16

Odp: KTM SX 300 - 2 takt w supermoto?

Z tą swiecą to tez nie do konca rozumiem.  Fakt ze nie mialem duzego 2T ale pamietam z doswiadczenia ze DT to na jednej swiecy 2 lata u mnie latala i bylo spoko. W kacie tez juz siedzi od ponad roku ta sama, tylko poprawiam przerwe co jakis czas.

17

Mi zalewa.
Nie musisz robić wycieczek żeby Ci zalało świece bo to się robi nie wiadomo kiedy:)

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

18

Mam wielu znajomych na 2T i zeby swiece wymieniali bo zalało!?  pierwsze słysze? albo macie gazniki zle ustawione, albo sie boicie gazu otworzyc i dlatego wam zalewa swiece :)

Yamaha TT600R=> KTM 525EXC/SM=> KTM SXF250=> KTM EXCR 530 FACTORY '11 obecnie w wersji SM :)

19

2T nie lubi mulenia na niskich obrotach - to prawda. Raz po raz trzeba przepędzić silnik na wysokich obrotach. Nie wiem jak to jest w mocno wysilonych silnikach ale moja MZ podczas jazdy w paradzie potrafiła się zalać jakby bez powodu.

KTM SMC 660

20

MartinezKtm525 napisał/a:

Mam wielu znajomych na 2T i zeby swiece wymieniali bo zalało!?  pierwsze słysze? albo macie gazniki zle ustawione, albo sie boicie gazu otworzyc i dlatego wam zalewa swiece :)

+

i can do this .. here, hold my beer

21

Dobrze wyregulowany dosyć świeży na 2T nie powinien zalewać świecy nawet przy długim pyrkaniu na niskich obrotach. Dobra świeca irydowa i dobre ustawienie gaźnika to podstawa. Gdyby 2t zalewało świecę bez powodu to nikt nie jeździłby na nich w zawodach enduro. Bo każde zalanie świecy to głupia strata czasu.

22

Mam 2T od kilku lat, coprawda tylko 125, ale nie zdarzyło mi sie żeby świeca sie zalała tak poprostu, może dlatego że mam "ciężką ręke" :D Ale nawet w jakiejś paradzie, czy jak stoi odpalona to i tak nic sie nie zalewa, może w tych wiekszych jest inaczej, ale w sumie nie widze logicznego wytłumaczenia dlaczego tak miało by być :D

Husqy SMR-R 450

23

Dobra, wszyscy wiemy ze Hackerowi zalewa dwupaka. Mi i całej reszcie w/w nie zalewa.
Ale może wróćmy do tematu 300 EXC i tego czy, i jakim kosztem da się z niego zrobić SM konkurencyjne dla 4T.

"Kocham Fałki i pachnące cwajtakty"

2004 KTM 125 SX
Poszukiwania godnego SM

24

Ja mam ktm 360 czyli ten sam silnik co u hackera tylko starszy model moj jest i też będzie przerabiany na sm.Ale ja bede do swojego wstawiał betony od jakiegoś ściga.A co do zalewania to raczej mi to się niezdaża.

Hero Majestic Ankur--->Derbi Senda Xtreme R--->Lifan Cross 125--->Mz Etz 250--->Ktm Egs 360--->Kawasaki Zr7--->Gas Gas EC 300  2006 & Kawasaki Zr7s 2004

25

Hacker a jak wychodzi spalanie tej 380? Ile litrów na motogodzinę? Strasznie męczący musiałby być taki pomiar,
przez godzinę (zsumowane kilka krótszych przejazdów oczywiście) cisnąć tym na pełnej:)
Miałem kiedyś SX125, i wychodziło że palił bak paliwa na motogodzinę, a normalny trening to były max 2 motogodziny, ale zwykle w 1 się zamykało.
Żeby wyjeździć 40 motogodzin przez sezon trzeba było jeździć dużo więcej niż piątek/sobota od maja do października.
A nawet jak tak się zdarzało to zmiana tłoka to był max tygodniowy przestój (uwzględniając zakup tłoka dopiero po zmierzeniu cylindra).
Dlatego nie bałbym się o przebiegi 300/380 w których motogodzina trwa dużo dłużej (bo ciężko jest im cały czas tak odkręcać jak mniejszym) i więcej tych motogodzin jest między remontami.

26

A jak to jest z tymi motogodzinami ? Motogodzina liczona do wymiany tłoka, to jest godzina pracy silnika na określonych obrotach, tak?

Kawasaki KX250F

27

W motocyklach motogodzina to zwykła godzina kiedy wy się tego nauczycie.
Spalanie różnie raz 7 raz 15 litrów

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

28

Bo raz kurde czytam, że to jest zwykła godzina, a raz, że licznik podłącza się pod fajkę i działa przy określonych obrotach ...
Ale skoro Hacker tak mówi, to tak jest dobrze :)

Kawasaki KX250F

29

Ja tam akurat zawsze byłem przekonany, że motogodziny dla silników o zmiennych obrotach liczy się z wzoru ([obroty]*[czas])/[obroty znamionowe].

http://bikepics.com/members/rr666/
XF650 -> LC4 SM+E -> Z1000 -> EXC400 E+SM -> Transalp 600 '96 (jeszcze kiedyś SM kupię!)

30

RR napisał/a:

Ja tam akurat zawsze byłem przekonany, że motogodziny dla silników o zmiennych obrotach liczy się z wzoru ([obroty]*[czas])/[obroty znamionowe].

A widziałeś kiedyś taki zapis w manualu?
Widziałeś kiedyś zapis w manualu do motocykla typu cross podane obroty max oraz obroty znamionowe?
Widziałeś kiedyś obrotomierz w motocyklu typu cross?
Widziałeś kiedyś licznik motogodzin do motocykla w którym ustawiałbyś obroty znamionowe dla danego silnika aby ten obliczał motogodziny silnika o zmiennych obrotach?
Licznik mth do motocykli załącza się w chwili uruchomienia silnika i wyłącza w chwili zgaszenia silnika.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD