1

Temat: Ubezpieczenie

Witam pytanie mam do znających temat ubezpieczeń, w maju tamtego roku oparłem się autem o inne auto o hak nic się nie stało oprócz u mnie wgiętej lekko rejestracji i połamanej ramki - w aucie uderzonym nawet ta plastikowa czapeczka nie pękła co znajduje się na haku. Baba z dzieckiem jechała i się wystraszyło dziecko i zadzwoniła po policje zamiast powiedzieć jej wypierdalaj to poczekałem na nią dostałem 300zł 6pkt policja jej spisała moją polisę. Myślałem że dostane jakieś powiadomienie że byłem sprawcą kolizji i że z mojego ubezpieczenia będą pokryte koszty gdyby coś ale nic nie dostałem... dzisiaj idę się zapytać ile będę musiał zapłacić za ubezpieczenie bo niedługo mi się kończy coś tam liczy liczy pyta się mnie czy była jakaś kolizja ja mówię że nie (bo byłem pewny że nie zostało to zgłoszone) a baba mi mówi że ponad 1300zł ja mówię że rok temu płaciłem dużo mniej i że policzy jeszcze raz i sprawdza, sprawdza i mówi że była kolizja wtedy i wtedy ja takie oczy zrobiłem i wkurw.... wyszedłem.

Teraz pytanie jak to jest moja ubezpieczalnia nie powinna mnie powiadomić że ktoś zgłosił szkodę ?? jak bym wiedział że ktoś zgłosił to bym zgłosił wyłudzenie odszkodowania bo tam kompletnie nic się nie stało zatrzymałem się na haku bez hamowania i wgniotła się lekko rejestracja w moim aucie... a w tamtym nic. Dziecko było w foteliku więc też nie ma opcji żeby coś się stało.

2 Ostatnio edytowany przez Maciek525 (2013-02-07 18:32:05)

Odp: Ubezpieczenie

Pewien nie jestem ale jak była policja to chyba jest taki tryb możliwy.
Na zasadzie była policja, opisano uszkodzenia, przyjęcia mandatu jest przyznaniem się do spowodowania kolizji.

Jeśli nic się nie stało i policja zapisała, że jest brak uszkodzeń w protokole to chyba możesz dochodzić swoich praw. Ale jeśli Pani zgłosiła zdarcie farby na haku i dostała za to 20 zł to już jest szkoda :(

3

nie ma czegos takiego jak szkoda za 20 zl. kiedys byl limit dolny chyba 300zl - ponizej nie wyplacali. teraz nie wiem jak jest. ojciec mial podobna sytuacje. rozjechali sie do domu po czym koles dzwonil ze chce kasy. zglosil na policje ze ojciec uciekl z miejsca wypadku i byl pijany. tego samego dnia (po godzinie) policja dzwoni wiec ojciec pojechal na komisariat i wszystko opisal. w balonik tez dmuchnal. dostal mandat za spodowanie kolizji po czym sprawe zglosilem w pzu o wyludzenie. nikt nic nie wzial z polisy znaczy kolizji nie bylo i skladka nie wzrosla.

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

4

przyjebane przepisy, watpie abys mogl cos teraz zrobic... :(

5 Ostatnio edytowany przez raku (2013-02-07 19:09:51)

Idź do innej  ubezpieczalni, tam nie wiedzą że miałeś kolizję.Proste
A co do tego czy powinni Cie poinformować o wypłacie z Twojego ubezpieczenia kasy to chyba nie muszą, bo jedne firmy informują inne nie, miałem różne przypadki np PZU dwie szkody z mojej winy (terror się nie powiódł) :D i nic mi nie wysłali.

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

6

Byłem pewny że nie zostanie to zgłoszone i myślałem że nawet jak baba zgłosi to dostanę listem wiadomość (od firmy w której ja mam ubezpieczoną fure) że byłem sprawcą kolizji i że pójdzie z mojego ubezpieczenia a nic nie dostałem dla tego myślałem że nie zostało nic zgłoszone. Już nie raz z ubezpieczalni dostawałem jakieś niepotrzebne pisma jak np. sprzedałem ktm'a byłem w ubezpieczalni zgłosiłem sprzedaż to potem dostałem pismo że nie zostało zgłoszone czy coś a tutaj przy kolizji mnie nie poinformowali kur..... że ktoś wyłudził odszkodowanie z mojego ubezpieczenia.

7 Ostatnio edytowany przez Łukasz125 (2013-02-07 19:06:49)

raku napisał/a:

Idź do innej  ubezpieczalni, tam nie wiedzą że miałeś kolizję.Proste

Mówisz że tak jest?? myślałem że to jest jakaś ogólna baza i wiedzą że ta i ta osobą ma na swoim koncie kolizje i że wiedzą o tym w każdej ubezpieczalni.

Sorry za post pod postem.

8

Z tą bazą danych to chyba jeszcze nie istnieje, choć często się zastanawiam jak długo jeszcze :) tyle że jak miałeś zniżki w tamtej ubezpieczalni a pójdziesz do nowej to będą chcieli jakiegoś potwierdzenia że je miałeś a takowe wyda Ci poprzednia ubezpieczalnia, ale jak miałeś kolizje to coś tam chyba C nabazgrają nie wiem dokładnie, mi jakoś zawsze wierzyli na słowo ;)

9

Aha będę musiał iść do innej ubezpieczalni się dowiedzieć, lipa trochę bo mam drugą osobę jako współwłaściciel i 10% zniżek mi baba powiedziała że przepadło.

10

Jesteś potencjalnym klientem.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

11

To i tak dobrze że tylko 10 mi jak przyszło płacić ubezp po kolizji to 20 wzwyżki dali :O

12

przyjmując mandat stałeś się sprawca kolizji - i bez znaczenia czy wypłata odszkodowania była czy też nie ...  stawki mogą wzrosnąć bez względu na wysokość wypłaconej(lub nie) kwoty , bardziej chodzi tu o wzrost "ryzyka" - byłeś - jesteś sprawcą :) , może  to jest powodem wzrostu składki , bo nie sądzę by ta "babka" coś dostała za ta kolizję , jest właśnie ta dolna granica ( 300-350 pln  nie pam.)  do której nie wypłacają , a jak na miejscu była policja to opisała brak szkody w protokole,który jest sprawdzany przez firmę ubezpieczeniową przed wypłata kasy za szkodę.Wiec nie mogła "na ściemniać"  że połowę auta jej skasowałeś ...

i can do this .. here, hold my beer

13

Ale dalej mi chodzi o to czy moja ubezpieczalnia powinna mnie poinformować o tym że ktoś zgłosił szkodę z mojej winy np. poprzez wysłanie mi pisma listem. Bo myślałem że nikt takiej błahej sprawy nie zgłosi dla tego nie oczekiwałem żadnego pisemka a tu mnie dzisiaj dobiła babka. Tzn ja też Raku na swoje konto dostałem nadwyżkę a współwłaścicielowi -10%, na koniec pytam jej ile bym teraz musiał zapłacić za ubezpieczenie jak bym był sam na dowodzie jako właściciel i nikt inny to mi powiedziała że ok 3tys :D...

HEMP ale jak by nikt nie zgłosił do ubezpieczalni tego zdarzenia to bym nie miał żadnych wzrostów stawek, a tak nawet jak jej nic nie wypłacili to mnie udupili że się tak brzydko wyrażę, bo policja raczej tego do ubezpieczyciela nie zgłasza prawda?

14

Łukasz to czym ty jeździsz i ile masz lat że 3tyś za OC?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

15

hacker33 napisał/a:

Łukasz to czym ty jeździsz i ile masz lat że 3tyś za OC?

Lambo Aventador, lat 15

READY TO >> TERROR