Temat: uszczelka i silikon?
Jak w temacie, zamówiłem w serwisie uszczelkę pod dekiel sprzęgła do hondy xr650r, mam pytanie czy użyć też bardzo cienko silikonu czy sama uszczelka wystarczy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » uszczelka i silikon?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak w temacie, zamówiłem w serwisie uszczelkę pod dekiel sprzęgła do hondy xr650r, mam pytanie czy użyć też bardzo cienko silikonu czy sama uszczelka wystarczy?
Silikon raczej nie potrzebny. Możesz ją natłuścić towotem.
ja zwykłe uszczelki lubię cieniutko posilikonować, łatwiej się później odklejają
ja dawałem sporo sylikonu ale uszczelki nie miałem. Ale myślę że trochę nie zaszkodzi.
chudo posmarowany sylikon nie zaszkodzi, a przy kolejnym otwieraniu dekla uszczelka będzie cała i się jeszcze nada ;)
A nie można tego zrobic tak jak robi producent?? Czy wszyscy zawsze muszą kombinować i dodawać coś ekstra. Skoro fabrycznie jest bez sylikonu (jest tylko w miejscu gdzie uszczelka łaczy się z gumą od wyjści z alternatora) i nie cieknie to chyba jest ok. Oryginalne uszczelki maja to do siebie ze po rozgrzaniu twardnieja i przyklejają sie do powieszchni dlatego są jednorazowe więc poco ulepszać fabrykę.
Miło widzieć starego druha Asmodana!:)
Oczywiście popieram twoją odpowiedź, uszczelki są po to aby nie ładować silikonu!
Silikon daje się tam gdzie uszczelek nie ma i producent zaleca mazanie powierzchni silikonem.
eetam ale polacy sa hojni i wszystko udoskonalaja, dajmy czerwony specyfik i na pewno nic nie pocieknie, wszystkie sruby zamiast 10Nm dokrecamy 15Nm tak dla pewnosci i później, panie silnik dopiero co po kapitalce w profesjonalnym serwisie...
Panowie bez większej ideologii, mam w klasyku uszczelki z fibry (jednorazowe), np pod pokrywą zaworów, super uszczelniają i się jakby wulkanizują do dekli, a przy demontażu się rozwarstwiają i trzeba skrobać nożykami, extra film silikonowy oszczędza mi tego skrobania, w WR uszczelki mam wielorazowe gumowe albo np sprzęgłowa z czegoś twardego z nadrukowanym paskiem silikonu, tam nie smaruję bo po co
i nie mam na myśli gały silikonu żeby się lało tylko subtelnie jak na tym obrazku
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
FORUM.SUPERMOTO.PL » Garaż » uszczelka i silikon?
Wygenerowano w 0.052 sekund, wykonano 82 zapytań