1

Temat: Dobór kasku.

Witam wszystkich zgromadzonych towarzyszy. Nie muszę nikomu mówić że dobór kasku zawsze stwarza problemy szczególnie początkującemu motocykliście jakim jestem ja. Co do marki i modelu jestem prawie zdecydowany że będzie to airoh stelt. Problem leży w tym że wciąż dręczy mnie to jaki rozmiar dobrać, rozważam pomiędzy M a S nie wiem jak rozpoznać że kask jest zaciasny pozdrawiam.

KTM EXC 450
       SXF 250

2

Odp: Dobór kasku.

Pierwsza sprawa - zmierz centymetrem krawieckim obwód głowy nad uszami. Jak poszperasz w necie znajdzieszmrozmiarówki wszystkich producentów dla konkretnych wartości(obwodów).
Potem wiedząc z grubsza w który rozmiar celować idziesz i mierzysz.
Kask nie może nigdzie cisnąć ani uwierać ale też w żadnym wypadku nie może mieć luzu i przemieszczać się na głowie. Lepiej jak jest minimalnie ciaśniej niż luźno.
W Białymstoku Airoha przymierzysz na 27go lipca w Kawasaki.

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

3

Więc tak rozmiar mojej dyńki to 58 cm co by  oznaczało że bez żadnych zbędnych pytań powienem nosić M ale podczas mierzenia tych kasków w tym właśnie sklepie naszła mnie po prostu wątpliwość a że nie mam zabardzo aktualnie kogo poprosić o pomoc a sprzedawca też zadużo mi nie rozjaśnił proszę o pomoc was.

KTM EXC 450
       SXF 250

4

Sprzedawcy w tym sklepie raczej znają sie na kosiarkach albo piłach łańcuchowych a nie na motocyklach więc ich radami sie nie sugeruj.
Jak 58 to M albo L. Ja mam tyle samo i w Airoh'u L jest na mnie minimalnie za luźne a M w sam raz.
W Sce raczej bym nie wyrobił dłużej niż kilka sekund o ile wogóle zdołał bym ją nałożyć(nie próbowałem).
Musisz sie czuć w kasku dobrze bo jak inaczej wytrzymasz w nim kilka godzin?

SPIDI

5

Lepiej jak kask jest minimalnie za ciasny niż za luźny, bo po jakimś czasie sam idealnie ukształtuje się do głowy ;)

6

Wiem że głupie pytanie ale czy ktoś może powiedzieć jak wyczuć gdy kask jest za mały a jak że jednak jest zaduży.

KTM EXC 450
       SXF 250

7

A jak masz dżokejkę to skąd wiesz że jest ciasna czy luźna?
Kask ma tak leżeć, że jak złapiesz za kask rękoma  i zaczniesz ruszać głową na boki i góra dół to głowa nie ma prawa się w tym kasku przemieszczać.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

8

Nie wiem jak to jest z kaskami do enduro/cross. Kiedyś jak kupowałem swój pierwszy kask i też mnie dręczyły wątpliwości czy kask jest w sam raz. Sprzedawca polecił mi abym po założeniu kasku jedną dłonią chwycił go z tyłu i ciągnąc do góry w przód(próbował ściągnąć i nie trzymaj głowy sztywno). Jeżeli czujesz że urwiesz sobie głowę a kask nie schodzi to jest ok. Jak do tej ta metoda się sprawdziła. Za ciasnego nie bierz bo  nie będziesz miał komfortu jazdy a jedynie ból głowy. Większość firm ma dwie góra 3 skorupy a w środku zmienia tylko grubość wypełnienia. Więc praktycznie jak się uprzesz to założysz każdy. Ale komfortu zero. gdy masz 58 cm, to podobnie jak ja. Ja nosze obecnie garnek HJC fs-10 M.

9

Kask ma bardzo ciasno siedziec na glowie, nowy kask moze nawet delikatny dyskomfort sprawiac. Z czasem się rozbije i dopasuje pod konkretna czaszke. Najwazniejsze zeby nie bylo uczucia jakiegos twardego przedmiotu (skorupa). Centymetrami tez nie mozna sie do konca sugerowac, kazdy z nas ma inny kształt głowy wiec kask poprostu trzeba przymierzyc. Sprawdź też inne modele, czasem bywa tak ze poprostu model ktory wybrałęś nie jest stworzony pod twoja czaszke :)

10 Ostatnio edytowany przez Belzebub (2013-05-27 10:25:34)

BTW. Kask i tak musisz przymierzyć sam - każdy kask ma inną wyściółkę, inaczej trzymającą, jeden będzie bardziej opinał, drugi mniej.
Rozmiarówka to rzecz drugorzędna -jak kask pasuje i trzyma Tobie głowę (podczas szarpnięcia nie ma prawa zlecieć) to powinno być git. Na centymetr/miarę kasku nie kupuj bez przymierzenia

[url]http://youtu.be/F8v4qzB5HLY?t=2m[/url]

Hardcore - it's more than music...

11

ja kupiłem Fox'a bez przymierzania, tylko na miarę centrymetrem i leży idealnie, po coś te rozmiarówki producentów są podane i nimi trzeba się sugerować.

KTM 625 SMC

12

RADIZZLE, obwód głowy to jedno, a jej kształt drugie. Bez przymierzania liczysz na szczęście, fajnie, że trafiłeś ale nie każdemu musi się udać. Przymierzałem trochę kasków i były takie które po prostu mi nie leżały bez względu na rozmiar - ot nie ten kształt wnętrza.

http://bikepics.com/members/rr666/
XF650 -> LC4 SM+E -> Z1000 -> EXC400 E+SM -> Transalp 600 '96 (jeszcze kiedyś SM kupię!)

13

Ja bym nie szedł tak daleko... zaraz okaże się, że każdy ma inną głowę tak, niepowtarzalną jak linie papilarne...;)
Myślę, że nie przesadzę ryzykując stwierdzenie, że conajmniej 80% ludzi ma głowy podobnego kształtu, bardzo typowe a różni je głównie wielkość i mniej istotne(z punktu widzenia dopasowania kasku) detale.
Jasne, że zawsze warto przymierzyć i sprawdzić. Owszem zdarza się, że komuś jakaś skorupa nie leży a inny kask pasuje jak ulał ale trzeba mieć jakiś punkt wyjścia do tych przymiarek i rozmiarówki producentów zwykle sprawdzają się świetnie. ;)
Ktoś kto ma powiedzmy obwód głowy 57,5-58,5 cm na 99%, czyli dla większości renomowanych producentów na granicy M i L, nie wpasuje się idealnie ani w S ani XL...

SPIDI

14

Ja sprawdzam tak, że mając nałożony kask mocno trzepie głową na lewo i prawo. Jeżeli kask mnie nie ciśnie za mocno i nie sprawia wrażenia jakby się na chwilę przy tych ruchach zatrzymywał/przesuwał a idzie równo z głową to jest ok. Tylko pamiętaj, każdy niezapięty kask pod szyją w czasie gleby spadnie!!!

http://www.youtube.com/watch?v=4H0w5DHh0w8

Yamaha WR450F - Brudas
KTM 690 SMC-R - SM

15

Ja też tak myślałem.
Kupiłem pierwszy kask przez neta. Z rozmiarówki wyszedł mi rozmiar M.
Kupiłem. Było fajnie ale po krótkim czasie się ułożył i mi zwiewało go z czaszki. Raz nawet zakrył mi oczy podczas jazdy na trasie.
Więc jako następny kupiłem S. Niestety S też się szybko rozlazł.
W tej chwili mam XS. I ten zapowiada się, że będzie OK
Wszystkie kaski FOX-a. Więc z doświadczenia mogę powiedzieć tak, Fox jest bardzo wygodny ale gąbki bardzo mocno się w nim ubijają.

Co do kształtów głowy to potwierdzam, że każdy producent ma inny kształt skorupy pod inne głowy.
I jest wiele kasków które na mój łeb po prostu nie wchodzą.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD