1

Temat: Ubezpieczenie motocykla AC

Siema, czy ktoś z Was ma moze ubezpieczenie motocykla ? Jestem ciekawy czy jest w ogole szansa ubezpieczyć np zarejestrowanego KTM-a ? No i gdzie w chwili obecnej jest najtaniej (i jakie to koszty). Jest mozliwosc ubezpieczenia tylko od kradziezy ?

2

Odp: Ubezpieczenie motocykla AC

Czy można taki motocykla zarejestrować to już Ci konkretnie powiedzą w firmie, do której się zgłosisz :) Większość chyba rezygnuje z AC, bo w przypadku motocykli są duże opłaty i wymagania.

[url]http://www.motogen.pl/Ubezpieczenie-AC-na-motocykl-czy-warto-kupic-AutoCasco,5270.html[/url]

Zobacz ten artykuł i komentarze. Widać nie jest tak kolorowo jak autor to opisał :)

3

W przypadku kradzieży nie liczyłbym na szybką wypłate gotówki z firmy która ubezpieczyła ci moto  o ile w ogóle by ci coś wypłaciła.

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

4

Gdzieś jeszcze wyczytałem, że w autach wartych powyżej jakiejś kwoty montują GPS. Nie wiem jak jest z motocyklami i jakie stawiają warunki w takim przypadku.

5 Ostatnio edytowany przez Olaff (2013-03-31 21:09:07)

Do ubezpieczenia nie są potrzebne tablice rejestracyjne bez względu na to, czy pojazd ich nie posiada chwilowo, czy w ogóle nie podlega rejestracji.
Ustawa na to zezwala.

Art. 29. 1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych:
1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów
historycznych;
2) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz
pojazdów historycznych;
3) przed przekroczeniem granicy, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym
wprowadzanym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie posiada
ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych;
4) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, które
nie zostały zarejestrowane;
5) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz
pojazdów historycznych, które nie zostały dopuszczone do ruchu;
6) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów zarejestrowanych za granicą,
niedopuszczonych do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
7) najpóźniej w dniu ustania odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń w przypadku
określonym w art. 28 ust. 3;
8 najpóźniej w dniu rozwiązania się dotychczasowej umowy w przypadkach określonych
w art. 27 ust. 6 oraz w art. 31 ust. 1 i 4.
2. Jeżeli umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest
zawierana przed rejestracją pojazdu, o którym mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, posiadacz pojazdu
mechanicznego, na żądanie zakładu ubezpieczeń, jest obowiązany przedstawić
zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego tego pojazdu lub wyciąg ze
świadectwa homologacji albo odpis decyzji zwalniającej z konieczności uzyskania
homologacji na dany pojazd mechaniczny.

Powiedzcie mi jak to się ma do tego jak powiedzmy ubezpiecze sobie moto na numer ramy ubezpieczenie OC oczywiście i będę miał wypadek. Jak to wtedy wygląda?

Add:
Wyczytałem coś takiego, ale czy to sie ma tak samo z motocyklami?

policja sprawdza auto po numerze nadwozia jak niema numerów rejestracyjnych

READY TO >> TERROR

6 Ostatnio edytowany przez riux (2013-03-31 21:14:26)

Zalezy mi na ubezpieczeniu tylko i wylacznie od kradziezy. Niestety ale u nas nie brakuje szmatławcow ktorzy nosza sie z zamiarem kradziezy naszych motocykli. Na wlasnym przykladzie moge to zagwarantowac :/ (juz jednego  w taki sposob sie pozbylem). Kiedys sprawdzalem AC ale to było jakis czas temu i  jezdzilem innym sprzetem. Myslalem, ze sie cos w tym temacie pozmienialo ale z tego co widze to nie bardzo. W sumie nie ma sie co dziwic ubezpieczalniom, kradzieze motocykli sa tak czestym zjawiskiem, ze gdyby obnizyli stawki to dlugo by sie na rynku nie utrzymali. Dlatego rozwazam wszystkie mozliwe opcje, mysle ze kotwa plus solidny lancuch to najlepsze rozwiazanie. GPS w motocyklu raczej by sie nie sprawdzil poniewaz nie ma za bardzo mozliwosci skutecznego ukrycia (wyjatkiem moze byc goldwing, tam mozna schowac np w zmywarce albo odkurzaczu :D)

7

Olaff napisał/a:

Do ubezpieczenia nie są potrzebne tablice rejestracyjne bez względu na to, czy pojazd ich nie posiada chwilowo, czy w ogóle nie podlega rejestracji.
Ustawa na to zezwala.

Art. 29. 1. Posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych:
1) najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów
historycznych;
2) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz
pojazdów historycznych;
3) przed przekroczeniem granicy, jeżeli posiadacz lub kierujący pojazdem mechanicznym
wprowadzanym do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nie posiada
ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych;
4) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, które
nie zostały zarejestrowane;
5) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów, o których mowa w art. 2 pkt 10 lit. b, oraz
pojazdów historycznych, które nie zostały dopuszczone do ruchu;
6) przed wprowadzeniem do ruchu pojazdów zarejestrowanych za granicą,
niedopuszczonych do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
7) najpóźniej w dniu ustania odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń w przypadku
określonym w art. 28 ust. 3;
8 najpóźniej w dniu rozwiązania się dotychczasowej umowy w przypadkach określonych
w art. 27 ust. 6 oraz w art. 31 ust. 1 i 4.
2. Jeżeli umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych jest
zawierana przed rejestracją pojazdu, o którym mowa w art. 2 pkt 10 lit. a, posiadacz pojazdu
mechanicznego, na żądanie zakładu ubezpieczeń, jest obowiązany przedstawić
zaświadczenie o pozytywnym wyniku badania technicznego tego pojazdu lub wyciąg ze
świadectwa homologacji albo odpis decyzji zwalniającej z konieczności uzyskania
homologacji na dany pojazd mechaniczny.

Powiedzcie mi jak to się ma do tego jak powiedzmy ubezpiecze sobie moto na numer ramy ubezpieczenie OC oczywiście i będę miał wypadek. Jak to wtedy wygląda?

Add:
Wyczytałem coś takiego, ale czy to sie ma tak samo z motocyklami?

policja sprawdza auto po numerze nadwozia jak niema numerów rejestracyjnych

Firma ubezpieczeniowa szuka tylko pretekstu żeby nie wypłacić odszkodowania. Czytałem trochę o tym i ogólnie jest taka sytuacja że jak pokażesz policji to nie czepiają się, natomiast jak coś się narozrabia to jest dym. Najlepiej nie doprowadź do wypadku, albo jeździć tylko na torze :P

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

8

No wlasnie tez troche 'internetow' przeczytalem i podobno jest wszystko na lajcie ale jak to jest przy kolizji to nigdzie nie znalazlem.

READY TO >> TERROR

9

Ja wcześniejszy motocykl (gixxer) miałem ubezpieczony - OC i AC, w tym od kradzieży.
Odpukać nie skorzystałem z niego, ale na pełnych zniżkach rocznie płaciłem koło 1400-1600pln. Wartość motocykla oscylowała między 27 a 22 tys, w zależności od roku.

GPZ 500s 91 --> CBR 600F 98 --> GSX-R 750 K7 --> DRZ 400sm K6 :)
http://www.bikepics.com/members/foksiak/
http://www.bikepics.com/members/foks/

10

Możesz ubezpieczyć motocykl tylko od kradzieży bez całego pakietu AC. Taką usługę oferował m.in Allianz.

Mi w Tigerze XC, na którego mam pełne AC, rozpieprzył się przedni błotnik w terenie. Salon wycenił mi błotnik na 800zl, a taniego zamiennika nie znalazłem. Ruszyłem więc AC i elegancko Alianz zajął się sprawą (Liberty Motors to inna sprawa). W pakiecie AC jest też kradzież na prawie całą Europę i assistance (takie całkiem konkretne) - koszty przy pełnych zniżkach podobne jak napisał foksiak.

Wr250X & Tiger XC

11

są ubezpieczenia bike care na bazie Allianza, gdzie AC wychodzi w miarę rozsądnie tzn np 10% wartości moto, jeśli masz pełne zniżki może nawet 7% i jest to pełen pakiet - ale czy oferują tylko od kradzieży to może być ciężko

Suzuki Bandit 600 -> SMC 690

12 Ostatnio edytowany przez riux (2013-04-02 22:43:34)

Muszę sprawdzić tą opcje bike care, z tego co piszesz to moze być dobre rozwiazanie. Ogólnie uderze jutro do Allianz i sprawdze co oferują

13

Riux ty już nie pitol o ubezpieczeniu tylko napier...j :D a jak coś to ja Ci popilnuje ;)

Motocykl jest jak kobieta. Chwila nieuwagi i lądujesz w rowie ;)

14

Mody wlasnie dlatego mysle o AC bo wiem ze chetnie mi popilnujesz kata :-D. Dawaj mi tu pare stopni na plusie a obiecuje -naqrwianiu nie odmowie :-)