Temat: różnice pomiędzy silnikiem "czarnym", "szarym" LC4. Kupno motoru help
Tak jak w temacie chciałbym usłyszeć od użytkowników tych niezniszczalnych motorków jakie są różnice pomiędzy tymi silnikami, czy "czarne" są gorsze/lepsze od "szarych" ? Czy różnią się między sobą serwisem ? Na co trzeba zwracać szczególną uwagę przy kupnie Kata z danym silnikiem ?
Pytam, ponieważ rozglądam się za następnym moto i zamierzam za tydzień pojechać obejrzeć ten sprzęcior [url]http://tablica.pl/oferta/ktm-lc4-625-supermoto-CID5-ID2jNPP.html#e4e29c4764;r:;s:[/url] a nie jestem za bardzo przekonany do "czarnych" silników...
Jeszcze jedno pytanie przy okazji mianowicie tego egzemplarza. Czego on nie ma zawieszenia up-side-down..? Czy jest możliwość załorzenia w nim owej zawiechy i jakie to by były koszta?
Opisze również krótką rozmowę ze sprzedającym:
A więc rozmowa zaczyna się od pytania o ogólny stan motorku, następnie dlaczego motor nie jest przerejestrowany i jak to dalej bywa pytania o silnik, gaźnik, filtr powietrza, łożysko główki ramy, zawieszenie, opony, klocki, wydech itp.
Odpowiedzi na pytania sprzedającego:
-> Motor w stanie dobrym, rysy z jednej strony prawdopodobnie po glebie byłego właściciela, posiada go 3 lata (dlaczego go nie przerejestrował...) zrobił nim przez ten okres czasu 1500km (posiada 2 motor również na sprzedaż). Przy silniku nic nie robił kompletnie! ani olej, ani serwis, ani ustawianie zaworów, przy gaźniku również nie grzebał. Jedynie wyczyścił filtr powietrza przy myciu KTMa; "opony yyyyyy nie wiem" nie potrafił mi odpowiedzieć czy mają dobry bierznik i można na nich jeszcze jeździć. Po minucie zastanowienia i licznych pytaniach docieram do sedna sprawy - opony do wymiany. Klocki "yyyy" nie wiem.... Zawieszenie bez luzów, bez wycieków, rama prosta, łożysko główki ramy jak najbardziej w dobrym stanie; Motocykl ma opłacone OC i przegląd, tylko nie przerejestrowany; "Wydech? wydech jest oryginalny, czy nie? właściwie to już nie wiem" - coś w tym stylu. Ogólnie dowiedziałem się nie wiele.. Jutro mam dostać e-mail ze szczegółowymi zdjęciami i opisem "sytuacji". Czekam z niecierpliwością :)
Czy motor jest warty swojej ceny?