1

Temat: Wymieniamy kartę motorowerową na prawo jazdy.

Wiele osób, nie wie do końca jak to jest z wymiana karty na AM. W internecie są różne informacje, niektórych nie ma wcale dlatego postanowiłem opisać jak to było w przypadku mojego młodszego brata. Pamiętajcie o legitymacji lub innym dowodzie tożsamości 

1.Zacznijmy od badan lekarskich.
W pierwszej kolejności udajemy do lekarza rodzinnego. Panie w informacji nie wiedziały nawet co to jest AM i do czego służy. Brat rozmawiał może z dziesięcioma osobami, nikt nic nie wie. Postanowił pojechać do Wojewódzkiego Ośrodka Medycyny Pracy. Tam już lepiej, wszystko wiadomo itd.
I teraz tak: badanie krwi, wzroku i badania ogólne (równowaga itd.),najlepsze jest to ze to nie dużo a trwa to 3-4 godziny, koszt-62 zł.

2.Druga ważna rzecz to oczywiście zdjęcia. Nie będę tego opisywał bo każdy na pewno wie co i jak. koszt- 29 zł.

3.Idziemy do wydziału komunikacji, mówimy ze chcemy wymienić kartę, dostajemy wniosek, wypełniamy.
Brat był w wydziale komunikacji w Kielcach dowiedzieć się co i jak i potrzebna była zgoda rodziców ( nie mam ukończonych 18 lat).
Jako ze brat jest z poza granic miasta musiał udać się do starostwa. Tam o dziwo zgody rodziców nie chcieli.

Wiec tak, potrzebne nam są :
-dowód tożsamości
-karta motorowerowa
-oświadczenie o braku przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów mechanicznych (od lekarza).
-wypełniony wniosek (wypełniamy na miejscu)
-2 zdjęcia
-100 zł 50 gr.

Radze przygotować się psychicznie, bo ludzie w przychodniach/urzędach byli nieszczęśliwi, wręcz obrażeni, ze przyszedłem.
Na odbiór plastiku czeka się ok. 2 tygodni.
Każda inna kategoria uprawnia do jazdy 50 ccm. Nie musza wymieniać tez osoby, które ukończyły 18 lat przed 19-stym stycznia 2013 ( dalej jeżdżą na dowód ).

Mysle, ze komus sie to przyda ;p Jak nie to usuncie i juz ;d

https://www.facebook.com/Supermotowjezdzawbloto?ref=hl <<< Zapraszam
Szukam admina/adminki na Fanpage. Pisać na Facebooku.

2

Odp: Wymieniamy kartę motorowerową na prawo jazdy.

pieprza to,nie mam zamiaru się na razie z tym męczyć:)

Yamaha DT 50 SM sezon 2012-2014 - SOLD
EXC 125 Sezon 2014 - 2015 - SOLD
Aprilia RS 125 2015 - 2015 - GIVE BACK
Honda NSR 125 2015 - czeka na sprzedaż :)

3

Potrzebny nie dowód tożsamości, lecz potwierdzenie zameldowania. Może być tymczasowy dowód osobisty albo takie potwierdzenie które sobie wyrobiłem za 17zł w urzędzie gminy chyba. :D Wiem bo wymieniałem. Mam już mój plastik. :F

4

i wybuliłeś hajs na darmo :) niestety rząd chce mieć hajs i xdziera znowu na wszystkim;)

5

Wybuliłem ale mogę wyjechać do krajów unii europejskiej gdzie AM jest ważne. :F

6

Ta i na pewno pojedziesz 50cc.. ;p

Cagiva Supercity 125 ;)
Only SuperBłoto

7

A czemu nie? Na yt jest filmik jak 50cc pojechali dookoła polski. Na jawkach z gór nad może jeździli. Da radę. :)

8

to jedź,jedź^^ Ja zacieram łapki na 125 już ^^ 50 ccm.niezbyt dobrym pomysłem na trasy bo niestety slabe a łyka choćby:)

9

Wszystko się da, tylko pytanie z jakim efektem ;)

Robię krok w tył, by zrobić dwa do przodu..

10

a to na dowód juz w koncu nie bedzie mozna jezdzic 50cc ?

11

kto ukończył 18 przed 19 stycznia 2013 r.może co dla mnie jest również debilnym spostrzeżeniem .

12

Gazior napisał/a:

to jedź,jedź^^ Ja zacieram łapki na 125 już ^^ 50 ccm.niezbyt dobrym pomysłem na trasy bo niestety slabe a łyka choćby:)

Nie mówię że jadę. :) Chodzi mi o to że wszystkim się da. Są osoby co twierdzą że na 125 też się nie da w trasę.