77kanzas napisał/a:remont będę starał sam ogarnąć ściągacz już zakupiłem silnik rozebrany zostało wyjąć łożyska,luz osiowy regulujemy tymi podkładkami pod łożyskiem?Podobno regulujemy tylko od strony magneta?
jak masz takie symbole to podaj będzie już coś,a nie wiesz czy łożysko na wał to tylko oryginał czy jest jakiś zamiennik?
Regulacja luzu osiowego wału - tak, to podkładka pod łożyskiem od strony magneta - mój sposób - zeszlifować trochę stary pierścień łożyska od środka aby lużno wchodził na wał i wtedy przymierzyć podkładkę aby uzyskać odpowiedni luz (0,1-0,2mm) aby nie zdejmować za każdym razem nowego pierścienia łożyska wału. Ja, stary pierścień (bez ściągacza) musiałem zniszczyć aby go ściągnąć - naciąć szlifierką i ściągnąć zwykłym ściągaczem.
Symbole łożysk i przy okazji ceny w jakich kupiłem:
NJ206 ET2XCS46/C3 NTN 2szt 122,20 PLN - wał
NJ205ET2XC3 NTN 1szt 78,77 PLN - wałek zdawczy
6203.LLU.C3 NTN 2 10,86 PLN
16004 C3 NTN 2 18,32 PLN - wałek wyrównoważający
6205.LLU.C3 NTN 1 21,35 PLN
Ps. Łożysko na wał o symbolu jw. często sprzedają na ebayu do exc, z zapewnień od fachowca od łożsk w hurtowni jest lepsze od tego które mu przyniosłem wyjęte przed remontem a wychodziło min.15tyśkm :-)
Łożyska dostaniesz od ręki np. albeco.com.pl
Jeszcze jedna sprawa jaka mi przychodzi do głowy - nie tłucz łożysk na siłę. Łożyska do zamrażarki a obudowę do piekarnika i na 150stC - i dopiero montaż :-) Przy wyciąganiu różnica temperatur też zasadniczo pomaga.
edit.
Jeszcze mi się coś przypomniało w sprawie tłoka - poprzednio miałem Elco - oryginalny, montowany do exc fabrycznie - tłok wychodził u mnie 5tyś km a nie wiem ile poprzednik (prawdopodobnie więcej niż ja); tłok nie zniszczył nicasilu (ciągle mieści się w selekcji A). Wymieniłem teraz na wossnera i mam mieszane uczucia - na razie nic się nie dzieje, ale jakieś takie delikatne pierścienie, zwiększony stopień sprężania, który w praktyce nic nie zmienia. Poprostu, dziś kupiłbym oryginalny tłok Elco - nie jest aż tak bardzo droższy.
DR650, XT600, EXC520, YZ450F, EXC-R450, EXC-R400, EXC-R530, SXF350, SXF250, EXC500SM, ADV990, 690Rally