Odp: Argumenty za i przeciw SM. Kłopoty z wstrętną mentalnością ludzi etc.
E panowie takie coś to już w 90 latach mieli, wozili poldkiem truckiem zwanym "od ekologii" :)
KTM EXC 450 Six Days Sardinia
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » Argumenty za i przeciw SM. Kłopoty z wstrętną mentalnością ludzi etc.
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
E panowie takie coś to już w 90 latach mieli, wozili poldkiem truckiem zwanym "od ekologii" :)
policja ma urzadzenia mierzace natezenie dzwieku problem w tym ze nie umie ich uzywac - zapytaj podczas pomiaru o instrukcje obslugi miernika. prawdopodobnie uslyszysz odpowiedz a co to? panowie policjani nic nie powiedzieli o otoczeniu pomiaru ani o temperaturze co ma wszystko wplyw. urzadzenia maja ale nie wszystkie maja badania techniczne aktualne.
ps. u mnie bylo 123db i nikt nie nazekal - znaczy ja nie slyszalem aby ktos nazekal bo bylo za glosno ;)
W razie wykrycia przez takie urządzenie za dużego hałasu, można policjantów prosić o pokazanie homologacji i badań technicznych takie urządzenia? tak jak ma to miejsce przy radarze, popularnej suszarce.
mozna. mozesz nawet poprosic o okazanie legitymacji ale... pytanie co oni na to. zawsze mozesz nie przyjac mandatu i uzasadniac ze panowie nie spelniali powyzszych warunkow. oczywiscie o ile masz czas bujac sie po sadach.
ps. u mnie bylo 123db i nikt nie nazekal - znaczy ja nie slyszalem aby ktos nazekal bo bylo za glosno ;)
Jakoś wierzyć mi się nie chce, ja mam 105 i 103 z db kilerem co sporo go ucisza, więc wątpie że miałeś aż tyle ;) może jakiś badziew mieli.Ja mierzyłem na dwóch stacjach
Ale naprawdę.. zamiast ścigać tych, którzy robią naprawdę krzywdę innym, czepiają się tych, którzy praktycznie nic nikomu złego nie zrobili. Czy ktoś już przez to kiedyś ogłuchł, czy może ktoś padł na zawał, bądź dostał udaru mózgu? A może dźwięk silnika wybił mu zęby lub podbił oko?
Ale naprawdę.. zamiast ścigać tych, którzy robią naprawdę krzywdę innym, czepiają się tych, którzy praktycznie nic nikomu złego nie zrobili. Czy ktoś już przez to kiedyś ogłuchł, czy może ktoś padł na zawał, bądź dostał udaru mózgu? A może dźwięk silnika wybił mu zęby lub podbił oko?
Włączył alarm w samochodzie :F
Jakoś wierzyć mi się nie chce, ja mam 105 i 103 z db kilerem co sporo go ucisza, więc wątpie że miałeś aż tyle ;)
Może być, u mnie 115 na wolnych obr, 121db przy połowie gazu.
Kolega ma pustą puszkę w DRZ i zagłusza kompletnie mojego Akrapa bez DB kilera :)
wlasnie dlatego ze mialem "za glosny" dokupilem dbkillera oraz przewinalem tlumik - obecnie mniej zwraca uwage szczegolnie na parkingach. najlepszy byl komentarz ojca: jak to przecierz cross nie moze byc cichy?
ps. na stacji powiedzieli ze nie podbija mi badan - gdyby bylo 96db to jeszcze nie robili by problemow ale tak to nie ma rady.
Za głośny wydech też nie za dobrze, łeb mi pękał po godzinie jazdy, latam teraz na seryjnym, zmieniłem przed badaniem technicznym.
Moja malutka huska potrafi alarm włączyć przejeżdżając koło samochodu :D
W życiu nie zgadzać się na żadne pomiary hałasu w takich warunkach jak przedstawiono na filmie. Co to za pomiar - chyba tak samo inteligentny jak Ci panowie, co nigdy instrukcji w rękach nie trzymali. Pomiaru dokonuje się w specjalnych warunkach, które są opisane w instrukcji urządzenia. Oczywiście muszą mieć przy sobie instrukcję, homologację urządzenia oraz dokument stwierdzający legalizację sprzętu - tak samo jak w przypadku radarów.
Z tego co pamiętam pomiaru dokonuje się z określonej odległości i w warunkach pomiarowych - w promieniu kilkunastu metrów nie może być żadnych przeszkód ani murów co odbijają hałas. W tym przypadku przeszkadzał radiowóz, oraz otoczenie - dźwięk jest falą więc wchodzi w interferencje z innymi falami, oraz odbija się od przeszkód co ma wpływ na wynik pomiaru. Tak jak na filmiku to mogą sobie bąki mierzyć :-)
Ogólnie to dobrze mieć pojęcie o prawie drogowym, bo można im nawet zarzucić nieuzasadnione zatrzymanie - muszą podać powód zatrzymania i nie może to być ich "widzimisię".
[url]http://dydaktyka.polsl.pl/ptp-wt/instrukcje/halas_zew_pojazdow.pdf[/url]
u mnie bylo 123db
[url]http://pl.wikipedia.org/wiki/Poziom_nat%C4%99%C5%BCenia_d%C5%BAwi%C4%99ku[/url]
Pobiłeś helikopter ;D
Z tym, że poziom głośności nie jest mierzony na odcinie (1szy link), co z tego skoro u siebie w ok. 3/4 obrotów i tak miałem jakieś 100dB - ale nikt się nie czepia;]
100 dB – motocykl BEZ tłumika . eee .
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Na każdy temat » Argumenty za i przeciw SM. Kłopoty z wstrętną mentalnością ludzi etc.
Wygenerowano w 0.036 sekund, wykonano 67 zapytań