16

Odp: Stabilizator kolana

Aleksander.mx napisał/a:

a co myslicie o tym:
[url]http://allegro.pl/ochraniacze-kolan-thor-force-quad-cross-nie-fox-i1935325020.html[/url]

Napewno jeździć w takim niż bez , ja mam zwykłe listki na kolana . Natomiast nie wiem czy ten thor stabilizuje kolano . Gdybym ja sie bawił w tor i wysokie hopy napewo asteriksa chociaż na prawe kolano musial bym mieć .

motoslide.com

17

ja na torze jestem co jakis czas, w tym roku bylo to ok 10 razy, ogolnie to teren enduro, tor dopiero za rok kiedy bedzie prawko na fure co bede mogl dojezdzac

18

Aleksander.mx napisał/a:

ja na torze jestem co jakis czas, w tym roku bylo to ok 10 razy, ogolnie to teren enduro, tor dopiero za rok kiedy bedzie prawko na fure co bede mogl dojezdzac

Wiesz jak jest - 10 razy się uda, przyjdzie 11 raz, jakaś głupia sprawa i będzie kłopot. Albo 10 razy założysz - nic się nie stanie, raz nie założysz i akurat wtedy coś się wydarzy...

Jak zacząłem jeździć na kołach SM (całkiem niedawno) to myślałem że na asfalt ortezy nie są potrzebne. Wystarczył jeden raz - agresywne dodanie gazu na lewoskręcie na skrzyżowaniu, w mieście, w normalnym ruchu. Potężny uślizg tyłu na zimnym asfalcie, podpórka nogą, nagłe odzyskanie przyczepności opon i katapulta motocykla do przodu, kiedy noga została jeszcze na ziemi.

Efektem był przeprost kolana i naciągnięcie wiązadeł, ścięgien czy co tam jest, tygodniowy ból, opuchlizna itd. i miesięczna przerwa w treningach. Na szczęście nic się nie pozrywało i wszystko wraca już do normy. Wiem natomiast jedno - albo agresywna jazda w pełnych ochraniaczach albo zwykły dojazd do roboty bez.
Na razie na asfalt zakładam ortezy pod zwykłe bojówki M65 ale będę myślał nad czymś lepiej przystosowanym.

Odnośnie tego co jest u nas na rynku to pojawiły się ortezy firmy POD - wyglądają jak lżejsza wersja Webów, są niestety droższe, z tańszych EVS rs 8 i evs vision - podstawowy model. Co do ochraniaczy Thora nie widziałem, nie wiem, ale nie wydaje mi się żeby to były stabilizatory, raczej bardziej zaawansowane nakolanniki.

pozdrawiam

19

Te thor,to są zwykłe ochraniacze na kolana, nie stabilizatory, bo też się czaiłem na nie,nawet przymierzałem. Kurcze dobra sprawa ten stabilizator, bo dopiero później jak sie coś stanie to się powie,szkoda że ich nie miałem. A jednak z kolanami nie ma zartow. Zastanawiam się nad EVS Web i tym  Asterisk Cell. tylko kużwa  ta cena ;/ Jak by babci rente podnieśli to nie było by problemu :D Dzięki panowie za pomoc :)

20

a co myślicie o tych ortezach Alpinestars B-2?? Sam też się zastanawiam nad zakupem ortez i nie wiem czy w przypadku B-2 nie przepłaca się za markę??

Aprilia SXV 450 #3

21

Odgrzewam kotleta.

Co byście wybrali?

Alpinestars:
http://www.dirtbikebitz.com/images/products/protection/alpinestars/012/2012_Alpinestars_B2_Bionic_Knee_Braces.jpg

Kontra,

Asterisk:
http://www.motofrugals.com/images/products/Asterisk_CELL_knee_brace_I.jpg

Przymierzyć nie bardzo mam jak dlatego pytam. Chyba, że jeszcze jakieś inne?

TM SMX 450Fi #426
KTM EXC 450 Six Days Sardinia

22

Mam Asterisky, moi znajomi również - polecam 100%, choć używam tylko w offroadzie. Trzymają stabilnie i są przy tym bardzo wygodne (4-5h w terenie bez problemu). Nieco ograniczają ruchy przy np. nagłym zeskoczeniu z moto (szybkie podkurczenie nóg) - ale coś za coś...
Zwróć uwagę, jak AlpinyS łączą się z tyłu nogi na cztery rzepy. U mnie w Asteriksach mam wygodny materiał ze "sznurówkami". Pozwala to rozłożyć siłę nacisku na cały tył nogi, nie punktowo - to może mieć decydujący wpływ na komfort. Ale przyznaję, że AlpinS nigdy na nogach nie miałem. A i te "Twoje" Asterixy jakby nieco inne od moich - u mnie tył jest czerwony i zpinany na cztery zatrzaski.

pozdr
Michał, Wrocław
KTM EXC-R 530 [Alpina + Beringer] => Husaberg FS 650 Force [Berginer + Adler + Power4Suspension + Akrapovic]

23

Asterisk tylko!

SMR 505

24

MudAndTracker napisał/a:

Mam Asterisky, moi znajomi również - polecam 100%, choć używam tylko w offroadzie. Trzymają stabilnie i są przy tym bardzo wygodne (4-5h w terenie bez problemu). Nieco ograniczają ruchy przy np. nagłym zeskoczeniu z moto (szybkie podkurczenie nóg) - ale coś za coś...
Zwróć uwagę, jak AlpinyS łączą się z tyłu nogi na cztery rzepy. U mnie w Asteriksach mam wygodny materiał ze "sznurówkami". Pozwala to rozłożyć siłę nacisku na cały tył nogi, nie punktowo - to może mieć decydujący wpływ na komfort. Ale przyznaję, że AlpinS nigdy na nogach nie miałem. A i te "Twoje" Asterixy jakby nieco inne od moich - u mnie tył jest czerwony i zpinany na cztery zatrzaski.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, masz porównanie może do zwykłych nakolanników jeżeli chodzi o komfort? Aktualnie mam Thor Force i w sumie nie narzekam na brak wygód.

Fotka tylko poglądowa z netu na tej już jest czerwony tył:
http://www.chainreactioncycles.com/Images/Models/Original/19503.jpg

PS. Czytałem też, że Asteriski lubią się rozlecieć po jakimś czasie, masz jakieś doświadczenie w tej kwestii?

TM SMX 450Fi #426

25

Udało mi się dostać w LastLap Asteriski Ultra Cell w dobrej kasie. Jak trochę pojeżdżę to zdam relacje ale na nodze leżą naprawdę dobrze.

Przy okazji chciałem złożyć podziękowania dla Tegmy za pomoc.

TM SMX 450Fi #426

26

subek napisał/a:

Udało mi się dostać w LastLap Asteriski Ultra Cell w dobrej kasie.

tzn...?

HUSKA FC 250 / 2018
HUSKA FS 450 / 2018
HUSKA FS 450 / 2021

27

2760 czy coś koło tego ale ostatnia para.

TM SMX 450Fi #426