1

Temat: Wybór i wątpliwości co do pierwszego SM

Witam

Jako że w przyszłym roku zamierzam zrobić A1, będę potrzebował motocykla. Głównie ma być używany do dojazdów do szkoły, jazdy po mieście, niedługie trasy. Przeglądałem wiele forum, żeby wskoczyć troche w temat, sprawdzić na co mam orientacyjnie patrzeć i żeby troche ukierunkować swoje poszukiwania. Od razu zakochałem się w supermoto :) jeśli mogę tak oczywiście powiedzieć, jeśli nigdy nie jechałem taką maszyną.

Już gdy byłem mniejszy patrzyłem sobie na motorki i zainteresował mnie wtedy romet crs 50, ten starszy model. Więc gdy teraz szukałem, sprawdziłem sobię tą firmę. Zobaczyłem nowy model crs'a na rok 2012 o pojemności 125 ccm. Wizualnie podoba mi sie bardzo, do tego stopnia że pojechałem go zobaczyć do salonu. Jako że już wcześniej trochę poczytałem, moje oględziny nie ograniczyły się do tylko pooglądania, miałem też cel wymęczyć sprzedawce i wypytać praktycznie o wszystko. Motocykl, w odróżnieniu od poprzedniego modelu, jest bardziej potężny, już nie czuć się na nim jak na motorynce. Jest dla mnie wygodny, siedze dobrze i wyprostowany. Nowa szeroka kierownica - to lubie, może takie przyzwyczajenie z mtb w downhill'u. Amortyzacja ładnie chodzi, jak dla mnie drugi czy tam trzeci raz siedzenia na motorze robi wrażenie. Plastiki - wyglądają na dobre, są dość twarde, ale nie są sztywne, zaryzykuje i powiem że odpowiednie, jakość wykonania, też myślę że ok. Sprawia wrażenie że to naprawdę pożądny motor. Wszystko pięknie i ślicznie, ale że poczytałem troche o rometach to nasłuchałem się opinii i poztywnych i negatywnych. Sprzedawca, w odróżnieniu od tych z którmi miałem do czynienia, bardzo sensowny, sam jeździ 600-tką. O dziwo stawia wielką uwagę na bezpieczeństwo ! Powiedział pare słów o romecie i o jego awaryjności. Na kilka sztuk sprzedanych mieli tylko raz jednego na serwisie - z czyszczeniem całego silnika i innych podzespołów bo ktoś komuś nasypał piachu do baku :/. Po wyjsciu ze sklepu jestem nastawiony, że to będzie mój pierwszy motor. Czytam na internecie i znowu wątpliwości. Wszyscy polecają dt, drz i tak dalej, oczywiscie uzywki. Ja boję się używek, w mechanice jestem zielony i jakoś wyglądem mnie nie przyciągają, ale chyba to nie jest najważniejsze... Dla mnie wielkim minusem rometa jest moc - 8,2 km. W porównaniu z konkurencją toche mało. Ale też mam na razie troche strach przed prędkością, pytanie jest jedno, czy do miasta to wystarczy ? Nie chcę żeby wyprzedzały mnie seicento czy matizy...Może jakieś modyfikacje ? W ostateczności mogę nazbierać i zmienić silnik na inną 125, mocniejszą o ile nie będzie się to wiązać z gigantyczną ceną i wielkim kopaniem w elektryce. Nie wykluczam, że w przyszłości przerzucę się na coś mocniejszego, ale na razie chcę się nauczyć jeździć. Generalnie nie wiem co robić, szukać używek i sie do nich też przysiąść, czy postawić na nowy motocykl, który myślę ze mi posłuży, bo dbam o swoje.

Przepraszam, że się tyle rozpisałem, ale chciałem przedstawić mój punkt widzenia i określić, czego na prawdę potrzebuję :) Pierwszy temat chyba powinien być w innym dziale, za to też przepraszam :)

Pozdrawiam

zagubiony między 4t/2t

2

Odp: Wybór i wątpliwości co do pierwszego SM

Ja bym odpuścił wszystko co powiązane z rometem.

Przywitalnia się kłania.

READY TO >> TERROR

3

Do dojezdzania do szkoły itd to ci wystarczy
ale gwarantuje ze gdy kupisz motor to zaczniesz oglądac filmy np jak gumują :)
Tez bedziesz chciał ( cos o tym wiem ^^)
Bedzie ci brakowac mocy na 70 80 %.
Jesli chce to mam na sprzedaz Aprilie sx 125 ! :)
Jak chcesz to ci wkleje zdjecia :)

http://www.youtube.com/user/suuperocker?feature=mhee
https://www.facebook.com/SuuperRocker

4

Ja też rozglądałbym się za motocyklem, czyli jakąś DRZ. Jeżeli latałeś w DH bardziej pro, to wyobraź sobie, że musiałbyś robiłbyś to na rowerze rometa :-) (kiedyś takie były modne na prezenty na komunie w latach 90).
Prostych napraw się nauczysz i będą dawać frajdę, a zresztą DRZ słyną z bezawaryjności. Motocykl będzie miał na pewno lepsze zawieszenie i silnik dający frajdę. Na dużych kółkach i w teren da się wybrać więc szukaj jakiejś zadbanej sztuki na forum. Załóż temat w dziale [K] i zobacz co ludzie oferują.
Poza tym myślę, że bardzo ważne jest "wsparcie" dla danego motocykla w internecie, żeby znaleźć potrzebne info w razie jakichś modów czy problemów.

No i przywitać się trzeba - mamy nadzieję, że tak samo obszernie :-)

http://www.youtube.com/watch?v=4H0w5DHh0w8

Yamaha WR450F - Brudas
KTM 690 SMC-R - SM

5 Ostatnio edytowany przez wojtekmz (2012-10-27 22:07:23)

Nie polecam nic z tego typu motorów. Kup sobie jakiś używany sprzęt, jeżeli był w odpowiednio serwisowany to pojeździ bardzo długo, czego nie powiem o takim "Romecie". Powiedz czy większe znaczenie ma dla Ciebie moc czy niskie spalanie, to się coś wtedy doradzi.

PS. Mi moto też miało służyć na jakieś dojazdy do szkoły i do sklepu po bułki :) ale trafiłem na forum, obejrzałem trochę filmików, pojechałem na zlot i zmieniłem zdanie na temat użytkowania mojego sprzętu :) Będziesz miał tak samo :)

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

6

Norek spokojnie, na razie muszę zrobić na początku roku prawko, przeprowadzka i tak dalej i wtedy mogę rozmawiać o kupnie na bank :P
mrximry przywitam przywitam :P
wojtekmz nie potrzebuje od razu na maxa 15 kucy pod sobą, błyskawicy, chcę żeby motorek palił 4~ l ale też żeby nie był najwolniejszy... 10-12 km było by w miarę...

Pytania są orientacyjne, nie jest powiedziane, że teraz będę kupować, a raczej na pewno w przyszłym roku :P chcę wiedzieć czego mam szukać...

Jest np tak, fajnym motorkiem dla mnie jest yamaha xt 125 x, ale bardzo nie podoba mi sie kierownica w niej, dt jest dla mnie za stara, wr byłoby świetne, ale pieniędzy to ja tyle nie mam... byłbym wdzięczny, gdyby wymieniono mi modele które mogę poprzeglądać czy usiąść testowo gdzieś, no i czy ten romet to na prawdę jest kasa wywalona w błoto...

zagubiony między 4t/2t

7 Ostatnio edytowany przez Norek (2012-10-27 22:18:12)

[url=http://img708.imageshack.us/img708/1073/imag0061te.jpg/]http://img708.imageshack.us/img708/1073/imag0061te.jpg[/url]
Tu masz apke
(zdjecie odrazu po kupnie) 
Gdys nie był zainteresowany moze ktos inny zobaczy :)

http://www.youtube.com/user/suuperocker?feature=mhee
https://www.facebook.com/SuuperRocker

8

Ja polecam MZ 125, sprzęt ma trochę mocy jak na swoją klasę, ale też nie za dużo. Jakość wykonania na pewno lepsza niż w tym "romecie". Spalanie max 4l. Na PW masz moje gg, co nieco mogę Ci mogę powiedzieć o tym sprzęcie.

MZ SM 125 & DT 125 RE

"Żadne zakazy nie zniszczą Naszej pasji"
"WRC is for boys, group B was for men"

9

Myślę że taka aprilia cenowo odchodzi od rometa bardzo daleko... co byście powiedzieli, żebym szukał między Yamaszkami Xt 125x ? Nawet widziałem taką na forum... kierownica mi nie odpowiada to fakt, ale co za problem wymienić... Moc odpowiednia, v-max ładny, dużo części chyba jak i całkiem przyjemna wizualnie... Czekam na opinie :)

zagubiony między 4t/2t

10 Ostatnio edytowany przez heroineXrace (2012-10-28 11:26:27)

Ja osobiście polecam xt125, małe spalanie, moc i wygląd, ale są jeszcze inne motorki z tym silnikiem i nawet wydaje mi się że ładniejsze np. Derbi Senda 125, Peugeot xps 125 tylko pojawia się problem z tym że jest ich strasznie mało.

11

Xt 125 jest strasznie małe, nie wiem ile masz wzrostu, ale ja nawet na nią nie siadałem przy 180cm

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

12

Tak jak szukałem, żadnej sendy 125 nie znalazłem ani jednej, tak samo jak ten xps :P
Koso mam 179 cm, siedziałem na romecie który ma  2120x840x1120 mm, było mi wygodnie, a xt ma 2110x860x1130 mm, więc w sumie nie wiem jak to jest, musiałbym gdzieś takiego dorwać i się przysiąść...
heroineXrace ile masz wzrostu ? A czy inni jej użytkownicy mogli by się wypowiedzieć na temat jej wymiarów ? :P

zagubiony między 4t/2t

13

A o jakim budżecie w ogóle mowa? Bierzesz pod uwagę dwusuwa? Bo tak szczerze, to romet jest słaaaaby.. Może lepiej wziąć jakąś niewysiloną 125 w dwusuwie? Jestem pewien, że po jakimś czasie doceniłbyś trochę więcej mocy.

Będzie 690 niebawem

14

[url]http://allegro.pl/husqvarna-125-sm-supermoto-rejestracja-idealny-i2723646699.html[/url]

525 EXC

15

Biorę i 2t i 4t pod uwagę, ale z racji że na A1, to ta huśka odpada ;) max 15 kucy, budżet około 6k, co do rometa, myślę że sobie go odpuszczę ale zaczęła mnie interesować ta xt125 x :> Przykładowo:
[url]http://otomoto.pl/yamaha-xt-125-supermoto-2300km-dt-mx-sx-M3424698.html[/url]

zagubiony między 4t/2t