1 Ostatnio edytowany przez Alkoos (2013-02-28 04:39:20)

Temat: Jak kupowac motocykl, propozycja FAQ

Na pewno kazdy zna to uczucie (zwlaszcza poczatkujacy), gdy dzowni mowiac:
- "Witam serdecznie, dzwonie w sprawie motocykla XXX"
- "Slucham Pana"
- "..."

Dlatego zakladam ten watek, i proponuje umieszczac tu pytania, jakie zadajecie sprzedawcom dzwoniac z zamiarem uzyskania jak najbardziej szczegolowych informacji o wystawionym motocyklu. Mysle ze dobrze byloby stworzyc takie kompedium i umiescic w przyklejonych.

1. Historia motocykla
- przebieg
- wykonane remonty (nie ma rachunkow - podchodzmy do slow sprzedawcy z dystansem)
- sposob uzytkowania motocykla przez wlasciciela
2. Stan prawny, dokumentacja
- czy wlasciciel posiada komplet dokumentow niezbednych do rejestracji
3. Zawieszenie.
- czy lagi sa proste
- czy ograniczniki kierownicy sa ok
- czy uszczelniacze nie przepuszczaja oleju, czy lagi sa suche
4. Stan silnika.
- czy motocykl nie kopci
- jak motocykl odpala na zimnym silniku
- nietypowe odglosy silnika
5. Naped
- jaki jest stopien jego zuzycia
6. Kola
- stopien zuzycia opon
- czy felgi sa proste
7. Hamulce
- poprosic o zdjecia ze zblizeniem na tarcze hamulcowe
- czy hamulce pracuja prawidlowo
- jaki stopien zuzycia, czy wymagaja remontu
8. Wyglad i stan zewnetrzny
- w jaki sposob odstaje od oryginalu
- elementy tunningowe i dodatki
- stan plastikow i oslon, pourywane zaczepy
- uszkodzenia, wgniecenia chlodnicy
- geometria kierownicy, ramy
9. PROSBA O JAK NAJWIECEJ ZDJEC WSZYSTKIEGO I Z KAZDEJ STRONY

Wiem jak duzo zalezy od rozmowy przez telefon, gdyz nieraz czlowiek ma uraz do czegos (na przyklad po awarii wczesniejszego motocykla), zapomni zapytac o istotna rzecz a pozniej po przejechaniu 500km jest zlosc. Zadajac precyzyjne pytania mozna uniknac zawodu i oszczedzic sobie czasu i nerwow (sprzedawcy rowniez).

Zachecam do update'u listy! :)

2

Odp: Jak kupowac motocykl, propozycja FAQ

Alkoos napisał/a:

- wykonane remonty (nie ma rachunkow - uznajmy ze nie bylo remontu)

Nie miałem rachunku po remoncie, ale miałem stary, zarżnięty tłok do wglądu, więc jeśli ktoś nie ma paragonów/faktur to stare części są potwierdzeniem co było robione.

READY TO >> TERROR

3

Takie wypytywanie przez telefon w 50% przypadków jest bez sensu.
Każdy mówi, że wszystko ma, lagi proste i suche, nie dymi, pali od kopa itd.
Ja polecam męczyć o dużo dużych zdjęć.
Z każdej strony i wszystkiego.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

4

No ale jesli pytania sa precyzyjne, to albo musi sie do czegos przyznac, albo wrost oklamac wiedzac ze i tak to wyjdzie przy ogledzinach...

5 Ostatnio edytowany przez reklamacje (2013-02-28 01:16:44)

trochę psychologii...

zasada numer 1: Po rozmowie wypytującej: Odejść od słuchawki na 3 metry. Pomyśleć jak najgorszy skur****n o wszystkim co sie usłyszało. Zapytać siebie w cichości duszy swojej gdzie tkwi haczyk(i).
Jeśli haczyk(i) jest do zaakceptowania finansowo i emocjonalnie, przejdź do konfrontacji (czyli pojechać i zobaczyć).
Ominięcie tego punktu powoduje ZAWSZE  frustrację. Dopadnie cie albo na miejscu albo w domu.
Gorzej jak "na miejscu" będzie po 300 km. Jeszcze gorzej gdy dopada po zakupie.

zasada numer 2: Kupując używany sprzęt - > kupujesz używany sprzęt. Niby oczywiste. Okazuje się, że nie zawsze. Nie dla każdego.
Używane motocykle są jak kobiety. Mają swoją historię. Czasem bardzo wstydliwą.

to pisałem ja: Reklamacje Reklamacji.
płomień tańczący na kurhanach wrogów.

6

Czy tak czy siak to bardzo dobry temat!!!
Nie jeden zapaleniec jadąc na oględziny ''podjarany'' zapomina o sprawdzeniu tego czy tamtego. Wielu nawet nie wie na co zwrócić tak naprawdę uwagę, a tak przy najmniej będzie mógł spisać sobie wszystko na kartce i z zimniejszą głową podejść do tematu. Najprawdopodobniej uniknie dzięki temu późniejszych nerwów, rozczarowań i może nawet uda się trochę zagonić sprzedawcę w kozi róg, a jak wiadomo wychodzi wtedy na jaw wiele różnych nie ciekawych tajemnic :))
Pzdr

Zajechałem R1 i poszła do żyda :)  hajs rozjebałem więc od nowa zbieram na coś co ma dwa kółka .. :)

7

Temat niby prosty ale trzeba do sprawy podejść na chłodno przy oględzinach wiadomo że jak już się gdzieś jedzie to coś nas urzekło w tym motocyklu i liczymy na to że będzie ok i go kupimy . I tu warto zabrać osobę postronną znającą się na rzeczy która na chłodno doradzi i czasami zauważy to czego my nie zauważymy bo co 4 oczy to nie dwie.
Problemem jest także to że na miejscu chcemy sprawdzić jak najwięcej ale jednak zapominamy o nie których sprawach ale to wszystko wyrabia się  z czasem najgorzej gdy kupujemy pierwszy raz motocykl . No i myślenie sprzedawcy też jest czasami takie że jak przejechał pół polski to raczej kupi ...

A co do telefonicznych oględzin to prośba o jak najwięcej wysłanych zdjęć i opis . Ale to drugie można potraktować jak bajkę do snu i tu też doświadczenie robi swoje w rozmowie trzeba wyczuć czy coś kręci czy nie reszta na miejscu.

A i jeszcze jedna ważna sprawa przy oględzinach stan wizualny ,zawieszenie i inne pierdoły można bardzo łatwo sprawdzić ale z silnikiem jest już problem czyli w jakim jest stanie .

Ja zawsze sprawdzam odmę czy nie kopci bo to pomoże nam zobrazować czy silnik bierze olej i w jakim stanie są pierścienie i tłok no i jak pali na zimnym silniku jeżeli przyjedziemy i silnik był zagrzany to może świadczyć o problemach z zapalaniem na zimnym silniku czyli problem z zaworami.

To tak pokrótce bo ciężko opisać pewne sprawy ktoś kto nie wie jak ma pracować silnik będzie miał po prostu problemy dla tego jak już pisałem mile widziany kompan co się zna

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

8

A czy moglbys kolego tak w duzym skrocie opisac jak sprawdzic te odme?

9 Ostatnio edytowany przez paolo (2013-03-27 18:28:31)

.

10

A połowa sprzedających na allegro ma szwagrów mechaników, którzy im serwisują motocykle :D A jak się takiego o coś spytasz to on się jąka i nie wie co odpowiedzieć, bo on tylko jeździł rekreacyjnie w weekendy XD I opowiada to co mu się wydaje.

dt 125 SM -> sv 650 -> FE 450 (2017)

11

w necie trochę jest takich "poradników" więc nie wiem po co ten temat

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

12

adriano435 napisał/a:

A połowa sprzedających na allegro ma szwagrów mechaników, którzy im serwisują motocykle :D A jak się takiego o coś spytasz to on się jąka i nie wie co odpowiedzieć, bo on tylko jeździł rekreacyjnie w weekendy XD I opowiada to co mu się wydaje.

Dla tego trzeba umieć sprawdzić taki motocykl.  Kiedyś jak jechalem oglądać RM 250 i się ugadalem w czśniej ze przyjade z kolesiem o określonej godzin to namiejscu wyprowadzil mi motocykl z kompletnie pustym bakiem no myślalem że mnie krew zaleje !

Alkoos napisał/a:

A czy moglbys kolego tak w duzym skrocie opisac jak sprawdzic te odme?

W dużym skrócie jest to odprężenie komory korbowej , przeważnie wychodzący wężyk z karterów lub dołu cylinra który zamyka się obiegiem w pokrywie zaworowej

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

13

Kupujesz najtańszego szrota, zbijasz cenę pokazując co jest nie tak. Potem rozkręcasz na śrubki, wymienisz wszystko co trzeba i masz pewność, że stan igła.

http://www.bikepics.com/members/cichy929/
CRF 490 sumo & CRF 250 MX

14

Prosta instrukcja jedziesz ogladac z kasa jak jest ok kupujesz. Po jakiego chu... Sie rozpisywac!!

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

15

o co jeszcze pytacie przez telefon?