16

Odp: Supermoto na A2 ?

Ja miałem moto ściągane z niemiec. Przyjechało od razu do mnie. Ode mnie do znajomego mechanika który mi zdusił Dt'ke do 40km/h po czym wypisał kwit że motocykl przeszedł zmiany silnika, został ograniczony do 45km/h itd. Motocykl pojechał do rejonowej kontroli gdzie wzięli go mi na wage, rolki i sprawdzili hamulce, światła , powietrze w kołach ( serio mówię ) nr ramy. Po czym wystawili kwity i już do urzędu zapierdzielałem :)

U mnie to tak wyglądało.

Co do autora tematu , a co sam byś ściągał ? Czy masz kogoś kto się tym zajmuje? :)

UrbanStreetWorkshop
#444 KTM 530EXC Supermoto
         KTM 300EXC enduro
https://www.youtube.com/user/yamahadt1998

17

Amigo ja się jeszcze nie spotkałem z ważeniem motocykla. Przed robieniem przeglądu robisz tłumaczenie papierów, czyli dowodu itp. i tam pisze waga, wymiary itp. Jeśli w tłumaczeniu nie ma informacji np. o wadze to gościu odpala komputer albo bierze odpowiednią książki i szuka tam informacji. Z 2 lata temu rejestrowałem Derbi sendę z Francji i na przeglądzie gościu potrzebował długość, szerokość i wysokość moto, a w papierach nie było więc wyciągnął taką książkę, tam szukał Derbi Senda i wszystko pisało. Pisało nawet na jakich oponach oryginalnie wychodzi. Był znajomy taty więc miałem okazje sobie takie coś pooglądać:D

18

Prawda może być gdzieś po środku. Wszelkie zmiany konstrukcyjne muszą być zalegalizowane więc pewnie jest możliwość zmiany wagi, najlepiej dowiedzieć się u źródła.

19 Ostatnio edytowany przez vlo (2013-02-03 12:19:27)

u mnie w dowodzie byla tylko pojemnosc i model. wszystkie dane zostaly przepisane z katalogu. w papierowym nie bylo wiec diagnosta sprawdzil na stronie producenta. rozstaw osi i inne wymiary pobrane za pomoca metrowki ;)

Honda XR650R w jedynej słusznej wersji SM - SXV Forks, Magura caliper
Honda CRF150F
Honda CRF70F na małych brudasach
Honda CRF50F na maleńkich brudasach

20

Cross-c1 napisał/a:

Co do autora tematu , a co sam byś ściągał ? Czy masz kogoś kto się tym zajmuje? :)

Mój tato sciaga samochody z Francji i jak się z nim wybiorę to pewnie coś będę szukał dla siebie :)

21

Cross-c1 napisał/a:

Jvezii - robiłem pierwszy przegląd żeby zarejestrować na 50cm więc wiem jak przebiegają.

Obciążyć czyli miałem pododawać akcesoria by motor był cięższy, a także podczas przeglądu jak ma znajomego to niech mu wpisze trochę kilo więcej. Da się dogadać z ludźmi.

A co do Ciebie to Ty pewnie co 1dzień robisz przeglądy. Jakbyś nie wiedział a nie wiesz to w motorowerach są przeglądy co 2lata. Więc polecam najpierw się dokształcić a później snuć wnioski że ktoś nie jeździ na przeglądy.

Tyle ode mnie :))

A ja polecam się dokształcić w czytaniu ze zrozumieniem, bo nie napisałem ze MUSISZ ROBIĆ tylko MUSIAŁEŚ w czasie przeszłym...

Jvezii napisał/a:

"...Jak jeździsz DT80 to nie musiałeś robić przeglądów więc może nie wiesz jak one przebiegają..."

Tak jak Amigo pisze dane są przepisywane z dokumentów, które są wydawane przy zakupie pojazdu. Aby po sprowadzeniu pojazdu wszystkie dokumenty muszą być przetłumaczone przez tłumacza. Dodam ze pan diagnosta nie decyduje czy to ma 600ccm czy ma 550ccm czy 100 czy 250 tylko urzędnik.

Dla osób zainteresowanych dociążaniem motocykla...
http://pasjaswiata.pl/wp-content/uploads/2011/05/Granica-Kambod%C5%BCa-Wietnam-motocykl-ob%C5%82adowany-po-granice-mo%C5%BCliwo%C5%9Bci.jpg

-Indywidualne okleiny z własnym wzorem cały motocykl. Zainteresowanych zapraszam na PW.
-Spawanie wydechów, aluminium, metali kolorowych, usuwanie wgniot z dyfuzorów, piaskowanie i toczenie dorabianie zamienników itp. Zainteresowanych zapraszam na PW.
No price counts, counts a common passion and your joy ; ))

22

jak chcesz moja mz ma w dowodzie 37 kw i 160 kg wagi, masz blisko i możesz obejrzeć
[url]http://moto.allegro.pl/mz-mastiff-660-supermoto-i2998567399.html[/url]

było MZ 660, może będzie jakaś Świnka

23

Moja DRZ spełnia warunki kat A2  [url]http://otomoto.pl/suzuki-dr-z-400-supermoto-M3523049.html[/url]

24

Tak jak Amigo pisze dane są przepisywane z dokumentów, które są wydawane przy zakupie pojazdu. Aby po sprowadzeniu pojazdu wszystkie dokumenty muszą być przetłumaczone przez tłumacza. Dodam ze pan diagnosta nie decyduje czy to ma 600ccm czy ma 550ccm czy 100 czy 250 tylko urzędnik.

urzednik wpisze do dowodu to co wpisal diagnosta i tlumacz bo czasami z dokumentow przetlumaczonych nie  wynika nic. W  V5 mojego exc był tylko rok produkcji numer VIN  i model "EXC RACING" nic poza tym, reszta danych byla wpisywana przez diagnoste, a diagnosta dane mial ode mnie. z tym ze wtedy nie wiedzialem ze bedzie u nas taki bajzel z prawkiem bo tak to bym podal jakies 30 Koni i 160kg:) to by latwiej bylo kiedys przy sprzedazy.

525 EXC

25 Ostatnio edytowany przez Sikorini (2013-02-20 09:34:04)

Boc napisał/a:

Moja DRZ spełnia warunki kat A2  [url]http://otomoto.pl/suzuki-dr-z-400-supermoto-M3523049.html[/url]

Fajna reklama ale to pomijam.
Spełnia warunki ?   Wpisane masz 39 koni tak czyli 29 KW ? Waga 134 kg na sucho. Chyba że podane przez ciebie parametry w ogłoszeniu się nie zgadzają z danymi w dowodzie.

29/134 = 0,216

"Po uzyskaniu tego prawa jazdy będzie można kierować jednośladem rozwijającym do 35 kW (48 KM) o stosunku masy do mocy nieprzekraczającym 0,2 kW/kg."

Cagiva  SM 125-> Suzuki Rm 250-> Gasgas TXT PRO 280

26

Stosunek masy do mocy spisany z dowodu, bez żadnych kombin. Jak ją rejestrowałem to nikt nie myślał o A2