1

Temat: Brakuje torow do SM?!

W dziale z filmami nawiazala sie dyskusja na temat bezsensownych terrorow w miescie, jezdzie w krotkich spodenkach i o tym ze PRO zawodnicy nie chca pomagac. Ogolnie jeden wielki OFFTOPIC.

Ja mam dla Was rozwiazanie. Nie macie gdzie cwiczyc? Wlasnie ze macie! Kazdy z Was!
Jest cos takiego jak gymkhana. Szkoda ze z forum w temat wkrecil sie chyba tylko JERRY i oblecial w tym sezonie prawie wszystkie zawody. Pewnie powiecie ze SM sie do tego nie nadaje bo trzeba miec 600rr (bo taki jest najpopularniejszy film o gymkhanie z japoni gdzie zawodnik yoshinobu shiga lata na 600rr) Tylko tak sie sklada ze ostatnie zawody pokazuja ze to SM jest typem motocykla stworzonego do Gymkhany.
[url]https://www.youtube.com/watch?v=VoEu3FKz0tw[/url]
[url]https://www.youtube.com/watch?v=yPEGVeWfLpg[/url]

Jest mi naprawde przykro ze tylko jeden JERRY z tak duzego forum startuje w tych zawodach... Wydaje mi sie ze nie jeden z Was ktory mial by zapal do treningow mogl by miec szanse na bardzo wysokie lokaty wlasnie na supermociaku.

Wedlug mnie nie ma lepszej dyscypliny sportu motocyklowego uczacego zachowan ktore moga sie przydac w miescie. To pierwszy i nawazniejszy argument
Kolejny to to ze ten sport jest TANI. Nie wolno jezdzic na sportowych oponach (nie homologowanych) co tez redukuje koszty.
Mozna trenowac na kazdym placu zabierajac ze soba kilka pacholkow
Nie trzeba sie wozic z motocyklem na przyczepce.
Macie swietna rywalizacje z innymi motocyklistami i stale podnosicie swoje umiejetnosci

Wiec niech ktos mi wytlumaczy czemu nie widze na kazdych zawodach bluz z [url=http://www.supermoto.pl]www.supermoto.pl[/url] ?!
Sory ale rzygac mi sie chce czytajac/ sluchajac marudzenia ze nie ma gdzie jezdzic bo nie ma toru. Niech do Was dotrze ze szybko ich nie bedzie i trzeba wykorzystac to co jest.... A uwierzcie mi ze Gymkhana to swietna zabawa.

Zalozylem w Szczecinie zespol ktory w Warszawie okazal sie najszybszym zespolem gymkhany w Polsce. Zaczynalismy od zwyklego krecenia osemek na placu. Cos z tego wychodzi i sa wyniki. Mi udalo sie wygrac w tym roku mistrzostwa Czech.
Mam z tego ZAJE***A satysfakcje.
[url]http://www.gymkhanapoland.eu/[/url]

Jesli ktos ma ochote sie wkrecic w ten sport i ma jakies pytania ZAPRASZAM SERDECZNIE na PW!
Bardzo chetnie odpowiem na kazde pytanie!

2

Odp: Brakuje torow do SM?!

Niby nie skierowane do mnie, bo mam jak jeździć na tory i gdzie trenować, ale... Miałam okazję trochę się pobujać z Oscarem po Wrocławiu i być na kilku treningach gymkhany. Mojej skromnej osobie pałowanie na 2 najniższych biegach i skęcanie na przemian w lewo i w prawo nie sprawia, aż takiej frajdy jaką jak widzę można z tego czerpać. Z moich osobistych doświadczeń wynika również, że conajmniej połowa osób jeździ gymkhane ponieważ na szybsze zabawy nie ma wystarczająco dużo odwagi. Z czego wnioskuję? A np z koleżanki vicemistrza Boszzzzenki zwanej we Wrocławiu krzywoszczęką. Była jedną z osób, która w momencie rozstawienia pachołków w troszkę większych odległościach od siebie co za tym idzie zwiększenia prędkości przelotowej między nimi, rzucała się na ziemie jak dziecko w hipermarkecie wołające ciuciu. Moim zdaniem Gymkhana nie jest również najlepszą dyscypliną, w której uczysz się zachowań, które moga sie przydac w miescie. A to Twój pierwszy i nawazniejszy argument. Skręcać i wymijać nagłą przeszkodę owszem nauczysz się w gymkhanie, ale nauczysz się tego również nie trenując jej. Gdzie? Np na drodze pod domem. A jazdy po mieście może nauczyć tylko jazda po mieście.
A uwierz mi wiem co gadam, bo moja babcia znała Hansa Klossa. :)

bez ciśnienia...
www.bezciśnienia.pl

3

bo to ssie  ! nie ma bezposredniej rywalizacji  brakuje porzadnej dawki adrenaliny a za tym satysfakcji jak w prrzypadku normalnego zpier...  po torze na 105%  nie ma predkosci nie ma poslizgow nie  ma umiejetnosci hamowania nie ma zmiennosci terenu   czyt. kaszana ;)

suzuki ts50-->yamaha xt125x-->ktm lc4 SM HF-->ktm exc530sm-->ktm 450 smr :D

KTM the best fuck the rest

4

cross napisał/a:

brakuje porzadnej dawki adrenaliny

Brakuje jakiejkolwiek dawki adrenaliny... ale za to handbarów nie trza :D

bez ciśnienia...
www.bezciśnienia.pl

5

to jest podobne :) (pewno znacie ten filmik, wymiataa)
[url]https://www.youtube.com/watch?v=TqRvqw4YXtY[/url]

Husa Husa HUsaaabeeerg :D

6 Ostatnio edytowany przez Sylwek (2012-11-07 23:14:50)

Ej ja nie mowie ze gymkhana to najfajnieszy sport motocyklowy.
Jesli beda warunki gdzie i na czym (to drugie zalezy od kasy) to tez mam zamiar zaczac sie udzielac na wyscigach SM. Narazie nie stac mnie na dojazdy itp.
Mam nadzieje na CRF 450 na przyszly sezon wlasnie do gymkhany.

Nie ma sportu idelanego.
rzeczywiscie nie ma piachu, i jazdy lokiec w lokiec ale dzieki temu ten sport jest znacznie bezpieczniejszy. Rzadko sa poslizgi czego mi tez brakuje.

Ale to ze nie ma umiejetnosci hamowania to jakas BZDURA poprostu.

Po za tym nie bierzmy pod uwage Bozenki ktora jezdzi jak jezdzi. Sam wiesz... Jednak chetnie bym sie zmierzyl z jakims naprawde dobrym zawodnikiem supermoto. Moze chociaz ktorys sie skusi na nagrode glowna (w tym roku za 2 pierwsze miejsca byly skutery) skoro to takie proste i nie wymaga wielkich umiejetnosci, ODWAGI.
A polowa zawodnikow pamietajcie o tym to kompletni POCZATKUJACY! Wydaje mi sie ze zawodnikow trenujachych regularnie gymkhane w Polsce jest ok 20. Nie wiecej. Na zawodach startuje ok 60 osob

7

No to lol.
Jeden lubi jezdzic na gumie i po schodach, drugi po miescie, trzeci po torze i w czym tu problem. Nie jezdzilem w gymkhanie ale patrzac jak tam sie jezdzi to raczej nie przypada mi to do gustu, nudaaaa;)

***427***

8

Nie bardzo rozumiem co ma jazda po mieście do gymkhany czy jazdy po torze. Do tych zawodów nic nie mam, są całkiem interesujące ale to nie jest to samo i nie da się tego zastąpić.
W naszym pięknym kraju nie dzieje się praktycznie nic w kierunku rozwoju sportów motorowych, wręcz przeciwnie, zamykane są tory bo komuś to przeszkadza. Ja bardzo chętnie polatałbym po torze zamiast szukać winkli w okolicy. Pewnie wiele osób by chciało, ale najbliższy tor jest przynajmniej 200km dalej.
Na ulicy źle, na parkingu źle, zaraz milicjanty przyjeżdżają.
Mam nadzieje, że kiedyś coś ruszy i doczekamy się np amatorskich zawodów na parkingu połączonym z kawałkiem terenu, bo przecież nic więcej nam do szczęścia nie potrzebne.

-----------------------------
XT500 -> 625SMC -> WR426 -> EXC200 -> Hornet 600 -> CBR 954RR -> Speed Triple 1200 RS

9

Ja cos robie. 1 Wrzesnia zorganizowalem zawody gymkhany w szczecinie. Wydaje mi sie ze z fajnymi nagrodami ktorych pula przekroczyla 1000zl. Byly zorganizowane na torze kartingowym i wogole nie mialem problemow jesli chodzi o organizacje. Wystarczy chciec.

Ma tyle wspolnego co dla mnie najwazniejesze. RYWALIZACJA i CIAGLE PODNOSZENIE SWOICH UMIEJETNOSCI.
Chyba o to wlasnei chodzi?!

10

A ja nie bije do tego ze brak jest torow i zawodow dla motocyklistow a zwlaszcza SM. Temat jest o gymkhanie i powiem szczerze ze zawsze chcialem w tym wystartowac ale w tym roku niestety obowiazki w firmie nalozyly sie na termin zawodow. Mielismy zajebisty tor w Rudzie Slaskiej ale jak niektorzy widzieli na filmie ciagle komus przeszkadzal ze cwiczymy i doprowadzono do tego ze powstal znak zakazu wjazdu motocykli i quadow. A powiem szczerze ze bylo to zajebiste miejsce do pocwiczenia pod gymkhane, mega techniczny z dobrym asfaltem, cos wspanialego. Sa zawody enduro typu pogon za lisem  na ktore marzy mi sie jechac od dobrych 10 lat... Niestety ciezko z kasa lub termin nie odpowiada... ale kiedys na pewno. Kazdy znajdzie cos dla siebie ALE... Sa osoby takie jak ja ktore uwielbiaja zapierda*ac na jednym kole, posmigac po schodach, offroad,  poskakac, pozapieprzac po zakretach itd. Dla mnie motocykl sluzy do smigania po robocie lub wolne dni. Tel do znajomych, spotykamy sie smigamy po miescie, rozjezdzamy i na drugi dzien do dziewczyny, roboty, rodziny itd. Nie mam czasu na wyjazdy 300 km na tor. Raz na rok zrobic wypad na 2 dni rewelacja, ale RAZ NA ROK! Na wiecej nie chce sobie pozwalac bo zbankrutuje. Klotnia byla o to ze znalazly sie osoby nietolerancyjne, pieprz*ce chamskie teksty ze to co robimy jest nudne, niestosowne i liczy sie tylko i wylacznie jazda jaka oni preferuja. Brak zrozumienia i tolerancji, nie ma nic gorszego... O to wszystko poszlo. Dajcie se luzu bo majac zdrowia nie macie prawa narzekac na nic!!!!! Poprostu olejcie to co jest dla was malo znaczace, nudne, lub poprostu nie lubicie tego...

11

Ja poszedlem do wojewody zachodniopomorskiego. Powiedzialem co cwiczymy, powiedzialem ze jest to sport bezpieczny (nigdy w historii lacznie z japonia gdzie sport istanieje ponad 30 lat nie bylo smiertelnego wypadku), ze nie jezdzimy na kole na treningach itp. Powiedzialem ze nie mamy gdzie bezpiecznie trenowac. I otworzyly sie wszystkie drzwi :)

12

moim skromnym zdaniem laika gymkhana dużo uczy co do zachowań na motocyklu jak ktoś tu napisał kręcić w prawo i lewo co to za frajda-może nie dla każdego ale nauczenie się tego wykonywać poprawnie i płynnie to już szkoła która moze się przydać podczas nieprzewidzianych zdarzeń na drogach,a hamulca używa się raczej sporo może poślizgów nie ma jak na torach ale nikt nie zabrania żeby jakiś kozak pokazał na co go stać.
Jeżeli tylko znajdę czas to w przyszłym roku wystartuje.

Była: Honda CBR F4 Sport- dobre moto,jest KTM 520EXC supermoto,Gas Gas 280 TXT PRO

13

Na ostatniej edycji w Warszawie chlopak z mojego zespolu - Ciut11 pokonal cala trase driftem. Nikt tego nie zabrania.

14

Sylwek napisał/a:

Na ostatniej edycji w Warszawie chlopak z mojego zespolu - Ciut11 pokonal cala trase driftem. Nikt tego nie zabrania.

[url]https://www.youtube.com/watch?v=5Nmt2weOzBM[/url]

525 EXC

15

(prawdę mówiąc czytałem tylko kilka postów i to pobieżnie, więc przepraszam, jeżeli się powtarzam:)

Jak myślicie, co jest fajniejsze? Wielkanoc, czy Święta Bożego Narodzenia?