Temat: Rejestracja quada bez homologacji
Mam zamiar sprawić sobie zabawke na zime mogę w okazyjnej cenie kupić quada bez homologacji. Może ktos przerabiał tego typu sprawę czy da się takie coś zarejestrować.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Ogólne » Rejestracja quada bez homologacji
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam zamiar sprawić sobie zabawke na zime mogę w okazyjnej cenie kupić quada bez homologacji. Może ktos przerabiał tego typu sprawę czy da się takie coś zarejestrować.
było milion tego typu tematów - polecam przeszukać forum
btw rejestracja pojazdu bez homologacji jest nielegalna
było milion tego typu tematów - polecam przeszukać forum
btw rejestracja pojazdu bez homologacji jest nielegalna
interesuje mnie właśnie jak zrobic żeby było legalnie
W mieście mieszkasz ,że potrzebujesz rejestrację? W takim układzie kup sobie lepiej zarejestrowanego.
A jeżeli poza miastem to zapierdalaj nim w pole, lasy i się "baw" ;-) bo zabawa przednia, Tadzik tez polubił (dżołk) ;-) ...
Ps nigdy nie będzie legalnie bo homologację wydaje producent...
W mieście mieszkasz ,że potrzebujesz rejestrację? W takim układzie kup sobie lepiej zarejestrowanego.
A jeżeli poza miastem to zapierdalaj nim w pole, lasy i się "baw" ;-) bo zabawa przednia, Tadzik tez polubił (dżołk) ;-) ...Ps nigdy nie będzie legalnie bo homologację wydaje producent...
quad jest nowy z salonu i tak się zastanawiam czy można by posłużyć sie homologacją producenta
Ps nigdy nie będzie legalnie bo homologację wydaje producent...
błąd - homologację można też zdobyć "na własną rękę" ;) szczegóły poniżej ;)
quad jest nowy z salonu i tak się zastanawiam czy można by posłużyć sie homologacją producenta
To kupujesz w końcu Z homologacją na drogi publiczne, czy BEZ? Jeżeli z homologacją, to rejestrujesz jak każdy inny pojazd - ale jeżeli tak by było, to byś nie zakładał tego tematu. ;-)
Aby uzyskać homologację dla pojazdu (czyli dopuścić go do ruchu) musisz przede wszystkim udać się do Stacji Kontroli Pojazdów, która ma możliwośc wykonania takich badań.
Zależy co będziesz w tym quadzie z salonu miał - być może, że wystarczy domontować lusterka i kierunkowskazy; a być może będziesz musiał pociągnąc nową instalację elektryczną dla całego oświetlenia (przód, tył, stop, długie, kierunki). Oczywiście wszystkie lusterka i światła muszą być dopuszczone do ruchu (posiadać odpowiednią normę E). Jak już wszystko jest na pokładzie, diagnosta wydaje orzeczenie o dopuszczeniu do ruchu.
Następnie udajesz się do ubezpieczalni po OC, a następnie do wydziału komunikacji, aby zarejestrować swojego nowego, drogowego zapierdalacza :)
Być może zanim znajdziesz się w Stacji Kontroli, będziesz musiał zawadzić o rzeczoznawce, aby określił czym ten pojazd jest. Ale kupując z salonu takiego problemu nie powinno być (w przeciwieństwie do budowania własnego quada w garażu).
Krótko mówiąc - idz do salonu, zapytaj co quad ma na pokładzie i co jest potrzebne do homologacji. Następnie z tą wiedzą idź do diagnosty na dobrej stacji kontroli i zweryfikuj, co rzeczywiście będzie potrzebne. Mając listę niezbędnych modyfikacji (i badań) będziesz w stanie ocenić, ile kasy to pochłonie i czy jest opłacalne. :)
Powodzenia i daj znać co udało się ugrać :)
To nie jest takie proste, sprowadziłem swego czasu nowe cpi z anglii, miało ono homologacje angielską i nie dało sie tego zrobić.
Gdyby było już zarejestrowane w anglii nikt by problemu nie widział. W warszawie jest urząd, nie wiem jak sie nazywa i tam można "zrobić" samemu homologacje, dajesz sprzęta a oni sprawdzają czy wszystko jest w normie, tak sie robi gdy ktoś od podstaw buduje customa :) Lepiej szukaj czegoś używanego, lub kup homologacje w salonie, wielu producentów oferuje cos takiego :)
ja mialem quada i przerabialem tmat homologacji/przede wszystkim musisz miec dokumenty.po drugie quada musisz zablokowac na mocy w autoryzowanym servisie. oczywiscie z dokumentami o zalozonej blokadzie i placisz takze za sciagniecie. biora sobie w 2 strony.1400 mi powiedzieli.jak masz juz dokument o tym ze twoj pojazd jes malej mocy musisz miec fakture z opisem jakiego typu blokada zostala zalozona.to jest dokument dla rzeczoznawcy ktory na podstawie tych papierow potwierdza ze masz zdlawiony pojazd.a znajac rzycie bedziesz chcial go odblokowac zeby popierdolka nie jezdzic.oczywiscie w wiekrzosci zakladaja blokade na linke gazu w manetce ktora mozna sobie samemu w kilka minut zdjac ale cwaniaki w salonie jak pisalem wczesniej wezma podwojnie za sciagniecie bo inaczej ci nie zblokuja.wiedza o tym ze i tak sam sobie sciagniesz dlatego zabezpieczaja sie zeby kaske zarobic.jesli masz pozakladane swiatla migacze itd itd, mozesz robic przeglad. ale zanim zaczniesz to wszystko robic musisz isc do urzedu i zapytac kierowniczki czy z tymi papierami mozesz zrejestrowac pojazd.wiem ze jest to indywidualna sprawa w zaleznosci od miasta.jedni pojda na reke inni nie.jak pani powie ci ze tak to warto inwestowac jesli masz rakiete pbo jak popierdolke to nie bierz sie za to.oczywiscie rzeczoznawca przeglady itd daja nam spora sume.mysle ze kolo 2200 do 2500. wiec sam przemysl czy sie oplaca.ja akurat mialem polarisa 525 z silnikiem ktma racingowy quad typowo do wyscigow , doslonie fruwal chlopaki na zlocie mieli sie okazje przejechac wiec warto bylo chociaz nie doprowadzilem do konca rejestracji bo pani kierowniczka miala mnie w dupie i bala sie.niemniej jednak przerabialem tmat. mam nadzieje ze troche dalem ci do myslenia/pozdro
Żółwik napisał/a:Ps nigdy nie będzie legalnie bo homologację wydaje producent...
błąd - homologację można też zdobyć "na własną rękę" ;) szczegóły poniżej ;)
Farmer napisał/a:quad jest nowy z salonu i tak się zastanawiam czy można by posłużyć sie homologacją producenta
To kupujesz w końcu Z homologacją na drogi publiczne, czy BEZ? Jeżeli z homologacją, to rejestrujesz jak każdy inny pojazd - ale jeżeli tak by było, to byś nie zakładał tego tematu. ;-)
Aby uzyskać homologację dla pojazdu (czyli dopuścić go do ruchu) musisz przede wszystkim udać się do Stacji Kontroli Pojazdów, która ma możliwośc wykonania takich badań.
Zależy co będziesz w tym quadzie z salonu miał - być może, że wystarczy domontować lusterka i kierunkowskazy; a być może będziesz musiał pociągnąc nową instalację elektryczną dla całego oświetlenia (przód, tył, stop, długie, kierunki). Oczywiście wszystkie lusterka i światła muszą być dopuszczone do ruchu (posiadać odpowiednią normę E). Jak już wszystko jest na pokładzie, diagnosta wydaje orzeczenie o dopuszczeniu do ruchu.Następnie udajesz się do ubezpieczalni po OC, a następnie do wydziału komunikacji, aby zarejestrować swojego nowego, drogowego zapierdalacza :)
Być może zanim znajdziesz się w Stacji Kontroli, będziesz musiał zawadzić o rzeczoznawce, aby określił czym ten pojazd jest. Ale kupując z salonu takiego problemu nie powinno być (w przeciwieństwie do budowania własnego quada w garażu).
Krótko mówiąc - idz do salonu, zapytaj co quad ma na pokładzie i co jest potrzebne do homologacji. Następnie z tą wiedzą idź do diagnosty na dobrej stacji kontroli i zweryfikuj, co rzeczywiście będzie potrzebne. Mając listę niezbędnych modyfikacji (i badań) będziesz w stanie ocenić, ile kasy to pochłonie i czy jest opłacalne. :)
Powodzenia i daj znać co udało się ugrać :)
Jak już coś ogarne z tym tematem to dam znać jak narazie to urzędasy skutecznie utrudniają sprawe
Kiedyś natknąłem się na to...może sie Tobie przyda:
[url]http://www.homologacje.eu/oferta.html[/url]
Dzięki za pomoc. Znalazłem zarejstrowanego kingquada w rozsądnej cenie. Naprawdę lepiej było poszukać czegoś z blachą niż samemu użerać się z urzędasami. Ponieważ w niektórych przypadkach może okazać się nieopłacalne. Można naprawde zainwestować parę tys a jak ktoś nie pójdzie na ręke to będziesz tylko pln w plecy. W wielu ogloszeniach możemy znaleść ,że nie powinno być problemu z rejestracją to nie dajcie się nabrać sprzedający samniech to ogarnie bo można zostać w ciemnej dupie.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Ogólne » Rejestracja quada bez homologacji
Wygenerowano w 0.053 sekund, wykonano 77 zapytań