1

Temat: husqvarna TE 450

jestem nakręcony na Husqe TE 450
poszukuję osób, które mogą mi powiedzieć kilka słów na temat tego motocykla, jego bolączek, mocnych i słabych stron.

Zależy mi na opiniach ludzi co jeździli/jeżdżą, bo zasłyszane opinie że to niby się psuje/ nie ma dostępu do części to już znam :)

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

2

Odp: husqvarna TE 450

Poszukaj na forum to znajdziesz.
Asmodan męczy taką na dużych i małych kołach i złego słowa o nim nie powie.
Ma tam nakulane kilkaset godzin i jeździ i jeździ.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3

U mnie Husqa też już 3ci sezon. Złego słowa nie powiem. Mega wdzięczny motocykl w użytkowaniu i serwisie. Bardzo trwały i niezawodny ( a wiem co mówię, bo przeleciałem swoją cały sezon PP Enduro, gdzie każde zaniedbanie kończy się nie dojechaniem do mety ) , świetna charakterystyka silnika ( z każdych obrotów pojedzie jak czołg przed siebie, nie mając jednocześnie zadyszki w górnej partii ). Części oryginalne tanie w porównaniu do KTM ( no może oprócz zaworów, bo nie ma zamienników stalowych ), podejście dealera do klienta super. Uprzedzam historię, że korba tylko oryginał i 1000zł. Korby produkuje już Prox i jest w cenie jak do KTM, a oryginał kosztuje 800zł, a nie 1000zł. Co do dostępności oryginałów: niecały miesiąc temu zamawiałem oryginalne części, których nie mieli na magazynie i były u mnie w 4dni. Także sporo się zmieniło względem zamierzchłych czasów, które opisywane są w necie przez ludzi, którzy nigdy nie mieli z Husqą nic wspólnego. Z zalet na pewno wzorowe działanie rozrusznika. W każdych warunkach pali na dotyk, nawet po dachowaniu wystarczy wyciągnąć ciepłe ssanie i pali od strzała. I dziecinnie prosta obsługa serwisowa - wymiana płytek zaworowych zajmuje 20min ( choć luzy u mnie trzymają się w normie już 80mth ), świeca na wierzchu. Rozrząd częściowo za pomocą kół zębatych, wałki na łożyskach. Wszystko maksymalnie proste w budowie. Dostęp do świecy bez demontażu jakiejkolwiek części. Jako minus TE 450 2005 to w ciasnych piaskowych zakrętach daje o sobie znać ciężki przód. Za to na szybkich odcinkach jest bardzo stabilna. Coś za coś. Podsumowując ja jestem mega zadowolony, że podjąłem ryzyko :) Teraz zastanawiam się nad zmianą na kolejną Husqę, tyle że teraz pora na WR 250 2t :) Jakbyś miał jakieś pytania to wal śmiało na PW. Znam ten sprzęt już na pamięć :) Jakbyś szukał też zadbanej i upasionej w dodatki pewnej sztuki w niedużej kasie, to też pisz, bo niedługo planuję swoją wystawić.

Pozdr

4

Tomekk
PW

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

5

Tomekk - pw

DragStar 650-> CBR600RR-> VFR800FI->XL1000V->TE510->WR250F->R1150R