Temat: Hard Enduro jako baza do SM - 450 czy większy?
Siema
Coś mnie naszło po przeszło 2 latach przerwy(z różnych względów), że chyba się przeproszę z motocyklami i wrócę do gry... ;)
Potrzebuję jednak waszej rady...
Kawał czasu spędziłem na "plastikach", mocno bawiłem się w stunt a przez jakiś czas miałem też crosówkę z 2 kpl. kół (terenowymi i do SM).
Teraz przymierzam się do zakupu jakiejś zabawki - celował będe w jakieś hard enduro typu EXC, WR itp. (motocykl musi mieć możliwość rejestracji).
Mam jednak poważny problem z wyborem pojemności? 450tka czy może coś większego?
Mój epizod z SM dotyczył SXFa 250 i o ile ten sprzęt na torze MX wystarczał mi w zupełności to już bawiąc się w wycieczki enduro czułem, że 450 pasowało by mi bardziej... a kiedy założyłem kółka SM deficyt mocy stawał się dla mnie poważnym problemem i bardzo ograniczał zabawę!
Nie należę przy tym raczej do krajczaków (mam 188cm wzrostu i ważę prawie 100wkę).
Nie mam niestety wielkiego doświadczenia z mocniejszymi enduro i crossami dlatego ciężko mi się zdecydować w jaką pojemność celować.
Przeznaczenie moto to w znacznej części (pomijając zimę) SM, powiedzmy 75% całego czasu - czyli zabawa w mieście, jakieś gumowanie i stopale, leśne ścierzki, może 1-2 wypady w roku na jakiś tor(ale tylko dla funu). Pozostałe 25% czasu to zabawa w terenie - enduro, na tor MX mnie nie ciągnie.
Budżet to +/- 14-16k PLN(za samo moto, koła i inne bajery fajnie jak będą ale jeśli nie to na spokojnie dokupię z czasem).
Bardzo odczuwalna jest różnica w mocy między 450tką a większymi(np. 525/530 w górę...)?
Ciężko to ogarnąć(głównie obawiam się o jazdę w terenie)? Jak jest z wagą i gabarytami - duże różnice?
pzdr
Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle