61

Odp: SuperMoto 125cc dla 15latka

Kurde weź poświęć cały wieczór na zastanowienie się co konkretnie chcesz, bo z pomysłami skaczesz jak pszczoła z kwiatka na kwiatek. Chcesz kupić nowy motor żeby uczyć się latać na gumie i do tego obkleić świeżą sztukę tym wieśniackim sticker-bombem? Jak już chcesz latać na kapciu to kup husqe 2t, bo 4t musiał byś chyba z odciny walić z klamy i dopiero by podnosiła koło, co za tym idzie raczej 5 sezonów byś nie przejeździł. Masz strasznie dużo pytań odnośnie moto. Wejdź na cudowną wyszukiwarkę Google i wpisz tam swoje pytanie, bo niektóre są naprawdę głupie.
A tak BTW. Jestem pewny na 100%, że nawet jak kupisz 125 2t to znudzi ci się po max 2 senonach ;)

KXF 250 '14

62

Hustler13, dokładnie. Tak samo jak pisałem w moim ostatnim długim poście tutaj. 2 sezony na 125 2t byłyby maxem a co dopiero minimum 4 na 125 w 4t. BanditSM naprawdę słuchaj tych rad, bo widać, że jesteś zielony w temacie ;)

63

nie no, zdecydowany to jestem - chce kupić nową husqvarne o pojemności 125cc tylko nie wiem czy 4t czy 2t. Nie chce dużo na paliwo wydawać i ciągle coś wymieniać. W dodatku 2t jest strasznie głośny. A co do sticerbomby to wiem że wiocha, tak samo jak inne naklejki monstera i rockstara, podałem tylko taki przykład (w sensie jakieś naklejki).

Ja was nie rozumiem, piszecie żebym kupił 2t 125cc używane bo na 2t/4t nowym zabraknie mi mocy??? (patrz: UP).

A co do tego majsterkowania - majsterkować to sb mogę przy starym pordzewiałym maluchu, starym traktorze ew. chińskim crossie bo nie szkoda go rozwalić wizualnie. Ten motor ma służyć przede wszystkim do jeżdżenia a w drugiej kolejności do stuntu czy jazdy po crossowisku (he-he). Silniki 2t kojarzą mi się z takim prymitywizmem mechanicznym. (choć w moim derbim mam 2t Hehe i nie mam problemu może dlatego że nie miałem 10lat jak go kupowałem i nic nie wiedziałem o takich sprawach technicznych.)

Czyli wg. was:

2t lepsze, najlepiej używane.

Oczywiście, też bym chciał 450 bo wiem że jest różnica pomiędzy 125cc a 450 ale ja mam tylko karte motorowerową na której mogę jeździć tylko do 50, a 125 to dopiero za rok zdam, w liceum.

64

2t na seryjnym odblokowanym wydechu nie jest aż taki głośny. Napewno bardziej słyszalny od 4t z seryjnym wydechem, ale cóż.  Chodzi o to, że naszym zdaniem szkoda nowe plastiki od razu stickerem oklejać. Moim zdaniem lepiej by było jeśli tak bardzo chcesz to kupić drugie używane i okleić. Chodzi też o to, że prędzej czy później i w 2t i 4t Ci zabraknie mocy. Oczywiście dużo szybciej w 4t, ale po 2 sezonach te 2t też nie będzie Ci się wydawało takie mocne ;) Właśnie 2t to piękno prostoty. Tutaj wszystkie ewentualne prace możesz wykonywać sam. A 4t jest już bardziej skomplikowane, bo jak zapewne wiesz ma rozrząd. Zastanów się czy wolisz ok. 2x większą moc i spalanie rzędu 6l, choć wszystko zależy od stylu jazdy może i dojść do 9 przy ciągłym piłowaniu do czerwonego pola, czy tą moc rzędu 15 KM i spalanie +3 l. 2t nowe jest seryjnie zablokowane po to aby miało 15 KM i się kwalifikowało do kategorii A1 aczkolwiek możesz po dotarciu odblokować i masz ok.30 KM. Co gwarantuje naprawdę niezłą zabawę, np. 2t 0-100 ok. 7s, 4t 0-100 ok. 15 s więc różnica jest ;) [url]http://www.motocykl-online.pl/testy/test-porownawczy-8222-125-8221-supermoto[/url] tutaj masz test porównawczy gdzie akurat jest taka Husqa, może też Ci w czymś pomoże :D

65

ja Wr 125x miałem ok 11s do setki

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

66 Ostatnio edytowany przez BanditSM (2012-11-02 21:11:32)

Acha. Dzięki. A to prawda że co poł roku/rok trzeba wymieniać tłoki czy cylindry?? Bo natrafiłem na takie zeznania.
Na 4t podobno nie da się robić wheelie i manuala (i innych trików na tylnim kółku) bo silnik się zatrze z braku oleju który nie dopływa do silnika?

A te 6l spalania to na 100km tak? Czy na iles motogodzin bo różnie to bywa??

========================================================
Co sądzicie o tej ofercie?
[url]http://allegro.pl/yamaha-wr125-x-supermoto-i2745556753.html[/url]

67

Tak spalanie to na 100 km. A tłoki to różnie, czasem nawet co 20000 km. Wszystko zależy od użytkowania. Np jeśli byś używał w terenie ostro to nawet po 5000 km kompresja byłaby już niezadowalająca i wypadało by zmienić tłok na wyższą selekcję . Cylinder to chyba po 3 selekcjach należy oddać do honowania, tulejowania co jednak daje niewielki już spadek mocy, dlatego najlepiej zmienić już na nowy ;)

68

Czyli to prawda: na gumie 4t nie pośmigam?

69

posmigasz ale będzie bardzo ciężki. 4t ma mało mocy i do stuntu wymaga dużych umiejętności bo z gazu napewno jej nie postawisz.

70 Ostatnio edytowany przez BanditSM (2012-11-02 22:35:06)

A jakbyś mógł mi przybliżyć stosunek spalania 2t do 4t. Z góry dzięki. A wr125x pośmigam po crossowisku

71

2t splanie okolo 5-8l
4t w xt brat zszedł do 2l najniżej ale to była jazda w trasie przy prędkości 60-70km/h, a najwyższa to 4l

72

Wiedziałem, że to ty w tym drugim temacie, ale nie ważne. Skoro już wiemy, że nówka odpada i będzie to raczej husqa to można powiedzieć, że mądrze i rozsądnie. Zostanie kasa na prace remontowe i ogółem spoko. Zawsze też możesz kupić wr x i wsadzić tam Kit Malossiego 180, który da przyrost mocy o ponad 50 % co sie napewno odczuje. Do tego jeszcze wydech i też by to latało ok :D