1

Temat: Power Bomb ?

Cześć

Na wstępie dodam że za bardzo nie wiedziałem gdzie to wrzucić. osobiscie nie posiadam KtM'a ,ale zauważyłem że to ustrojstwo głównie z Austriackim sprzętem lubi chodzic w parze.

Wiecie co to konkretnie daje ? Bo jeszcze tego na forum nie znalazłem.

Piątka !

nto

2 Ostatnio edytowany przez imot3ph (2011-12-29 22:30:15)

Odp: Power Bomb ?

Tutaj masz yako tako wyjasnione:)

The redesigned PowerBomb is a four-stroke header that incorporates FMF's patented PowerBomb module at a precise location in the initial stage of the header. By positioning this "Bomb" at a key point in the system, increased performance and flow is achieved through the expansion and contraction of exhaust sonics through the system. Result is a flow increase of nearly 10%! The outer chamber in the Powerbomb allows the air to expand, cool and ramp back up at a higher velocity. Additionally, the PowerBomb is a "pre-muffler" of sorts which helps to lower the bikes sound output by providing more sound absorbing surface area for the sound medium (exhaust gases).

Na fotce z linka masz jak to wyglada

[url]http://imageshack.us/photo/my-images/234/fmf0fg.jpg/[/url]

3

Ok ,a czy ktoś to ma z tu obecnych ?

Może sie ktos wypowiedzieć czy te teoretyczne +10% przypływowości gazów jest w jakiś sposób odczuwalne?

nto

4 Ostatnio edytowany przez hanskloss (2011-12-30 21:01:28)

ja mam w WR450 yamahowe kolanko z bombą od YZ450, dokładnie co daje to pewnie na hamowni widać, u mnie się żwawiej wkręca ale kolanko YZ ma też większe fi
http://i548.photobucket.com/albums/ii345/klosswr450/downpipe.jpg

5

power bomba  np  pozwala Ci wejsc w zakręt  na wysokim biegu lub wylądować z chopy, odkrecajac manetke nie zmuli Ci moto w momencie , masz ta chwile na przebitke

jest  to dla mniej wymagających od siebie  a wiecej od moto  , niemam jeszcze doswiadczenia w sm  ale w motocrossie daje to bardzo elastyczna jazde ( a przynajmniej wyraznie odczuwalna )

690

6

TO rozumiem że zastosowanie w mało elastycznym silniku TM racing sprawi że będzie bardziej elastyczny i zachwycał użytkownika elastyczniejszą  pracą silnika ???

myślę że dałbym rade coś takiego sam wspawać ciekawe czy takie samo by miało działanie ??

7

A co to za filozofia? Dwie zwężki, kawałek rury i powiercić parę dziur w tłumiku? Czemu by miało inaczej działać? Proste to jak budowa cepa :)

TM SMX 450Fi #426
KTM EXC 450 Six Days Sardinia