1

Temat: Wr na ms

Otoż niedlugo stuknie mi 18 i zamierzam przerobic moja Yamaszke wr 450 na ms. Mam co do tej operacji kilka pytan na ktore nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi:

1. Czy kierunkowskazy sa w tego typu motorach potrzebne do legalnej jazdy po ulicy?
2. Jak mozna rozwiac problem kluczyka. Sa jakies sposoby aby bez pocenia sie ze ktos nam zaraz zasunie motor, bezpiecznie go postawic np: przed szkola na pol dnia?

Mam nadzieje na udzieleni mi pomocy :)

2

Odp: Wr na ms

Tak do legalnej jazdy kazdy pojazd silnikowy obowjązkowo musi miec kierunki.
Możesz zamontować stacyjke , albo zrobić gdzies jakis patent w trudno dostepnym miejscu , może jeszcze blokada na tarcze.

motoslide.com

3

Co do kierunków to musisz mieć bez tego nie przechodzi przegląd, ostatnio zabrali mi dowód rej. z powodu braku przednich kierunków i musiałem znowu ''zrobić'' przegląd.

A jeśli chodzi o ''kluczyk''
To gdybyś zostawiał moto tylko przed szkołą to, kup porządne zapięcie postaw przed szkołą i tyle( pewnie są kamery itp)

Ja osobiście gdy raz zostawiłem moto w miejscu które budziło mój niepokój to odkręciłem przewód od akumulatora... na złodzieja-amatora wystarczy.

Moim zdaniem dorabianie stacyjki to gra nie warta świeczki, jeśli niezbyt często zostawiałbyś WR-ke w mieście.

Chociaż nie ma co się oszukiwać jeśli moto jest wartościowe to wystarczy 2 facetów, bus, 2 min i nie ma znaczenia jak gruby łańcuch kupiłeś i ile set złotych za niego zapłaciłeś. (ale to już trzeba mieć na prawdę pecha, czego nikomu nie życzę)

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

4

cześć, też mam WR450 którą adoptowałem na dojazdy asfaltowe, stacyjka to podstawa bo stres był nawet na CPNie że jakiś śmiałek po prostu odjedzie, założyłem taką http://allegro.pl/item740628519_ir_stacyjka_yamaha_dt_80_125_175_xt_500.html , orginalny włącznik typu GUZIK łączy 2 przewody więc z 4 w stacyjce trzeba wybrać 2 odpowiednio, ta stacyjka daje się lekko obrócona zamontować do seryjnej podstawy guzika bez przeróbek, kierunkowskazy NIE są obowiązkowe w motocyklu, ale jeśli są zamontowane muszą działać, jeśli pan na przelądzie twierdzi inaczej to się myli i należy udać się na inną stację obsługi, z praktyki powiem że jeżdżąc po mieście są przydatne bo machanie ręką jak cyklista jest męczące

5

hanskloss: kierunkowskazy oczywiście że są obowiązkowe.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)
z dnia 31 grudnia 2002 r.

Rozdział 3
Światła
§ 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:
3)   kierunkowskazów - pojazd samochodowy i przyczepa; nie stosuje się do motocykla jednośladowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r.;

jakubek

6

starej daty jestem i wobec rozporządzeń ministra muszę przyklęc, a może to jakaś afera migaczowa...  u nas w ciemnogrodzie po staremu motocykle badajo

7

Pały i tak najczesciej sie przywalają o podswietlenie tablicy ( jesli wogole tablica jest na motungu) Ja w swojej sztuce nie mam ani kierunków ani lusterek i jak ostatnio miałem zatrzymanko na miescie to przywalili sie tylko o podswietlenie tablicy. Prawda jest taka ze mozesz miec wszystko tzn podswietlenie, kierunki lusterka a jak będą chcieli to i tak Cie usadzą np. za wydech albo za brak homologacji na kierunkach lub innym oswietleniu.

DR-Z 400ESM sold

8

To co wreszcie musze miec  zeby nie dostac mandatu albo co najgorsze mi go nie zarekwirowali (bo slyszalem i takie historyje ^^) Takie minimum i podstawy
-kierunki
-lusterka ??

9

podjedź na stację diagnostyczną uprawnioną do badań motocykli i tam zapytaj
u mnie NIE trzeba mieć kierunków, lusterka też nie mam, ALE licznik jest obowiązkowy - moze być rowerowy ale ma być, klakson też ma działać i oświetlenie, osłona na łąńcuch ( nie mam a przegląd przeszedł)
jak pytałem o kierunki to diagnosta powiedział ze jak nie ma to jest ok  ale jak są to mają działać

Husaberg FS650
663 944 902 sms
UK 07907566238

10

Kierunki muszą być dopiero co odbierałem dowód rejestracyjny zabrany za brak kierunków.. z przodu..z tyłu mam..

NovoPerformance.pl

carbon.na.allegro.pl
SM450RR!! #88

11

dzieki wielkie.;p

12

u mnie na przeglądzie lusterko lewe musi być co najmniej, klakson, światła krótkie/długie, tył i stopu, kierunki dla chętnych

13

A przelotowy tłumik nie może robić za klakson? :D

14

:) mogą spytać dlaczego trąbi nonstop

15

może jest jakieś zwarcie na wydechu ;-)))

HUSABERG 82