1

Temat: KTM DUKE II 640 LC4 NICAsIL

Witam wszystkich czy zna ktoś dobry warsztat który zajmuje się nicasil?Temat jest taki ze pompa oleju mi siadła i delikatnie tłok cylinder ruszył oraz wał i muszę zrobić oczywiście generalkę. Potrzebuję fachowca który siedzi  w tym temacie.
Albo drugi temat wymiana na tuleję itd.
Która z opcji jest lepsza?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdro

2

Odp: KTM DUKE II 640 LC4 NICAsIL

wrzuć fotkę cylindra

3 Ostatnio edytowany przez QBA DUKE II (2013-05-25 21:49:57)

nie mam foto musi byc szlif albo wymiana tylko nie wiem czy nicasil czy tuleje inna wstawic i tak generalka i tak

4

Wykonałeś już jakiś wstepny kosztorys remontu? Bo nie wiem czy tez nie zrobić u siebie profilaktycznego z wymianą tłoka itp

5

Hmmm, ja bym nie zalecał kładzenia nowego nicasilu - więcej z tym problemów niż to warte, a koszt to około 1000zł (nie robiłem ale się nasłuchałem :-) ). Do LC4 trafiają się często cylindry w dobrych cenach, jednak jak ja szukałem (czarny cylek) to nic nie było. Ponieważ moje wcześniejsze LC4 620 było na kołach brudasach i takie miało główne przeznaczenie to z braku cylka na alledrogo i pieklącej się sprawy zrobiłem tuleję. Za tulejowanie dałem 200zł i w dwa dni miałem sprawny cylinder. Dałem większe pasowanie i moto latało jak zawsze - jedynie to wydawało mi się, że robi się szybciej gorący i temperatura mogła być trochę wyższa.

http://www.youtube.com/watch?v=4H0w5DHh0w8

Yamaha WR450F - Brudas
KTM 690 SMC-R - SM

6

Tak jak pisze kolega - nikasil to taka śliska sprawa, zwłaszcza w PL.
Jeżeli chcesz mieć zrobiony na prawdę dobrze to wysyłaj go sam do firm zajmujących się tym a nie przez jakieś sklepy/serwisy.
Najlepiej czytałem robią to w USA.
Gdzieś też wyczytałem, że niezły jest tutaj:
[url]http://www.powerseal.nl[/url]
Zresztą mają filmik jak to u nich przebiega i wygląda jak dla mnie profesjonalnie.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

7

Ja polecam US Chrome, właśnie trzymam w rękach cylinder zrobiony przez nich i wygląda jak orginał prosto z ASO. Jeśli masz jakiegoś znajomego w USA to ogarniesz to w dobrej cenie.

8

Patrzyłem to wysyłając do USA nie przepłacisz.
Jedynie będziesz dłużej czekał ze względu na czas wysyłki.
US Chrome, Millenium Technologies to chyba najbardziej cenione firmy.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

9 Ostatnio edytowany przez dibo (2013-05-28 21:56:59)

niejaze tylko co ma pompa do walu? nierozbieralem silnika lc4.jescze rozumiem jak na denko tloka jest natrysk jakis i przez to cylinder zlapalo w co watpie..ale wal? zwykly na iglach...w oleju co chodzi :)pompa tylko to po to tam potrzebna zeby walek na gorze przesmarowac bo w amelinium chodzi;p

Mniejsza o to

Nie wiem jak nikasil.ale tulej robilem kilka w motortechu u woryny.na kilkadziesias przypadkow tulejowan jakie znam 2 tuleje sie rozwalily.jedna w cr 125 druga w jakiejs 250tce w 2t.w 4 t niepamietam zeby cos sie dzialo.wiem ze piotr tulejuje stale 4takty do paralotni i chodzi to bez problemu.do tego nowy wossner i bedzie hulac.sam mialem pare tulej i nieodczulem kompletnie zadnej roznicy.

Drz650->klx650->SXV 550->DRZ400sm->husq wr250 zadymiacz

10 Ostatnio edytowany przez motorktm (2013-05-28 22:59:48)

Z tego co widziałem to wałek w lc4 chodzi na łożyskach:)ale jak padnie pompa to korbowód nie ma smarowania takiego jak powinien.
. Troche sledziłem inne forum i cytuje kogos w temacie:d

"Tak myślałem żeby pozbyć się tego mikrofiltra, wydaje mi się że to zbędna utrata ciśnienia oleju??? a wał zrobiłem, korbę morzna dostać orginał w ktm od 620 i roztoczyć wał na swożeń. Ale ja roztoczyłem korbowód, wbiłem tulejke, nowe łożysko, i swożeń od ursusa c 360 cała operacja 150zł zamiast 740zł . patent sprawdzony zroniłem tak juz w kilku motorach i nie było z tym problemu chulały jak trzeba. jak padnie łożysko to wybijam tulejke wbijam nową łozysko, swożeń i dalej jazda "

11

No byc moze :)

Drz650->klx650->SXV 550->DRZ400sm->husq wr250 zadymiacz

12

W LC4 wał jest smarowany ciśnieniowo. Ta sama pompa odpowiada za smarowanie wału i natrysk na denko tłoka. Jak padnie to druga pompa (lub mechanizm ciśnieniowy w starszych LC4) odpompuje cały olej z komory korbowej i wał będzie zupełnie na sucho chodził.
Jak padnie druga pompa (lub w/w mechanizm) to będzie wywalało olej z silnika skąd się da  + będzie pił przez pierścienie (jest spora szansa, że się zapieką przy okazji).
Wałek rozrządu w LC4 jest smarowany rozbryzgowo (olej transportuje łańcuszek rozrządu), więc akurat awaria układu smarowania rozrządu nie ruszy. Chyba, że ktoś będzie jeździł dłużej ze zbyt niskim stanem oleju - wtedy padnie właśnie wałek lub rolki dźwigienek zaworowych.

BTW. LC4 nie ma suchej miski i ogólnie konstrukcja jego silnika nie sprzyja gumowaniu bo dosyć szybko w pionie wszystkie elementy (oprócz skrzyni i sprzęgła) tracą smarowanie. Więc jeśli macie kolegę, który często wali piękne długie gumy na LC4 to sugerowałbym mocno zastanowić się nad ew. zakupem od niego takiego moto ;)

pzdr, Adam

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...

13 Ostatnio edytowany przez QBA DUKE II (2013-06-29 13:02:47)

Wszystko wiem wiór jakis dostał się do pompy a dlugie piony zrobily swoje generalka w trakcie dzieki za posty. jeszcze pytanko czy mozna cos zrobic zeby olej krążył jak sie piony stawia?

14

Bez radykalnych ingerencji w konstrukcję to nie bardzo.

lc4.pl - nowa strona pomarańczy
Najczęstszą przyczyną problemów z LC4 jest właściciel...