1

Temat: CRF450X opinie

Witam.
Skłaniam się do pozbycia się moich 2 bicz z garażu i kupno wyżej wymienionego pierdo pęda.
Czy któryś z kolegów miał doczynienia z tym moto i chodzi mi tu raczej o wersję enduro przerobioną na SM (mogą być tylko koła i przełozenie końcowe bez modów zawiasu).
Prosił bym o opinię i wrażenia z jazdy jak sobie radzi na czarnym 122kg i 47PS wg producenta i czy są jakieś problemy w kwestii dopuszczenia do ruchu w tym chorym kraju.

yo

2

Odp: CRF450X opinie

nie znam modelu ale szukając sprzętu chwilę temu czytałem o częstych problemach z zaworami i skrzynią biegów w CRF, dlatego zdecydowałem się na WR, pewnie przy odpowiednim budżecie i dbałości CRF to super fura

3

http://www.supermotojunkie.com/showthread.php?t=86424

Tutaj masz w drugim poście odnośniki do CRF X vs, CRF R

P.S na allegro jest kilka CRF supermociaków ze świeżych roczników z blachami

4

hanskloss napisał/a:

nie znam modelu ale szukając sprzętu chwilę temu czytałem o częstych problemach z zaworami i skrzynią biegów w CRF, dlatego zdecydowałem się na WR, pewnie przy odpowiednim budżecie i dbałości CRF to super fura

A ja czytałem na odwrót, że to WR właśnie cierpi na notoryczne "padanie" 3ciego biegu i problemy z 5cioma zaworami, poza tym głowicę ma łożyskowaną ślizgowo (CRF tocznie).
Dlatego wzrok swój przeniosłem z WR na CRFX.

yo

5

łożyska na wałku rozrządu to niewątpliwa zaleta ale panewki zdają egzamin w większości motocykli, problemy z głowicami to zazwyczaj zawory/gniazda, też czytałem że problemy WR z trzecim biegiem i rozrusznikiem były w roczniku 2003, o pladze z zaworami nie wyczytałem (powtarzająca się awaria tego samego elementu?), jak możesz podeślij linka, to są wściekłe konstrukcje i wymagają pieczołowitej obsługi, podejrzewam że przyczyną awarii będzie raczej jej zaniechanie niż wady konstrukcyjne które w nowych rocznikach zostały wyeliminowane

6

Hmm opinia o zaworach była zasłyszana.
Tak samo o łożyskowaniu wałka rozrządu-w sumie jak dbasz tak masz, ale z drugiej strony opinie o klękającym 3cim biegu są nagminne.

Moja uwaga została skierowana na EXC400/450 zastanawiam się na poważnie nad takim moto.
Za pzremawia na pewno możliwośc regulacji zawrów samemu i brak zasranych dzwigni pośrednich w zawieszniu z tyłu.
I jeśli hebel brembo jest tak super dozowalny jak w Husabergu 610 to bajka i wzór dla skośnookich.
Pozyjemy zobaczymy.

Wie ktos czy EXC ma tytanowe zawory (oby nie miał)

yo

7

czym różnią się tytanowe zawory od zwyklych oprócz tym że są lżejsze?

8

teoretycznie - lżejsze więc szybciej latają w głowicy, jadąc starą WR450 na stalowych a nową na tytanowych ja różnicy nie poczułem ale nie jestem ekspertem, może też chodzić o obniżenie masy, czytałem o zawodniczej crossówce w USA gdzie oprócz wielu zmian np sama wymiana wszystkich śrub w motocyklu na tytanowe zredukowała prawie 3 kg ,dla przeciętnego śmigacza to bez znaczenia a w sporcie się o to biją, przy remoncie głowicy stalowe można docierać do gniazd a tytanowych nie więc same gniazda muszą być obrobione perfekcyjnie

9

hanskloss napisał/a:

jadąc starą WR450 na stalowych a nową na tytanowych

450 ma tylko tytanowe, nie było wersji 450 ze stalowymi zaworami

Pozdrawiam
Piotrek #13
YZ450F SUPERMOTARD

10

WR450 była z 2003 po remoncie na stalowych kibblewhitach+mocniejsze sprężyny

11

supermoto-poland napisał/a:
hanskloss napisał/a:

jadąc starą WR450 na stalowych a nową na tytanowych

450 ma tylko tytanowe, nie było wersji 450 ze stalowymi zaworami

Ale bez problemu kupujesz zawory stalowe ok 160 pln sztuka, trochę słabiej się wkręca

SFMario napisał/a:

Moja uwaga została skierowana na EXC400/450 zastanawiam się na poważnie nad takim moto.

najlepiej po 2006 :)

SMR 505

12

ja mówię o orginalnych silnikach Yamaha

Pozdrawiam
Piotrek #13
YZ450F SUPERMOTARD

13

Ktoś napisze coś jeszcze o crf450x? Jak wyglada ekspoloatacja w porownaniu do Rki?

https://instagram.com/jac__ek

14

nikt nic? ;)

https://instagram.com/jac__ek

15

a R'ka od X'a nie różni się tylko homologacją ?

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com