Temat: Co zamiast DRZ SM? CRF250, CRF450, WR?
Od razu mówię, że temat jest w miarę luźny, tzn nadchodzi zima, a ja sobie rozkminiam..
Mam DRZ SM, jestem zadowolony, mocy mi wystarcza, jedyne co mi troszkę przeszkadza, że DRZ jest dość ciężka.
Zastanawiałem się czy nie wymienić jej na coś lżejszego :)
Do głowy przyszły mi takie sprzęty: CRF250X, CRF450X, WR450.
DRZ sucha waży 136kg, czyli gotowa do jazdy około 145kg? to w porównaniu do sprzętów powyżej mógłbym mieć 20-30kg lżejszy motocykl (CRF250X - 115kg gotowa do jazdy).
Na czym mi zależy - rejestracja, lampy kierunki itp, elektryczny starter, niska waga (wg danych crf250x - 115kg mokra, cfr450x - 122kg mokra, wr450f - 123kg mokra znalazłem), no i oczywiście w miarę łatwa możliwość zrobienia na SM :)
+ nie chciałbym żeby charakterystyka moto próbowała mnie zabić przy odkręceniu gazu..
+ chciałbym żeby to jednak była dość popularna marka, gas gas, huski i husabergi odpadają. ktm sam nie wiem, nie jestem przekonany.
Na czym mi NIE zależy - na mocy, zupełnie wystarczy mi przedział 40-50 koni (niby 250X ma 30 koni, ale jest o wiele lżejsza), DRZ na asfalcie ogarniam, ale w terenie kiepsko. WR teoretycznie ma 60km, ale czytałem że fabrycznie wychodzi zdławione 45 i w serwisie można było to "rozkręcić" na 60.
Koszty serwisu raczej mnie nie martwią, w tym roku zrobiłem około 3tyś km i w większości były to treningi lub ustawki. Biorąc pod uwagę nawet zmiany oleju co 400-600km (jak pisał dukeSebo o swojej crf R) to 5-6 zmian oleju i 2 w skrzyni na sezon, bez tragedii. A z tego co wiem to crf X nie jest tak wysilona i pewnie styknie wymiana co 1000km?
Koszty motocykla, zasadniczo chciałbym się wyrobić w +/- 15k za moto i zestawy cross/sm. Zakładam optymistycznie że moja DRZ jest warta z kołami sm i cross 13k :)
Zastanawiam się (i tutaj bardzo liczę na waszą dobrą radę) czy w ogóle zmiana DRZ SM na coś z powyższych ma sens, czy lepiej pojeździć jeszcze rok/dwa na DRZ i zmieniać na coś zdecydowanie bardziej wyczynowego (CRF450R, odblokowana WR450F, czy też coś zupełnie innego?)