Odp: Jak pomalować plastiki
acha, taki temat już był i pewnie wystarczy użyć funkcji "szukaj"
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Jak pomalować plastiki
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
acha, taki temat już był i pewnie wystarczy użyć funkcji "szukaj"
Po pierwsze: proszkowo nie maluje się plastików, ponieważ farba proszkowa jest wypalana w temp. min 180C, co większość plastików źle znosi i albo sie rozpływa albo zaczyna pełzać.
Po drugie nawet jak sie znasz na sposobach lakierowania, to sie nie wypowiadaj. Malowałem kilka razy na mokro i tak to mniej więcej przebiega, jednakże osobiście uważam, że malowanie metalowych elementów na mokro jest głupotą ;p
Po trzewcie przedstawiłem metodę malowania mokre w mokre, czyli na mokro pistoletami natryskowymi! A NIE PROSZKOWĄ!
Po czwarte: czytanie ze zrozumieniem :)
Projektuję okleiny na Wszystkie motocykle.
Okleina jest na pewno o wiele ładniejsza oraz można ją zmieniać.
Okleinę można też wymienić a na obklejonym moto nawet głębszych rys nie widać ;)
Jeśli ktoś jest zainteresowany - wojtek916@gmail.com
Nie wiem w jakim stanie masz te plastiki i jaki efekt chcesz uzyskać, ale może faktycznie zamiast lakierować lepiej obkleić. I to niekoniecznie specjalnymi okleinami dedykowanymi do danego modelu które kosztują kupę siana ale zwykłą grubą folią reklamową.
Metr bieżący takiej folii kosztuje góra kilkanaście złotych a wychodzi całkiem nieźle.Warunek jest taki że trzeba najpierw zrobić szablony z papieru i dopasować je do plastików a potem kleić folię na mokro.
Najlepiej nalać do wanny ciepłej wody z pewną ilością płynu do naczyń (daje poślizg ;-)) i przyłożyć naklejki do plastików pod wodą jak kalkomanie (kto za młodu kleił modele to wie o co biega). Po wyjęciu z wanny trzeba wycisnąć wodę spod naklejki i gotowe. W przypadku problemów z przyleganiem do plastiku można podgrzać naklejkę suszarką i wtedy naciągnąć i dopasować.Na wiosnę "przemalowałem" mojego kata w ten sposób ze srebrnego na biały i mimo paru gleb w terenie i parokrotnego mycia myjką ciśnieniową wszystko nadal wygląda git. A mam jeszcze drugi zestaw oklein bo zrobiłem od razu 2 komplety. Jak ktoś jest zainteresowany jak wyszło to mogę załączyć foty...
Witam serdecznie , jestem nowy na forum.
Mam pytanie odnośnie wypowiedzi "makaron" ,gdzie taką folię można dostać? szukałem na allegro ale nie mogę znaleźć.
Bardzo prosił bym o jakieś wskazówki. Pozdrawiam
Najtańsza folia w papierniczym, kupujesz na metry, mam oklejone płaskie plastiki takim wynalazkiem i narazie dają radę, do oklejania bardziej skomplikowanych kształtów się nie nadaje, jest za "twarda", źle się naciąga. Na allegro pełno folii, tańsze, droższe, wystarczy poszukać.
makaron napisał/a:Nie wiem w jakim stanie masz te plastiki i jaki efekt chcesz uzyskać, ale może faktycznie zamiast lakierować lepiej obkleić. I to niekoniecznie specjalnymi okleinami dedykowanymi do danego modelu które kosztują kupę siana ale zwykłą grubą folią reklamową.
Metr bieżący takiej folii kosztuje góra kilkanaście złotych a wychodzi całkiem nieźle.Warunek jest taki że trzeba najpierw zrobić szablony z papieru i dopasować je do plastików a potem kleić folię na mokro.
Najlepiej nalać do wanny ciepłej wody z pewną ilością płynu do naczyń (daje poślizg ;-)) i przyłożyć naklejki do plastików pod wodą jak kalkomanie (kto za młodu kleił modele to wie o co biega). Po wyjęciu z wanny trzeba wycisnąć wodę spod naklejki i gotowe. W przypadku problemów z przyleganiem do plastiku można podgrzać naklejkę suszarką i wtedy naciągnąć i dopasować.Na wiosnę "przemalowałem" mojego kata w ten sposób ze srebrnego na biały i mimo paru gleb w terenie i parokrotnego mycia myjką ciśnieniową wszystko nadal wygląda git. A mam jeszcze drugi zestaw oklein bo zrobiłem od razu 2 komplety. Jak ktoś jest zainteresowany jak wyszło to mogę załączyć foty...
Witam serdecznie , jestem nowy na forum.
Mam pytanie odnośnie wypowiedzi "makaron" ,gdzie taką folię można dostać? szukałem na allegro ale nie mogę znaleźć.
Bardzo prosił bym o jakieś wskazówki. Pozdrawiam
Jaką folię potrzebujesz, jestem królem folii ;)
Tak jak pisał makaron, "gruba folia reklamowa" znasz ?
Najlepiej nalać do wanny ciepłej wody z pewną ilością płynu do naczyń (daje poślizg ;-)) i przyłożyć naklejki do plastików pod wodą jak kalkomanie (kto za młodu kleił modele to wie o co biega). Po wyjęciu z wanny trzeba wycisnąć wodę spod naklejki i gotowe. W przypadku problemów z przyleganiem do plastiku można podgrzać naklejkę suszarką i wtedy naciągnąć i dopasować
Zaimponował mi z tą wanną.
Mam taką folę około 10zł m2. Powodzenia w oklejaniu.
Zrób jakąś foto relacje z oklejania, chętnie podpatrzę, now knify.
kowal pw
Kowal ,daj jakiś kontakt do siebie. GG najlepiej. Chciał bym ją kupić.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » Jak pomalować plastiki
Wygenerowano w 0.031 sekund, wykonano 82 zapytań