16

Odp: Hard Enduro jako baza do SM - 450 czy większy?

Mniej więcej... wiem, że nie chcę nic mniejszego/słabszego niż 450tka bo 250 4T miałem i było mało.
Jednak obserwując alledrogo widzę, że jest też sporo ciut większych sprzętów i zastanawiam się czy jest sens je wogóle brać pod uwagę.

Gdyby moto miało być wyłącznie pod SM na ulicę nie było by problemu i całego dylematu - szukał bym najzdrowszej sztuki i tyle.
Chciał bym jednak raz na jakiś czas przełożyć koła i zwyczajnie pośmigać po lesie i trochę się ubrudzić a tu już mam spore obawy czy taki chociażby 525/530 nie będzie targał mną jak szmatą... i zamiast zabawy będzie nieustanna walka o przetrwanie!? ;))

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

17

Jest jeszcze np ktm 350 excf w teren byś dał bankowo rady bez większego problemu ale czy nie byłby za mały na asfalt ?
Sam się zastanawiałem co już na 18 ( marzyłem tak to nazwę ) stąd rozumiem twój dylemat 450 za duże w teren 250 za małe na drogę.

18

to już takie "traktorki"

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

19

Bierz normalnie co będzie w dobrym stanie jak to mówią co Cię nie zabije to Cię wzmocni, przecież ludziska latają normalnie.Jak już pisałem do zasuwania po lesie jest ok, dla mnie jest ciut za mocny ale ja mówie tu o jeździe bardziej technicznej.

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

20

Prawda, do napierdalania po lesie to mocy nigdy mało, byle z głową żeby wiedzieć kiedy odkręcić i się nie zabić. Do technicznej jazdy czy MX bierz coś mniejszego i lekkiego.

TM SMX 450Fi #426
KTM EXC 450 Six Days Sardinia

21

To może ja jeszcze dorzucę pytanie do tematu, a mianowicie dotyczące Husqi. Jak spisuje się te 450 albo 510 jako sm? Żywotność i serwis wygląda podobnie jak w przypadku KTM'a czy z tym już trochę gorzej u nich jest? Pełno czytałem na forum, ale zdania są podzielone i już mętlik w głowie się zrobił ;) Specyfikacja silników z te i smr są takie same czy któraś bardziej wyżyłowana i mniej trwała jest?

22 Ostatnio edytowany przez Zabro (2013-02-19 12:17:32)

Czy to będzie (oczywiście mowa o hard enduro) Honda, KTM, Yamaha, Suzuki, Kawasaki, Husqi, Berg itd itd WSZYSTKO TO można wrzucić do JEDNEGO WORA. Serwisować trzeba mniej więcej co tyle samo czasu. Nie ma tak, że kupisz Huske o tej samej mocy co KTM i w jednym tłok co np. 20 mth w drugim co 60 mth, nie ma tak. Różnią się jedynie dostępnością części, ceny podobne.

TE to hard enduro, SMR to typowa torówka, TE wymiana oleju co 10-15 mth, w SMR co 5 mth.

23

SMR to Supermoto oparte na TE ;)
Typowa torówka to SMRR :)

Była Husqa WSM 50.
Powrót w 2015...

24

no tak omg, ja pomyślałem o kacie smr ;D

25

W takim razie będę szukał Husqi ;) Myślę, że dam radę ją utrzymać przy amatorskiej jeździe po mieście :D

26 Ostatnio edytowany przez maniek-rr312 (2013-02-19 18:23:29)

zdaniu13 napisał/a:

Jestes w bledzie!!!

- tc cross
- te enduro
- smr to fabryczne supermoto z homologacja (male kola, krotki twardy zawias, duzy hamulec)
- smrr to wyczynowe supermoto ( ready to race )

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

27 Ostatnio edytowany przez Spidi (2013-02-19 21:51:36)

Dzięki panowie - trochę mi sie rozjaśniło w głowie. Co ma być to będzie... czyli spróbuję znaleźć sztukę w możliwie najlepszej kondycji i możliwie najmłodszą ale nie mniejsza niż 450.

Padło jeszcze porównanie do Husq'i i Yamahy to i ja o coś zapytam - jak wygląda w tej chwili dostępność części zamiennych(czas oczekiwania) oraz ich ceny w odniesieniu np. do KTMa?

pzdr

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

28

maniek-rr312 napisał/a:
zdaniu13 napisał/a:

Jestes w bledzie!!!

- tc cross
- te enduro
- smr to fabryczne supermoto z homologacja (male kola, krotki twardy zawias, duzy hamulec)
- smrr to wyczynowe supermoto ( ready to race )

I gdzie tu wg Ciebie błąd Maniek ?

Była Husqa WSM 50.
Powrót w 2015...

29

Moze zle sprecyzowalem. Wszystko zalezy od rocnznika. Od 2009 to inny motocykl i nie bazuje na te
- inny zawias
- inne polki
- inne hamulce
- inne kola
- inny wydech
- zmieniona skrzynia biegow
Jedyne nawiazanie to to ze jest z homologacja.

Co do TE to tez mozna z niej zrobic sm do smigania po miescie jak chodzi o tor to duzo lepiej zrobic tc

WWW.HI-OCTANE.PL

#13 Mistrzostwa Polski

30

Co do części to do Husqi oryginalne graty są bardzo tanie ( wiele pozycji jest tańszych od zamienników ) i dostępne w 7dni.