1

Temat: Czy aby napewno SM?

Witam!
Ostatnio mam dość poważny problem, ponieważ coraz bardziej zastanawiam się nad Supermoto, ale dręczy mnie wiele pytań. Udało mi się trafić na wasze forum, wiec pomyślałem   ( Kto bd wiedział najwiecej o SM jak nie sami jego użytkownicy)
Wiec tak, od długiego czasu zastanawiam się nad zmianą sprzętu i  coraz bardziej podoba mi się sm tylko:

jeżdżę na motocyklach od ok.10 lat i były różne maszyny, same super sporty ( zx6r, gsxr, cbr, i obecnie nowa r6) I zastanawiam się czy jak przesiądę się na sm np. ktm lc4 610/40 to czy nie bd za bardzo rozczarowany mocą? ( a tak nawiasem muszę zmienić motocykl na wolniejszy-powód-kobieta)
Czy taki sm daje rade w trasie ? tzn mieszkam na terenie wiejskim i do miasta mam ok 20 km, a samo miasto jest nie za wielkie i czy takie super moto nie bd nie wygodne gdzy np dziennie bede robil po okolo 100-200 km? Czy wgl jest sens kupienia SM skoro nie mieszkam w dużym mieście a w teren nie bardzo? 
Lubie bardzo czasem w  weekend wyskoczyć ze znajomymi gdzieś w krótka trase tak np 150 km w jedna stronę. i czy te sm nie bd nie wygodne?
I jak z prędkościami w takim sm  ?
Więc czy jest sens SM czy dalej SS ?
Z góry dziękuje za odp:)

2

Odp: Czy aby napewno SM?

Bardziej proponuje FUN BIKE typu aprilia dorsoduro czy ktm 950sm......ktm 640 nie jest motorkiem ktorym gania się po 150 kilometrów .....Jest idealny do miasta ale w traski to się nie nadaje nawet jak masz twardą dupe....może cos w stylu yamahy xt660...UWAZAJ SUPERMOTO UZALEŻNIA.....Ja jeżdżę od 24lat na moto i od 3 lat stoi bardzo amotorski sprzet drz 400sm którego czasami próbuję się pozbyć ale jak nikt nie kupuje to i ja nie płaczę....brakuje mocy ale udało mi sie zrobić traski 350km

3

Cześć,
Dawid myślę, że ciężko jest odpowiedzieć na twoje pytania bo nie jest to takie proste, przy zmianie na zupełnie inne moto zawsze każdy ma wątpliwości.
Z supermoto jest tak, że to trzeba po prostu czuć, jeden się przesiada ze sporta i zadaje sobie pytanie dlaczego zrobił to tak późno a drugi jest rozczarowany i wraca.
Polecam Ci zrobić tak, kupujesz supermoto latasz i wiesz czy to jest to czy nie ... to nie jest zobowiązanie do końca życie, nie spodoba Ci się to sprzedasz, będzie to najlepsze rozwiązanie, a na pewno lepsze niż byśmy Cie przekonywali wszyscy, że supermoto to jest własnie to czego chcesz.

Pozdrawiam
Bartek

motoslide.com

4

Rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości i powiem, że SuMo i turystyka nie idą w parze..także zapomnij o robieniu 300km. Dla mnie zrobić 100km w ciągu dnia na trasie to przejebana sprawa. Nie mówię już nawet o serwisie który musiał byś robić co 2 tyg i o kosztach, po prostu supermoto do czego innego zostało stworzone.

Husqvarna SM 610s 2005 [sprzedana]  ---> next ???

5

Wojtecki, ale są też łagodniejsze sprzęty, które zaliczają się do grona SM i spokojnie pośmigasz bezawaryjnie i w dłuższe trasy też dadzą rade.

6

Alex napisał/a:

Wojtecki, ale są też łagodniejsze sprzęty, które zaliczają się do grona SM i spokojnie pośmigasz bezawaryjnie i w dłuższe trasy też dadzą rade.

Zgadzam się z tobą Alex.
Jestem żywym dowodem na to, że nawet na wyczynowej CRFie można zrobić raz na jakiś czas krótką trasę, a dzienne przebiegi po 100/150 km. nie są czymś wyjątkowym :)

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

7

Jak szukasz sprzeta wolniejszewgo w predkosci maksymalnej to smialo bierz 950SM. Na autostradzie i na prostej bedziesz jezdzil wolniej, bo przy duzych predkosciach ped powietrza Ci leb urwie. Za to na winklach i wszelkiej podejrzanej nawierzchni (ktorej w kraju nad wisla bez liku) bedziesz wyprzedzal wszyskich dlubiac w nosie. Na trasy ok. 150 km jak znalazl. Zero wibracji, dzwiek V2 i ultra latwe gumy spowoduja ze nie bedziesz chcial z niego zsiadac. W Brytyjskim magazynie "Bike", 950 SM dostal 2gie miejsce w klasyfikacji "The most fun bike ever" (zaraz po brytyjskim Street Triple"). Choc moze nie bedziesz konkurencyjny w PP supermoto i w terenie raczej nie zaszalejsz, to jesli szukasz supersporta na polskie drogi to jest to najlepsza alternatywa.

"Kocham Fałki i pachnące cwajtakty"

2004 KTM 125 SX
Poszukiwania godnego SM

8

Dawid00029 napisał/a:

a tak nawiasem muszę zmienić motocykl na wolniejszy-powód-kobieta

Dźwięk 950 SM wcale nie uspokoi jego żony, a jak napisał Dawid...troska jego żony, to jeden z powodów :(

Nowe wcielenie CRFy - SPRZĘT DO TURYSTYKI :))))) Super Duke 990 "R"
CRF 450 "R" SM na prawdziwych a nie udawanych modach  44.68[kM] 71.14 [Nm] na kole... to są mody a nie dysze i filterek /
Yamaha XS 360 Cafe Racer 78 rok;) CR

9

Ja mam w tej chwili i wolniejszy i prawie połowę mocy niż w poprzednim motocyklu, ale wrażenia akustyczne podczas przyspieszania sugerują, iż ma trzy razy więcej mocy.
Żona może nie uwierzyć liczbom w dowodzie rej.

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

10

dukeSebo napisał/a:
Dawid00029 napisał/a:

a tak nawiasem muszę zmienić motocykl na wolniejszy-powód-kobieta

Dźwięk 950 SM wcale nie uspokoi jego żony, a jak napisał Dawid...troska jego żony, to jeden z powodów :(

No dzwiek nie uspokoi, ale moze zabrac zone jako plecak i sie poturalac "stówka" po okolicach. Przy tych predkosciach to 950 jak chopper chodzi, wiec moze zone troche uspokoi.

"Kocham Fałki i pachnące cwajtakty"

2004 KTM 125 SX
Poszukiwania godnego SM

11

Jak na moje dla kolegi to tylko 950 albo 990. Ja miałem supermoto i za plastikami nie było szans w trasie (rozumiem, że znajomi to sami na plastikach) W traski było ciężko, bo bolała mnie dupa i w ogóle moto się męczyło, sm po prostu nie jest do tego, chcąc posmakować czego innego kupiłem supersporta, ale już sprzedaję i wracam do supermoto. Każdy musi dorwać to co dla niego lepsze, jak na moje to typowe sm będzie dla Ciebie za słabe i 950 lub 990 wydaje mi się najbardziej odpowiednie.

12

Ale moto ma być wolniejsze, więc niedzielne przejażdżki z kolegami na sportach idą w niepamięć.
A tak poważnie, to pomyśl nad jakimś nakedem, bez najmniejszej owiewki. Nawet jeżeli moto da radę pojechać więcej, to sam nie będziesz tego chciał. Siedzenie będzie wygodniejsze od SM i się tak nie namęczysz ta trasach.
Typowe SM raczej nie spełnia twoich wymagań.
Jest jeszcze opcja kupna dwóch motocykli.

0,654l SMC AKR

"Dialogi nie dobre... Bardzo nie dobre dialogi są.
Proszę pana... Yyyy... W ogóle brak akcji jest. Nic się nie dzieje. Proszę pana..."

13

Może duke 690 spełni twoje oczekiwania

14

tez mialem taki problem ;-) jak sprzedalem moja zx9r i namenczylem kolegow z forum pw (wybaczcie :)  za te niekonczace sie pytania)
pojechalem do serwisu ktm wziolem 950sm na 30 min i juz wiem co kupie :-D mnie tylko brakowalo obrotosciomierza ;-)
nie zastanawiaj sie tylko idz na jazde probna!!!!!!

15

michi78 napisał/a:

obrotosciomierza

Jedno słowo, a o tej porze roześmiałem się na pół chałupy :DD

READY TO >> TERROR