1

Temat: SuperMoto 125cc dla 15latka

Witam panow!

Na wstepie prosze by mnie nie katowac o brak polkich znakow - korzystam z angielskiej wersji ubuntu a tak owa polskich znakow nie posiada (grryyy)!

Moje doswiadczenie z motorami ogranicza sie do mini crossa 125cc (chinola) i do skutera derbi gp1. Chcialbym odnalezc jakies supermoto do jazdy gownie po lasach (tylko tak spokojnie, to nie ma byc szarza przez las a przejazdzka), jazdy do szkoly oraz do stuntu. Zastanawialem sie nad derbi senda x-treme (interesujaca cena 9000zl za fabrycznie nowy motor) ale postanowilem ze do stuntu 50 sie nie nadaje - za mala moc po po prostu. Mam pare pytan. Nie wiem ale mam alergie na 2suwowe silniki, chcialbym cos 4suwowego. Zainteresowala mnie oferta Husqvarny: model SMR 125 z czterosuwowym silnikiem. Doszly mnie sluchy ze silniki cztrerosuwowe sa jednak duzo gorsze i w motrach sprawdzaja sie bardziej 2suwowe.  Gdy pograzalem sie w odmentach internetu zainteresowala mnie tez oferta supermoto Rieju. Co sadzicie o tych firmach (derbi, rieju, husqvarna). Duzo dobrego slyszalem tez o ktm ale supermoto tej firmy jakos do mnie nie przemawiaja (i jeszcze te ogromne pojemnosci). Doradzcie mi jakiegos, najlepiej niedrogiego (TYLKO TO MUSI BYC FABRYCZNIE NOWY!) do 16000.  Oczywiscie im tanszy tym lepiej ;)

Pozdrawiam wszystkich,Bandit!
Szerokiej drogi! ;)

2

Odp: SuperMoto 125cc dla 15latka

Wypadałoby najpierw się przywitać...

KXF 250 '14

3

Jesli chcesz 4t to polecam Yamahe WR125x
A 2t to juz zalezy :)
Husqvarna 125sm <---- Polecam
Aprilia Sx 125 <----Polecam/mam na sprzedaz(Uzywany) :)
Aprilia MX 125 <---- Nie znam motocykla :)
Yamaha DT 125 <--- Fajny sprzęt :)
Ktm Exc 125 <---- Za pare dni ci napisze co i jak bo własnie testuje :)
I odradzam wszelkiego rodzaju Chinole.

BanditSM napisał/a:

Co sadzicie o tych firmach (derbi, rieju, husqvarna).

Rieju jak dla mnie odpada
Derbi te 50-tki wiem ze fajne są
Ale polecam husqvarne !

http://www.youtube.com/user/suuperocker?feature=mhee
https://www.facebook.com/SuuperRocker

4

Znaczy z chinoli to na supermot nie natrafiłem. I dobrze. A co sadzisz o tej husqvarce smr125 tez 4 suwy. I powiedzcie mi: jaka te 2 dodatkowe tloki daja roznice, czy to sie sprawdza, nie psuje sie itp. A co do aprili po ile, tak z ciekawosci.

5

+2 dla Husqvarny
mam sztukę z 2009 po kapitalce na wydechu Arrowa i gada i zapierdziela konkretnie. W wakacje miałem wsadzony gaźnik 34mm- wtedy dopiero się działo !

KXF 250 '14

6

Duzo dobrego o Husqvarnie slyszalem. Tylko powiedz mi ilu suwowy model lepszy 2 czy 4 i czy opyla sie brac starter elektryczny bo to strasznie awaryje jest

7 Ostatnio edytowany przez Sikorini (2012-10-29 20:39:24)

Awaryjny starter nie jest. Dobra rzecz do jazdy miejskiej bo raczej ci akumulator nie padnie. A jak nawet to zawsze na pych można odpalić więc żaden problem.

4ro suwowe silniki są mniej zawodne, trwalsze i mniej palą.
2suwowe są zwinniejsze , mocniejsze ale i palą więcej i częsta skłonność do wymiany tłoka np.

Ja bym wybrał 2T. Bardzo podatne na tuningi, wolniej się znudzi, w razie miny taniej zrobic.
Albo dobrze jedzie albo mało pali. Musisz sam wybrać.

Cagiva  SM 125-> Suzuki Rm 250-> Gasgas TXT PRO 280

8

Bierz 2t. Palona tylko na kopniak, ale frajdy 100% więcej niż z 4t. Jedynie musisz przygotować się wysokie spalanie- ok 8-9l przy upalaniu. Jak jesteś odważny i zdecydujesz się na gaźnik 34mm to możesz się podziewać symbolicznego spalania (skromnie 13-15l) ;)

KXF 250 '14

9

Co dla was znaczy dobrze jedzie, z tego co wiem 2t sa glosniejsze

10

Sory, ze sie wtrace ale z tym 13-15l na gazniku 34 to w hoy przesadziles :D Przejezdzilem troszke na RXie z gaznikiem 34 i wiele więcej nie musiałem lać od kumpli, ktorzy smigali na innych 125 ;)

A co do Rieju i innych nowych 4t to po kupnie sporo tracą na wartości, jakbys chcial po jakims czasie odsprzedac ;)

https://instagram.com/jac__ek

11

A 2t nie traca! Dlaczego 4t maja tracic a 2t nie tracic skoro 2t szybciej sie zuzywaja

12

Jak chcesz moto na jeden sezon to bierz Wr 125x która miałem i polecam, ale po sezonie będziesz miał jej dość ;)

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

13 Ostatnio edytowany przez Hustler13 (2012-10-29 21:04:01)

jacko napisał/a:

Sory, ze sie wtrace ale z tym 13-15l na gazniku 34 to w hoy przesadziles :D Przejezdzilem troszke na RXie z gaznikiem 34 i wiele więcej nie musiałem lać od kumpli, ktorzy smigali na innych 125 ;)

A co do Rieju i innych nowych 4t to po kupnie sporo tracą na wartości, jakbys chcial po jakims czasie odsprzedac ;)

Kurde nie chce się już dzisiaj kłócić.. Nie jeździłeś moim moto, nie widziałeś na żywo to uwierz i nie poważaj moich słów bo na dotarciu jak latałem do 9k rpm na gaźniku 34mm i dyszy 165 palił sporo a konkretnie lałem za 50zł i robiłem 50 km.
Nie no trochę przesadziłem bo kręciłem troszkę więcej ;)

KXF 250 '14

14

hmmm... drogi w utrzymaniu ten 2t a czemu 4t traca nawartosci

15

Dlatego, że 125cc 4t to muł i ledwo to jedzie. A 2t ma ok. 35km i jest dosyć mocne i znacznie łatwiej będzie sprzedać.

Kawasaki KX250F