1 Ostatnio edytowany przez creator (2012-12-19 23:40:39)

Temat: ktm exc 125 - jako motocykl uniwersalny?

Witam,

W dalszym ciągu zastanawiam się na ktm exc 125. Używałbym go częściowo do zabawy w lekkim terenie z tym, że też codziennie dojeżdżał do szkoły w sezonie czy też trochę jeździł po mieście. Czy dobrze będzie się sprawował w takich uniwersalnych zastosowaniach? Na początku z pewnością będą koła enduro i nie chciałbym od razu po zakupie zmieniać na supermoto (z pewnością kiedyś by do tego doszło - ale nie od samego początku) a już od początku chciałbym go używać w każdych warunkach od szosy po teren.

Pozdrawiam,

2

Odp: ktm exc 125 - jako motocykl uniwersalny?

A czym jeździłeś wcześniej? exc nie wiele brakuje do sx'a więc trzeba o sprzęta bardzo dbać i wymieniać wszystko na czas aby sprzęt służył - jak dbasz tak masz. Exc nie ma żadnej stacyjki odkręcasz kranik, kopka i zapalasz, korek paliwa nie ma zabezpieczenia jedynie blokada kierownicy oczywiście jeśli mówimy o ori exc więc do szkoły słabo żeby jeździć tak słabo zabezpieczonym motocyklem. Ja bym jako uniwersalny środek poleciłbym yamahe dt w wersji enduro czy SM. Jeszcze napisz jaki masz budżet na moto będzie łatwiej podpowiedzieć.

3

Doświadczenie mam prawie zerowe. Tyle co zrobiłem A1 to trochę pojeździłem hondą cbr 125, yamahą yzf r125 i yamahą wr 125. Wiem, że nie wykorzystam potencjału exc 125 ale pomimo wszystko mnie do niego ciągnie. Budżet myślę, że koło 20tys więc jakiś lekko używany exc 125 (1-2 latek) spokojnie dostanę. Wiem, że to mocne 2t, wiem, że dużo pali i eksploatacja swoje kosztuje. Możesz coś więcej powiedzieć o tych zabezpieczeniach? Czym ryzykuję ew. w co warto się zaopatrzyć?

4

w Polsce raczej nie kupisz fajnego ktm 125, a w supermoto to raczej nie realne chyba że użytkownik Norek ci odsprzeda ;D

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

5 Ostatnio edytowany przez Łukasz125 (2012-12-20 00:34:00)

Ja miałem ale 2002r modelowo 2003 to sporo starszy rocznik niż w ten który Ty możesz celować przy tym budżecie. U mnie z zabezpieczeń była tylko blokada kierownicy na kluczyk przy główce ramy, korek paliwa zakręcany czyli każdy może go odkręcić więc jak coś przydało by się kupić taki korek na kluczyk jak masz zamiar gdzieś zostawiać motor. Mój miał tylko kopkę nie wiem czy przy tych nowych modelach nie miały czasem rozrusznika i kopki, jak sama kopka to tylko przekręca się kranik włącza ssanie i odpala czyli może to zrobić każdy więc przydało by się założyć jakieś zabezpieczenie coś a'la stacyjka  - jakiś guziczek chowany niech się ktoś bardziej ogarnięty w tym temacie wypowie. Przy zostawianiu pod szkołą warto by było motor przypiąć jakimś dobrym sprawdzonym zapięciem motocyklowym, blokada na tarcze hamulcową, można ściągnąć fajkę ze świecy ewentualnie aby nikt go łatwo nie ukradł, ogólnie to nie zostawił bym takiego motocykla na dłuższy czas pod moją nieobecność.

Użytkownik bodajże o nicku Norek ostatnio kupił świeżą sztuke exc 125 i już ma założone koła SM więc można go podpytać co do tego modelu. Ogólnie motocykl fajny lekki, mocy ma wystarczająco do zabawy w terenie, skrzynia 6 biegów. W teren to raczej kostki opony które na asfalcie będą się dosyć szybko ścierały, nie wiem jak się kostka zachowuje na asfalcie pewnie jak sucho to idzie jeździć ale gdy mokro i trzeba zahamować to może być ślisko.

Koso kolega pisze że i tak na początek chce kupić tylko na brudasach dopiero potem rozważa kupno małych kół.

6

Koso napisał/a:

w Polsce raczej nie kupisz fajnego ktm 125, a w supermoto to raczej nie realne chyba że użytkownik Norek ci odsprzeda ;D

Wątpie :D

Bez moto...

7 Ostatnio edytowany przez Norek (2013-01-14 17:24:01)

Ktm exc 125 jest naprawde mocny jak na 125 ...
I jesli to jest twoj pierwszy kontakt z motocyklem to polecałbym Yamahe WR 125 x

http://www.youtube.com/user/suuperocker?feature=mhee
https://www.facebook.com/SuuperRocker

8

Kolega ma na sprzedaż Aprilie RX supermoto 125 2008 rok wydech kompletny arrow itp. Ideał
ok 7500 zł.

Czemu ten Pan pojechał? - https://bit.ly/2VlprSp

9

Bierz 4t 125, podstawowa sprawa nauczysz sie jezdzic i paliwa tak nie żre

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba

10

Witam potrzebuje do ktm exc 125 rocznik 2000 prędkościomierz gdzie moge go dostac wszędzie szukałem i nic. sorki ze tak sie wkleiłem nie w temat ale nie moge zalozyc własnego tematu .

11 Ostatnio edytowany przez Dukers (2013-07-01 19:35:29)

Odgrzales kotleta :D