serwisom , dobrze jak można samemu coś pogrzebać ,pytanie czy Mz na to pozwala ,chodzi o stopień skomplikowania . Są zamienniki części ? sety do modyfikacji itd ? jakie są koszty rejestracji i ubezpieczenia ? i jeszcze jedno pytanie ,MZ posiada blokady ? tak by zarejestrować ją na 50cm ? jest taka możliwość ?

5

ja przy wzroście 195cm latałem na husce sm125s i nie było źle... w brew pozorom te motocykle gabarytowo nie różnią się prawie od "większych" sprzętów.

6

gierwi napisał/a:

Odezwij się do qba_grygiel, on ma chyba ze 3 metry to Tobie opowie jak jeździł 125-ką.

To prawda jeździłem jakiś czas temu DT 125 :D (203 cm i 95 kg). Bardzo fajnie wspominam ten czas, na prawdę dało się jeździć i to bez większych problemów :). Z pewnością wyglądałem jak na motorynce, ale zupełnie się tym nie przejmowałem, miałem to gdzieś ważne że byłem zadowolony z jazdy. Teraz mam SMRa i nie wyglądam nic lepiej :D
Kończąc moją wypowiedź spokojnie dasz radę przy wzroście 188 cm na pewno będzie się tobie dobrze jeździć.

KTM 450 SMR

7

Wielkie dzięki Panowie , bo rozumiem że w cenie 3/4 tysięcy ( tyle mnie więcej stoją Mz'tki ) nic lepszego nie kupie ?  wiem że rozmowy o oszczędnościach przy motocyklach są troszkę nie na miejscu bo nikt tego nie stworzył by oszczędzać ,ale wiadomo każdy ma rodzinę i inne wydatki i trzeba to jakoś pogodzić ,docelowo z początkiem tego sezonu planowałem skuter ( peugeot'a ) jako transport do pracy ,bilety ,mandaty za ich brak i podwyżki cen biletów rozpaliły we mnie iskrę wolności  , przeglądając skutery natknąłem się właśnie na MZ i to co kiedyś uważałem za nie realne ( posiadać supermoto ) jest w zasięgu  kieszeni zwykłego zjadacza chlebka :)) co mnie niezmiernie cieszy .

8

Mz'etka porządny, tani, i chyba najmocniejszy z 4t w 125 :)))

Rieju SMX 50 2009 -> Husqvarna SM 125 S 2008 -> KTM LC4 640 2006 FCR 41

9

GG 10534480 jak chcesz coś wiedzieć to pisz, albo na pw na forum.

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

10

[url]http://www.supermoto.pl/2009/10/mz-125-sm/[/url]

DRZ400SM, KTM 990 ADV

11

188 cm !?!?!??!?!?! I Ty widzisz problem ?!!? Chłopie ja mam 1,77. TO JEST PROBLEM :P

12

Czytałem ten art, bardzo ciekawy i  jedynie tak skrupulatnie napisany tekst o MZ , Wojtek ,na pewno się odezwę do Ciebie :)) z tym moim wzrostem... to wiadomo że dosiąde wszystkiego ,chodzi o to żebym nie wyglądał co najmniej śmiesznie  ,jak to się mówi " jak na psie,kolana z kierownicą przy klacie "  widząc raiderów na SM ma się wrażenie że maszyny są masywne ,mocne , nie chce wyglądać jak na przymałym rowerku , ale z tego co piszecie ...moje obawy zmalały do minimów , drugą rzeczą jest to że dopasowanie do moto przekłada się też na jego prowadzenie i chyba własciwości jezdne prawda ? (zakręty itd )  jestem dobrej myśli ,teraz tylko odkładać i zbierać cenne inf :D  o MZ 'tce ,tak więc jeśli chodzi o wzrost to by było chyba na tyle ,dzięki Panowie !

13

Siemanko jak był byś zainteresowany Derbi Sendą 125 SM 2007r za ~ 4700 to dawaj znać sprzęt w zacnym stanie technicznym i pali 4,4 przy pałowaniu , z dodatków - akcesoryjna ledowa lampa tył oraz licznik kosso wart 700 zł , i świeżutka opona tył .
Jest też opcja tańszego kupna bez licznika ;] . Wage mam tą samą tylko wzrost 175 i przyjemnie się śmiga między samochodami w mieście .

14

ok dzięki ale obstaje przy Mz'tce , jeśli wszystko się uda to pod koniec sezonu ,lub najpóźniej z początkiem przyszłego... bedę grzał siodło Mz'ty , proszę mi póki co nie składać ofert bo zwyczajnie nie mam teraz kasy ,świnka skarbonka w trakcie dokarmiania :D Pozdro