331

Odp: XR400R SM Staruch

Moto wczoraj odebrane :D :D :D

Polatałem trochę na dużych kołach, dziś wrzucam małe. Moto pracuje ciszej, skrzynia pracuje jak... w Hondzie :) Wreszcie! Nie zalewa się na dole i ładnie ciągnie.

Dziś odbędzie się chłosta na treningu, więc powiem coś więcej :D

"Ride it, like You stole it"!

332

w końcu lata :D jak powinna
mówiłem że Marek ogarnie sprzęta :)

life's 2 short 2be slow

333

Lata elegancko:) Zostały jeszcze nowe kierunki na tył i stacyjka. Silnik igiełka :)

Marek robi powoli, ale bardzo dokładnie. Śmiało mogę polecić, dopóki nie wrócisz, zostaje u niego :D

334 Ostatnio edytowany przez plaster (2013-07-29 16:05:28)

hahaha Ja nie wracam :)
wiem że robi dobrze dlatego Ci go poleciłem xD
dawaj jakiś film jak nakurwia xD

life's 2 short 2be slow

335

Plaster, filmik będzie :)

Na razie mam problem: jak się moto dobrze rozgrzeje, to na biegu z wciśniętym sprzęgłem ciągnie do przodu. Tzn, nie wysprzęgla do końca. Czego to wina?

336 Ostatnio edytowany przez kompan do picia (2013-08-07 10:22:49)

Jak Japonia to pewnie linke masz. Zacznij od banalu regulacja na wysprzegliku, następnie luz na klamce sprzęgła, wszystko po rozgrzaniu sprzeta. Jak silnik jest rozgrzany linka się trochę rozciąga.

337

kompan do picia napisał/a:

Jak Japonia to pewnie linke masz. Zacznij od banalu regulacja na wysprzegliku, następnie luz na klamce sprzęgła, wszystko po rozgrzaniu sprzeta. Jak silnik jest rozgrzany linka się trochę rozciąga.

też bym od tego zaczął xD

life's 2 short 2be slow

338

WITAM SZANOWNYCH KOLEGÓW . Na forum trafiłem przypadkiem ponieważ szukałem informacji na temat tłumika do xr 400r. Przeczytałem w tym temacie wszystkie 23 strony i bardzo mnie zaciekawiły dywagacje na temat tego motocykla. Sam jestem właścicielem takiej hondy, tylko że latam hard-enduro. Może żeby nie przedłużać, a odnieśc się do ciągnącego sprzęgła: jeśli nie pomoże regulacja to po pierwsze
-  sprawdź czy przypadkiem nie masz może nieodpowiedniej klamki tzn   czy ktoś po połamaniu dobrał właściwa ( różnice w wygięciu u mnie tak było w przypadku hamulca - pompa działała tylko w połowie )
- zmień olej bo ten ci szkodzi -  dużo było na temat oleju, ale ja dodam coś od siebie - w związku z tym iż prowadzę mały warsztat motocyklowy i czasami zdarza się dojście do oleju różnych producentów testowałem juz ich kilka , konkretnie w tym motocyklu, parametry miały te same ale jednak. Ale do rzeczy . Mam w moto licznik kilometrów i motogodzin , a to dlatego że w czsie np 1 mth mogę zrobić około 200 km, ale też 70 km mogę robić przez 3,5 h. Dlatego uśrednię, i tak olej HONDA REPSOL po około 400 km  głośniejsze chodzenie silnika i ciągnie sprzęgło, CASTROL GPS około 700 km to samo , FUCHS nieci lepiej, podobnie. Najlepiej wychodzi  motul 5100 ester, bo  po po 1000 km było ok . nie wiem co dalej , ponieważ właśnie po około 1000km zmieniam olej. Bańka 4l kosztuje około 130 zł - dobry filtr około 20zl- także cała wymiana to około 80 zł. Myślę że nie dużo zważywszy że np tarcze sprzegła200 zl itd itd. Oczywiście cały czas mowa o 10W40 taki zaleca producent.  Mam moto z 2001r, z chłodnicą oleju, i o ile czytałem trochę neta, najwięcej na świecie tych motocykli jest w USA i Australii - w której jak wiadomo temperatury sa o wiele wyższe niż  Polsce
Acha za późno przeczytałem ten post ale np uszczelki są w  olekmotocykle.  Łożyska na wał firm KOYO, sa w zestawie z uszczelniaczami  ALLBALS  również

339

SEWERYN napisał/a:

czsie np 1 mth mogę zrobić około 200 km

na tym motocyklu jest to niemożliwe :)

- Jeśli dziekan nie odwoła swoich słów do  jutra to wypierdalam z tej uczelni
-- A co takiego powiedział dziekan??
- "Wypierdalaj z tej uczelni!!"

340

SEWERYN napisał/a:

WITAM SZANOWNYCH KOLEGÓW . Na forum trafiłem przypadkiem ponieważ szukałem informacji na temat tłumika do xr 400r. Przeczytałem w tym temacie wszystkie 23 strony i bardzo mnie zaciekawiły dywagacje na temat tego motocykla. Sam jestem właścicielem takiej hondy, tylko że latam hard-enduro. Może żeby nie przedłużać, a odnieśc się do ciągnącego sprzęgła: jeśli nie pomoże regulacja to po pierwsze
-  sprawdź czy przypadkiem nie masz może nieodpowiedniej klamki tzn   czy ktoś po połamaniu dobrał właściwa ( różnice w wygięciu u mnie tak było w przypadku hamulca - pompa działała tylko w połowie )
- zmień olej bo ten ci szkodzi -  dużo było na temat oleju, ale ja dodam coś od siebie - w związku z tym iż prowadzę mały warsztat motocyklowy i czasami zdarza się dojście do oleju różnych producentów testowałem juz ich kilka , konkretnie w tym motocyklu, parametry miały te same ale jednak. Ale do rzeczy . Mam w moto licznik kilometrów i motogodzin , a to dlatego że w czsie np 1 mth mogę zrobić około 200 km, ale też 70 km mogę robić przez 3,5 h. Dlatego uśrednię, i tak olej HONDA REPSOL po około 400 km  głośniejsze chodzenie silnika i ciągnie sprzęgło, CASTROL GPS około 700 km to samo , FUCHS nieci lepiej, podobnie. Najlepiej wychodzi  motul 5100 ester, bo  po po 1000 km było ok . nie wiem co dalej , ponieważ właśnie po około 1000km zmieniam olej. Bańka 4l kosztuje około 130 zł - dobry filtr około 20zl- także cała wymiana to około 80 zł. Myślę że nie dużo zważywszy że np tarcze sprzegła200 zl itd itd. Oczywiście cały czas mowa o 10W40 taki zaleca producent.  Mam moto z 2001r, z chłodnicą oleju, i o ile czytałem trochę neta, najwięcej na świecie tych motocykli jest w USA i Australii - w której jak wiadomo temperatury sa o wiele wyższe niż  Polsce
Acha za późno przeczytałem ten post ale np uszczelki są w  olekmotocykle.  Łożyska na wał firm KOYO, sa w zestawie z uszczelniaczami  ALLBALS  również

Zawitaj do przywitalni ;)

341

Linką się nie bawiłem. Ale myślicie, że to aż taka różnica? Boje się, że jak za bardzo odkręcę, to nie będzie wysprzęglało w ogóle.

Ja w końcu stosuje Shell AX7 15w50 semi. Teraz w weekend polatałem trochę po Mazurach, też wolne partie przebijania się w lesie i wszystko spoko, sprzęgło pracowało ok, a lekko nie miało. Może tylko w mieście je przegrzewam?

Z takich ogólnych obserwacji: wymieniałem się z sajferem na jego DRZ i powiem, że czuć wyraźnie różnice w wadze, XR prowadzi się lżej, ale dużo bardziej nerwowo, DRZ płynie. Chwalę też sobie "tępy" mały hamulec w XR. Mogę go cisnąć do woli i nie boje się, że się wywale :) Trochę muszę pokręcić zawiasem, ale przychylam się do sugestii Modesta: zawias przedni musi być zmieniony.

http://i062.radikal.ru/1308/57/9fa2cdfe7f0e.jpg

342

Staruch napisał/a:

Trochę muszę pokręcić zawiasem, ale przychylam się do sugestii Modesta: zawias przedni musi być zmieniony.

Ja znowu nie jestem w stanie się jeszcze wypowiedzieć na temat upsów bo w tym sezonie jeździłem może z 2 godziny
(cały czas wyjazdy i brak czasu na dokończenie moto). Póki co na asfalcie jest sporo lepiej, w terenie za twardo,
ale nie bawiłem się jeszcze ustawieniami i mam zalany olej 7.5W raczej pod kątem asfaltu.

343

Modest, paradoksalnie, ja też czuje, że u mnie przód jest za twardy. Rozkręciłem wszystko na soft a i tak jest za twardo. Nie wiem, czy nie jest szarpnięta sprężyna i olej. W terenie jest zdecydowanie za twardo, na asfalcie ok.

344

W zeszłym tyg śmignąłem z chłopakami na Ukrainę. Moje opinie:
- xr jest zaskakująco dobrym motocyklem. Nic się nie zjebało :D
- martwiłem się, że będzie słabła na podjazdach (waże ponad 100kg). Nic z tych rzeczy! Ani przez moment nie zbrakło mi pary. A moment był zawsze na zawołanie.
- Im okrutniejszą chłostę moto otrzymywało, tym jechało lepiej. Tego nie rozumiem :)
- na długich przejazdach po asfalcie drętwiała mi dupa. Nie wiem czego to wina :D
- spore spalanie: 6L ?
- nadal nie umiem kopać. Jak się zalała, to amen, 5 min kopania.
- W porównaniu do DRZ prowadzi się bardziej nerwowo i mniej komfortowo.

http://s58.radikal.ru/i162/1308/cd/a9797c0aec89.jpg

345

Staruch napisał/a:

- nadal nie umiem kopać. Jak się zalała, to amen, 5 min kopania.

Panie, ciepłe ssanie to jest to! Jak chcesz się babrać w błocie i nie chcesz rozrusznika to to jest bardzo przydatna rzecz :)
Dzisiaj to doceniłem kilka razy.