1 Ostatnio edytowany przez Matysek (2012-10-03 10:59:22)

Temat: Argumenty za i przeciw SM. Kłopoty z wstrętną mentalnością ludzi etc.

Ja w mojej niewielkiej miejscowości jestem sam na SM. Uwielbiam to. Super mi się jeździ. Jest fun i w ogóle. Niestety nie wszyscy się tak jarają. Ostatnimi czasy da się zauwazyć zmożony ruch policji w mojej miejscowości. Doszły mnie równiez słuchy, ze w lokalnej gazecie piszą o tym, że w miejscu mojego zamieszkania i w pobliżu (malbork) jeździ pomarańczowy KTM (czyt. Ja), który baardzo stwarza zagrożenie. Nieźle.. Zapowiadają nawet jakieś "obławy", także jak na razie nie wyjeżdżam z domu. To głupie. Nie jeżdżę 150 km/h w obszarze zabudowanym, nie straszę ludzi ani nic. Po kilku zatrzymaniach przez policję (a teraz za każdym razem mnie zatrzymują gdy mnie mijają ;/) funkcjonariusze grożą mi sprawą sądową oraz zarekwirowaniem dowodu rej. Nie wiem co robić teraz, z tego względu, że w pobliżu nie ma innego SM, czuję się trochę osamotniony i nudzi mnie jazda w samotności. Dlatego ciągnie mnie trochę w kierunku plastików.. Wiem, że potem bym żałował, ale zaistniała sytuacja niestety skłania mnie ku popełnieniu jakiegoś plastika. Co sądzicie o tej sytuacji, jak zachowalibyście się na moim miejscu?

Sytuacja mnie irytuje, prócz mnie jeździ mnóstwo plastików stwarzających więcej  zagrożenia. Wiele więcej. Lecz specyficzny dźwięk singla bardzo drażni uszy ludzi (podejrzewam, że nie tylko starszych).

2

Odp: Argumenty za i przeciw SM. Kłopoty z wstrętną mentalnością ludzi etc.

jeżeli motor spełnia wymogi ( lusterka, migacze, głośność ) to policja nie może zabrać Ci dowodu.
Dodatkowo jeśli nie jeździsz po skwerach, chodnikach, na gumie przez główne skrzyżowania, ulice, to nie powinieneś mieć żadnych obaw. Wówczas możesz spokojnie się poruszać bez strachu.

a co do jazdy samemu - to jest też jeden z powodów czemu ja sprzedaję motor - i tutaj w pełni Ciebie rozumiem. Ja tego tematu nie przeskoczyłem i wchodzę w enduro, gdzie akurat mam więcej znajomych co jeździ.
Bo nawet jak masz kumpli co jeżdżą po asfalcie tylko na innych sprzętach ( nakedy, plastiki, choppery ) to i tak wspólna jazda jest mocno naciągana ;)

facebook.pl/tr4moto
tr4moto.blogspot.com

3 Ostatnio edytowany przez imot3ph (2012-10-03 11:07:42)

Niech się pałują... takie jest moje zdanie:)
Nie łam się a przesiadkę na plastika pożałujesz kiedyś (no chyba, ze masz w poblizu tor Poznań - tylko tam będziesz miał większą frajdę niż na sumo) :)

Ja też jeżdzę sam niestety. Nikogo nie kręcą jednogary.
Starałem się namówić znajomego na TTR to kupuje Hondę Transalp :)

4

Napisz pod jakim pretekstem Ciebie zatrzymują i czy dostajesz za każdym razem jakiś mandat?
Bo nie mogą od tak sobie zabierać Ci dowodu rej. Chyba że mają jakiś powód o którym nie napisałeś?
A nawet jak Ci zabiorą do zrobisz przegląd odbierzesz dowód i możesz dalej jeździć.
Napisz lepiej o co dokładnie chodzi bo czegoś tu brakuje w tej historyjce.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

5

tadzik napisał/a:

jeżeli motor spełnia wymogi ( lusterka, migacze, głośność ) to policja nie może zabrać Ci dowodu.
Dodatkowo jeśli nie jeździsz po skwerach, chodnikach, na gumie przez główne skrzyżowania, ulice, to nie powinieneś mieć żadnych obaw.

Otóż to, mogą Cię cmoknąć. Ja bym nie wymiękał i robił to co lubię.
Co do jazdy samemu to już Twój wybór. Może spróbuj jazdy na torze jak masz jakiś blisko, niezły fun.

https://www.bikepics.com/members/81

6 Ostatnio edytowany przez Matysek (2012-10-03 11:15:29)

Zatrzymują mnie pod pretekstem ostrzeżenia, nagany i poinformowaniu mnie o skargach ludzi.
Gdybym miał wszystko w normie to miałbym to wszystko w dupie. Ale jak wiadomo, tłumik jest za głośny. Czym można go uciszyć? To jest ori tłumik KTM, od nowości. I nie ma licznika, o czym napisałem w innym dziale. Tyle, że policjanci sa na tyle tępi , że patrząc na licznik rowerowy, który mam zamontowany teraz myślą, że to oryginalny <lol> Ale jak wiadomo, kiedyś może się trafić jakiś bardziej kumaty.
Chodzi mi ogólnie o to, co zrobić, sprawdzić czy ktoś z Was miał podobne "przygody" etc.

Niestety, na tor mam daleko, bo mieszkam koło Malborka, gdzie nie ma nic takiego.. Jest tylko lotnisko wojskowe, gdzie wątpię, że dałoby radę pojeździć :P

7

No to dorobić tylko db killera, latać w miare grzecznie dopóki to się nie uspokoi i zlewka.

8

delta napisał/a:

No to dorobić tylko db killera, latać w miare grzecznie dopóki to się nie uspokoi i zlewka.

I tak będzie trzeba pewnie zrobić. Jak można dorobić db killera do tego oryginalnego tłumika?
Myślałem też o wypełnieniu tłumika jakąś watą, bo ten jest raczej pusty ;)

9

Matysek, nic się nie łam:)
Mnie zatrzymuję za każdym razem jak przejeżdzam odok radiowozu:)
I zawsze to samo:
Po sprawdzeniu dokumentów które się zawsze zgadzają, słyszę:
Panie kierowco ten tłumik to coś tłumi??
Panie kierowco ale tablica rej. jest nie widoczna,
A gdzie to się podziało drugie lusterko wsteczne..?
Oj chyba zabierzemy dowodzik... a wszystko z kretyńskim uśmiechem na papie:/
A w rezultacie mogą Cie pocałować w dupe i podziękować:)
Nie ma sprzętu do pomiaru głośności, jest nr homologacji na wydechu- cmok w dupę
W kodeksie ruchu drogowego nigdzie nie jest napisane,że motocykl powinien posiadać dwa lusterka..- cmok w dupsko
A z tablicą to jak np. z czarnymi szybami w aucie, jak naprawisz przy kretynie to cmok w dupsko (ja swoją poprostu odginam)
Śmigaj i się przyzwyczaj:)

UrbanStreetWorkshop
#44 CRF450R
Totalna amatorka..:)

10

Olej sprawę, z czasem dadzą spokój ewentualnie zabiorą ci dowód i co z tego? Na mnie też trochę polowali ale tych co mogą mnie znać omijam bokiem i mam spokój ewentualnie jak widzę jakiś obcy radiowóz to wiksa do lasu i tyle mnie widzieli.

TM SMX 450Fi #426
KTM EXC 450 Six Days Sardinia

11

Walnięci. Ale spoko, miałem podobnie, tylko nie w takim stopniu, okoliczni mieszkańcy tylko się odgrażali policją, nasłuchałem się "co oni nie zrobią jak mnie złapią" itd. Też uj wie za co - chyba za jeżdżenie 1szym SMem w oklicy. Co zrobiłem? Nic, jeździłem dalej tak jak wcześniej. Chyba się przyzwyczaili ;D

http://bikepics.com/members/rr666/
XF650 -> LC4 SM+E -> Z1000 -> EXC400 E+SM -> Transalp 600 '96 (jeszcze kiedyś SM kupię!)

12

Matysek napisał/a:

I tak będzie trzeba pewnie zrobić. Jak można dorobić db killera do tego oryginalnego tłumika?
Myślałem też o wypełnieniu tłumika jakąś watą, bo ten jest raczej pusty ;)

O dorabianiu chyba już coś było: [url]http://forum.supermoto.pl/topic20518-dorobienie-db-killera-do-yoshimury-rs2.html[/url]
Pusty? Jak masz org. to raczej pusty nie jest, chyba że ktoś go już wybebeszył.

13

delta napisał/a:

Pusty? Jak masz org. to raczej pusty nie jest, chyba że ktoś go już wybebeszył

Albo się wydmuchał.

Olewaj sprawę, mnie też dość często zatrzymują, daje papiery, nic z nimi nie gadam (bo po co, popyskujesz i znajdzie coś, wymyśli, żeby Cię ujeb..), wysłucham gadania, przytkane 5x, wszytko się zgadza wiec mogą mnie cmoknąć.

DRZ400SM, KTM 990 ADV

14

Super. I na to własnie liczyłem :) Dzięki wielkie chłopaki, potraficie podnieść na duchu. To dziś wyjeżdżam z garażu, bo mam tyle w baku, że az się wylewa, więc trzeba coś z tym zrobić ];->

W Malborku jeździ gościu dziobalem 690,ale za cholere nie mogę go namierzyć. Zawsze byłaby jedna osoba więcej
Szkoda, ze mieszkam właśnie tu-na południu, bo z tego co widzę, w innych regionach Polski dzieje się więcej

15

Matysek napisał/a:

w innych regionach Polski dzieje się więcej

http://i1.memy.pl/obrazki/2260126044_haha.jpg

WARSZAWSKI TERROR KAPUTT !  / Yamaha WyjątkowaRzeźba