1

Temat: TOR MOTOCROSS !!! pomocy

Witam
posiadam 2h pola nie daleko nowego sączą i dziś zastanawiałem się z rodzicami jak by spożytkować działkę wpadłem na pomysł żeby zrobić tam tor motocrossowy dla początkujących i teraz moje pytania:
- czy 2h to nie za mało ?
- jak wygląda sprawa z zezwoleniami ?

Proszę o każdą informacje która może się przydać :)

2

Odp: TOR MOTOCROSS !!! pomocy

Może zrobisz tor supermoto?????
To byłoby w temacie forum:/

SmKTM terrOR #136

3

2 ha to nie jest mało pod warunkiem że działka jest przybliżona do kwadratu bo jak jest wąska i długa to będzie kicha , sprawa zezwoleń to jest bardziej skomplikowana , bo jak chcesz to legalnie zrobić, to musisz się dowiedzieć co jest przewidziane na tej działce w przestrzennym planie zagospodarowania, jeżeli jest to działka rolna to odrolnienie i załatwianie zmian w przestrzennym planie zagospodarowania zajmie Ci mnóstwo czasu i kasy a pamiętaj o tym że jeszcze Twoi sąsiedzi muszą się na to zgodzić, Mieszkamy w Polsce więc ludzie nie są przyjaźnie nastawieni na motocross. Druga sprawa to konieczny jest projekt techniczny który też kosztuje. Tyle jeżeli chodzi o pełną legalność. Możesz to zrobić na półlegalnie , ale to na PW :) pozdrawiam

Husqvarna FS 450 nr 99, CRF250R nr 999

4 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2012-11-25 16:18:41)

Szykuj sobie dużooooooo pięniedzy ....
Budowa budową a utzymanie to także nie małe koszta

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

5

a miej więcej jaki kosztów mógł bym się spodziewać i czy był by na tym zysk ?

6

policz sobie koszta budowy, projektu, pozwoleń, musisz założyć działalność i odprowadzać składki do tego koszty bieżącego utrzymania i zakup sprzętu, koszty reklamy itp itd można wymieniać i wymieniać. Nie chcę cię zniechęcać ale nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z nakładów jakie trzeba ponieść i pieniężnych i czasowych.

7

Do tego jest potrzebny normalny business plan. Jeżeli nie masz doświadczenia w budowaniu firmy, ocenianiu rynku, szukaniu sponsorów, w reklamie i koniec końców nie znasz się na jeździe na crossie znajdź kogoś, kto wspomniane cechy/ umiejętności posiada. Jakbyś miał jakieś pytania odnośnie budowania strategii businessowej, to daj znać.

8 Ostatnio edytowany przez I/JG53_Pogo (2012-11-25 22:58:04)

Myślę że w 20 tyś byś się zmieścił na taki amatorski mały tor ;)
Nie liczę kosztów pozwoleń i innej biurokracji
No i nie wiem z jakim rozmachem chciał byś taki tor stworzyć ?

https://www.facebook.com/MoherosBanditos
www.youtube.com/JG53Pogo

9

Toście chłopa zmotywowali a on chciał tylko polatać na kawałku swojego poletka :)

EXC 525 : XTZ 660 : TXT 250

10 Ostatnio edytowany przez Dukers (2012-11-25 20:03:22)

Na prywatny tor nie trzeba pozwolenia(jedynie od sąsiadów działki :P) z tego co mi sie zdaje. Sprawa jest tutaj ze jak tego nie ogrodzisz a ktoś Ci tam wjedzie i złamie kręgosłup czy się zabije to masz prze.

Pogo 20 tyś dokładnie tyle go to wyjdzie jak nie ma własnego spycha a gdzie tam paliwo do spycha i majster co tym spychem pojeździ :P

11

Ja bym się martwił właśnie tym jak ktoś sobie coś zrobi.
Najlepiej jakby to mieć jak "swój użytek" ale jak będziesz pobierać myto to Cię ktoś podpierdzieli do US.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

12 Ostatnio edytowany przez Dukers (2012-11-25 21:10:51)

Haha jak będzie pobierał a nie odprowadzi nic z tego i ktoś go zgłosi to skarbówka go zniszczy ; D - Podatek musi być !

13

ooooo kurde panowie koniec tematu zrobię sobie tor jak na razie na jakiegoś Kx 125 a potem może na Te 610 lub lc4 :P , oczywiście na własny użytek jeśli chodzi o sąsiadów to żaden nie ma moto więc nie muszę się bać o to czy o tamto :D Kurde a już myślałem że małym kosztem dobre spożytkuję 2h i może coś zarobie xD

14

Da się to zrobić małym kosztem - tylko trzeba czasu, pomyślunku i pomocy.
Po pierwsze nie wiemy jaka to działka, jak wygląda i co jest na około. U nas kolega ma kilkanaście hektarów i zrobił sobie to bez żadnego odgradzania - po prostu naokoło ma swoją działkę.
Aby na tym zarobić trzeba założyć jakieś Towarzystwo np. "Przyjaciół toru MX" i wtedy pobierać składkę członkowską na utzrymanie - ie interesuje Cie wtedy podatek itp. - zbierasz na remonty i utrzymanie a jak wydajesz to twoja sprawa.
Szukasz innego zapaleńca z okoli co ma spycharkę i jazda. Jeżeli nie, to czasami można trafić spycha w dobrej cenie.
Kolejna sprawa to ziemia - dobrze miś jej po dostatkiem na hopki.
Jezeli chodzi o zaplecze, to każdy chcący skorzystać z toru, zapisuje się stowarzyszenia i opłaca składkę - jednorazową albo miesięczną, a akceptując regulamin zrzeka się brania odpowiezialności organizatora za urazy i wypadki. Są też ubezpieczenie grupowe i OC.
Ogólnie się da, tylko trzeba mieć pomysły i czas - można np. zrobić duże palenisko i jeżeli blisko do miasta zapraszać zwykłych ludzi do oglądania zapaleńców przy grillu.
Na pewno przyda się kilku zapaleńców jako wolentariat - nowe pomysłyi pomoc.
Może podłapać jakiegoś byłego zawodnika mx i organizować wtedy treningi 3x w tygodniu - sciągnie to kibiców, uatrakcyjni tor i powoła do zycia jakiś poboczny klub.
Ziemia to dużo - jak masz czas to nie zniechęcaj się. jak zacznie przynościć zyski to wtedy prawdziwa firma, ogrodzenie, trybuny, legalizacja i starania o jakieś zawody. Zakładając firmę gdy jest się młodą osobą można starać się o dofinansowania itp.
Działaj!!! Coś trzeba w życiu robić i promować sporty moto w Polsce - ludzie mają coraz więcej kasy, a dzieciaki możliwości i chćeci.

Pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=4H0w5DHh0w8

Yamaha WR450F - Brudas
KTM 690 SMC-R - SM

15 Ostatnio edytowany przez Koso (2012-11-25 23:26:23)

MaxSM aż sam się chwile nad tym zastanawiałem, mam prawie 7 Ha ok 10Km od A2, tylko jakoś kostki i teron to nie dla mnie, przynajmniej na razie ;)

Na początek może pobaw się spychaczem i innymi podobnymi zabawkami i porób jakieś hopki dla siebie

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250