Temat: Wymieniamy kartę motorowerową na prawo jazdy.
Wiele osób, nie wie do końca jak to jest z wymiana karty na AM. W internecie są różne informacje, niektórych nie ma wcale dlatego postanowiłem opisać jak to było w przypadku mojego młodszego brata. Pamiętajcie o legitymacji lub innym dowodzie tożsamości
1.Zacznijmy od badan lekarskich.
W pierwszej kolejności udajemy do lekarza rodzinnego. Panie w informacji nie wiedziały nawet co to jest AM i do czego służy. Brat rozmawiał może z dziesięcioma osobami, nikt nic nie wie. Postanowił pojechać do Wojewódzkiego Ośrodka Medycyny Pracy. Tam już lepiej, wszystko wiadomo itd.
I teraz tak: badanie krwi, wzroku i badania ogólne (równowaga itd.),najlepsze jest to ze to nie dużo a trwa to 3-4 godziny, koszt-62 zł.
2.Druga ważna rzecz to oczywiście zdjęcia. Nie będę tego opisywał bo każdy na pewno wie co i jak. koszt- 29 zł.
3.Idziemy do wydziału komunikacji, mówimy ze chcemy wymienić kartę, dostajemy wniosek, wypełniamy.
Brat był w wydziale komunikacji w Kielcach dowiedzieć się co i jak i potrzebna była zgoda rodziców ( nie mam ukończonych 18 lat).
Jako ze brat jest z poza granic miasta musiał udać się do starostwa. Tam o dziwo zgody rodziców nie chcieli.
Wiec tak, potrzebne nam są :
-dowód tożsamości
-karta motorowerowa
-oświadczenie o braku przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów mechanicznych (od lekarza).
-wypełniony wniosek (wypełniamy na miejscu)
-2 zdjęcia
-100 zł 50 gr.
Radze przygotować się psychicznie, bo ludzie w przychodniach/urzędach byli nieszczęśliwi, wręcz obrażeni, ze przyszedłem.
Na odbiór plastiku czeka się ok. 2 tygodni.
Każda inna kategoria uprawnia do jazdy 50 ccm. Nie musza wymieniać tez osoby, które ukończyły 18 lat przed 19-stym stycznia 2013 ( dalej jeżdżą na dowód ).
Mysle, ze komus sie to przyda ;p Jak nie to usuncie i juz ;d
Szukam admina/adminki na Fanpage. Pisać na Facebooku.