16

Odp: TOR MOTOCROSS !!! pomocy

nie kupuj żadnego sprzętu budowlanego potrzebnego na zbudowanie toru jak cię przeraża widmo inwestycji 20 koła w ten biznes....
lepiej poszukaj w okolicy usług koparko ładowarką (a nie żadnym spychaczem... ludzie litości) u mnie w okolicy, godzinka kosztuje jakieś 80 zł

wr 250x

www.bikersbook.pl

17

dodam coś od siebie, bo coś podobnego przerabiałem. Od strony formalnej praktycznie wszystko opisał już @trawer, ale jak chcesz to zrobić na zarobek i wpuszczać tam ludzi, to lepiej zapomnij. No chyba, że masz na prawdę baaaardzo duże możliwości i zrobisz to tip top.
ja chciałem zbudować coś podobnego. Amatorski tor mx na dwóch, może 3ha. Z 2 hopy, jakieś bandy, kilka ciekawych zakrętów do nauki.
Jeśli chodzi o koszt budowy, to w moim przypadku jest dość niski, bo mam dostęp do sprzętu budowlanego (koparki, ładowarki, wywrotki tralalala...). Sama budowa, nawiezienie gruntu itd. kosztowałaby 5-8 tyś. Jeśli chcesz wszystko nająć i zapłacić za ew. trochę gruntu to musisz te cyfry pomnożyć co najmniej razy 2.
Nie chcę ciebie zniechęcać, ale jeśli chcesz to zrobić na zarobek, to na pewno będą problemy z odpowiedzialnością, jak ktoś sobie zrobi kuku

rmz 250
gas gas txt 250

18

dżejkop napisał/a:

nie kupuj żadnego sprzętu budowlanego potrzebnego na zbudowanie toru jak cię przeraża widmo inwestycji 20 koła w ten biznes....
lepiej poszukaj w okolicy usług koparko ładowarką (a nie żadnym spychaczem... ludzie litości) u mnie w okolicy, godzinka kosztuje jakieś 80 zł

nie każdy urodził się Bobem budowniczym kolego ;)

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

19

pewnie już ten filmik był, albo go ktoś zaraz wyjeb*e, bo nie ten dział,
ale w drugiej połowie masz właśnie najzwyklejszy tor świata, na małym obszarze.
Jak widać niektórzy potrafią dać tam w palnik:).

[url]http://www.youtube.com/watch?v=2LQWlJxvOUg[/url]

rmz 250
gas gas txt 250

20 Ostatnio edytowany przez trawer (2012-11-26 08:25:35)

Najlepiej zrób sobie tor dla siebie i przyjaciół, tak jak pisze mrximry zrób to jako Stowarzyszenie, dla siebie dla własnego bezpieczeństwa niech wszyscy co będą tam jeździć podpiszą oświadczenie, że nie będą rościć to ciebie pretencji itp, w razie wypadku, Potem dopiero pomyślisz o większym rozwoju i legalności. Posać kilka drzewek owocowych tak aby nie przeszkadzały w jeździe i w razie konflitków powiesz że to są ścieżki dojazdu do drzewek w celu oprysku, straszenia szpaków (polecam czereśnie) :))), Wydatek na sprzęt aby zrobić około 1,5 kilometra toru to na początku dwie fadromy przez dwa dni =6 tysięcy zł możesz to zrobić etapami, potem co roku musisz brać jedną fadromkę na jeden dzień na modernizację toru lub modyfikację koszt ok 800zł. Ziemię na chopki weźmiesz z trasy którą będziesz robił napewno starczy, Dasz radę :), Mi się udało więc do roboty :), Acha fajnie by było jakbyś miał kumpli do pomocy przynajmniej na początku aby trochę pomogli szpadelkami koszt ok 0,7l na głowę :),  Jeszcze jedno jakbyś chciał w przyszłości to legalizować to zrób to jako Ośrodek Szkoleniowy dla Kierowców im bardziej ogólna nazwa tym lepiej będziesz miał więcej swobody prawnej i obyczajowej bo jak napisałeś sąsiedzi nie jeżdża i mogą robić Ci problemy a najbardziej jak przypadkiem ich pies zginie pod kołami motocykla, powodzonka
Ps.
Nie rób tego pod zarobek tylko z pasji bo zapał szybko minie (a zarobek kiedyś będzie jak postawisz kilka domków dla przyjezdnych :) )

Husqvarna FS 450 nr 99, CRF250R nr 999

21

Metys heh taki tor to ja mam nie daleko domu w lesie :P tylko jest taki problem że już pary razy byłem ścigany z stamtąd xD , Trawer masz dużo racji , wiesz mam rodziców dość bojaźliwych a więc jak narazię zrobię coś dla siebie a potem może coś konkretnego :)