1 Ostatnio edytowany przez MateuszLodz (2018-05-22 11:20:27)

Temat: 195cm wzrostu i 110kg wagi a SuperMoto?

Witam.
Jestem tutaj nowy i to jest moj pierwszy temat.
Od pewnego czasu zachorowalem na SM tylko mam pewien dylemat.
Czy przy mojej wadze i wzroscie nie bede na kazdym wygladal  jak na psie?
Chodzi mi po glowie KTM sm 690 dziobak.
Moze ktos ma podobre gabaryty i moglby polecic jakis sprzet do +-15 tys zl?
Z gory dziekuje za wszystkie pomysly
!

2

Odp: 195cm wzrostu i 110kg wagi a SuperMoto?

A co Cię obchodzi jak będziesz wyglądał, skoro będziesz miał dobrą zabawę a jak się wjeździsz to niejednego śmieszka objedziesz na dziobalu i dopiero będzie kupa śmiechu. Co prawda przy Twoich wymiarach jezda z pasażerem będzie problematyczna, ale do przeżycia.
Ja mam 193 i po długich staraniach 93 kg i jeżdżę 690 SMC R.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

3

W 95% przypadków będę jeździł sam i praktycznie tylko po mieście + od czadu do czasu jakąś szutrową drogę też zaliczę.
Co do mojego wyglądu na moto masz rację ale wiesz komfort psychiczny jest tez ważny...
Mimo ogromnej przyjemności z jazdy zawsze gdzieś z tyłu głowy będzie ta myśl ze wyglądam jak na rowerku młodszego brata

4

Zgadzam się z tym wyglądem. Kolega kupił okazyjnie kawe er6n, ma 192 wzrostu i plus/minus 130kg, wygląda komicznie i sam się śmieje ze jakby mlodszemu bratu zabrał motocykl :P z tego też względu będzie sprzedawał i rozgląda się za turystykiem

5

Ja mam 2 metry i na Hondzie FMX wyglądam jak na komarku :)
Jedyny motocykl na którym czuje sie jakby był zrobiony dla mnie to LC4 640

Co nie zmienia faktu że na fmx jeździ się świetnie

a jak wygląda w porównaniu wielkości lc4 640 z 690 sm ?

KTM 690 SM Prestige

6

igri72 napisał/a:

Świetne pytanie.
Jestem ciekaw opinii kogoś bardziej doświadczonego w temacie.

7

MateuszLodz napisał/a:
igri72 napisał/a:

Świetne pytanie.
Jestem ciekaw opinii kogoś bardziej doświadczonego w temacie.

[url]http://cycle-ergo.com/[/url]

dabljuer250x

8

A co powiecie o KTM 950 SM?
Wydaje sie dosc duzym sprzetem i nie powiem ostatnio zachorowalem na niego strasznie ;)

9

Przy wzroście 193 i wadze ok. 100 kg miałem takiego. Fajne moto.

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

10

gierwi napisał/a:

Przy wzroście 193 i wadze ok. 100 kg miałem takiego. Fajne moto.

Powiesz cos o awaryjnosci, eksploatacji oraz na co zwrocic szczegolna uwage przy kupnie?
Moze jakies wrazenia z uzytkowania?
Wzrostu jestesmy praktycznie identycznego z tym ze jestem troche ciezszy wiec pewnie gabarytowo nie powinno byc problemow.

11 Ostatnio edytowany przez gierwi (2018-05-29 20:10:16)

Jak przeszedłem przez wszystkie typowe bolączki wieku młodzieńczego, to moto śmigało bez problemów. Te usterki to pompa paliwa (na gwarancji), pompa wody (na gwarancji), sprzęgiełko rozrusznika (na gwarancji), wysprzęnik ( na gwarancji). Te elementy były słabymi ogniwami silników Lc 8 i oprócz pompy paliwa były w ramach gwarancji wymieniane na zmodernizowane elementy. Pompę paliwa można naprawić używając zestawu naprawczego z Larssona, lub wymienić na lotniczą pompę Facet (można kupić gotowe zestawy dla Lc 8). Podobnie z wysprzęgnikiem , sporo użytkowników stosuje akcesoryjny firmy Oberon. Ogólnie, jak przeszedłem przez te problemy, moto śmigało potem do przebiegu ok. 30 tys. km i potem pod innym forumowiczem jeszcze chyba przez dwa sezony.
Ty nie będziesz kupować nówki, więc to wszystko powinno być już zrobione.

12 Ostatnio edytowany przez kamilos (2018-05-29 22:03:33)

185 cm / 80kg. Wcześniej jeździłem na Hornecie 600, na którym zawsze czułem się trochę za duży i takie też słyszałem opinie z boku :) Chociaż nigdy nie przeszkadzało mi to w dobrej zabawie na moto oraz dynamicznej jeździe. Teraz mam SM 690 R (dziobak) i wydaje się być bardziej skrojony pod mój wzrost. Wizualnie postronni potwierdzają, że już nie odstaję gabarytowo :) Jednak wysokość siedzenia oraz samego motocykla nigdy nie była przyczyną zmiany na SM, a raczej to jak się jeździ na takim moto.

Testowałem lc4 640 i odczucie było takie, że jest wyższa od dziobala. Tak samo jak ostatnio przysiadłem się na SMCRa, też jest wyżej niż na dziobalu.

Poza aspektami, które rozważasz, weź pod uwagę, że dziobal ma niższy skok zawieszenia niż np. SMCR oraz inny kąt pochylenia główki ramy (przez co trochę inaczej się na nich jeździ). Pamiętaj też, że im większy silnik w moto tym waga jest większa.

kamilos.net

13

Na dzień dzisiejszy budżet niestety się zmniejszył w okolice 10tyś zł (remontów mi się zachciało).
Raczej w tych pieniądzach mogę sobie pomarzyć o KTM 950 SM...
Doradzicie coś w tych pieniądzach jakoś pasującego do moich gabarytów i żeby miało trochę mocy ( przesiadam się ze 130km moto)
Może lc4 640? Możecie coś o tym motocyklu powiedzieć?
Błagam doradźcie coś bo już zgłupiałem...

14

Ja mam 184 cm i ~88kg samej masy ciała. Kupiłem seryjnego z przebiegiem 15k, zrobiłem w zeszłym sezonie 7k, teraz wsadzilem przelot akrapa i gaźnik mechaniczny, jeszcze się trochę bujam z regulacją, bo nikt nie chce niestety pomoc i podzielić się swoim doświadczeniem ale jak dla mnie - zapie*rdala jak wściekły teraz :) nawet w sumie nie za bardzo jest jak polatac po mieście bo mieszkam w typowo policyjnym i zaraz prawko zabiorą... Z 3 biegu z gazu wstaje na kolo, nie muszę się prosic :) ja osobiście polecam

15

Karolo napisał/a:

Ja mam 184 cm i ~88kg samej masy ciała. Kupiłem seryjnego z przebiegiem 15k, zrobiłem w zeszłym sezonie 7k, teraz wsadzilem przelot akrapa i gaźnik mechaniczny, jeszcze się trochę bujam z regulacją, bo nikt nie chce niestety pomoc i podzielić się swoim doświadczeniem ale jak dla mnie - zapie*rdala jak wściekły teraz :) nawet w sumie nie za bardzo jest jak polatac po mieście bo mieszkam w typowo policyjnym i zaraz prawko zabiorą... Z 3 biegu z gazu wstaje na kolo, nie muszę się prosic :) ja osobiście polecam

Tylko ze nie powiedziałeś o jakie moto chodzi :P

KTM SMC 690 - niestety sold
MT09 - sercem nadal w supermoto!