1

Temat: jaka pompa hamulcowa?

witam
mam pytanie odnośnie pompy hamulcowej, nie wiem jaka zastosować do swojego SM jeżdżę teraz na 2 tloczkowym ori ktm tarcza 310mm i pompa ori
planuje założyć  zacisk 6 tloczkowy od zx6r ale nie wiem czy
pompa brembo  od ktm 525 wystarczy?

2

Odp: jaka pompa hamulcowa?

Tak szalony pomysł że nie wiem czy ktoś Ci doradzi.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

3

nie rozumie do końca dlaczego szalony?
przecież są zaciski sm 6 tloczkowe  i tarcze 310mm
chciałem tylko wiedzieć jaka pompa pasuje do takiego zacisku i taka chciałbym kupić:)

4

Z całą pewnością pasuje pompa od ZX6R.

Tylko jak już to zmontujesz to poproś kogoś z kolegów żeby nagrał film zanim się pierwszy raz rozpędzisz i zahamujesz... ;)
Porównaj wielkość zacisku z kawy do zacisku SM - ilość tłoczków to tylko jeden z parametrów.

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

5

Będzie film do działu humor:)

Oryginalna pompa napędza dwa takie zaciski więc na pewno z jednym będzie brzytwa.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD

6

To Ci powinno pomóc. Podobno dla najlepszej modulacji stosunek powinien być w okolicy 10. Mierz tłoczki i sprawdź co będzie dobre dla Ciebie.

http://www.vintagebrake.com/images/mastercylinder.gif

PBM

7

Przy dużej pompie ten hamulec będzie mocny, ale niedozowalny. Tryb 0-1. Przy małej pompie będzie dozowalny, ale skok tłoków będzie za mały, aby odpuścić klocki od tarczy, wystąpi więc efekt ciągłego tarcia, jak przy zastanych tłoczkach.
Taki zacisk ma sens gdy wszystko jest dobrane odpowiednio. Widziałeś już podobnie zestrojone zaciski w takich lekkich motocyklach?

Simson SR50 90ccm [1986] -> Yamaha WR 450F dualsport [2004] -> KTM 690 SM Prestige [2007]

8

Mi osobiście pompa 10mm od ktm 525 nie wyrabiała przy zacisku 4 tłoczkowym motomastera. Na zimnym hamulcu jeszcze było w miarę ok ale jak dobrze nagrzał się na torze to zaczynał znikać.  Musiałem przejść na pompe 13mm i problem rozwiązany. BTW za duża pompa osłabi działanie hamulca. Nie wiem jakie w tym zacisku masz duże tłoczki ale pompa pewnie 13-16mm byłaby najlepsza.

Zapraszam na nasz FanPage! https://www.facebook.com/SUMOsupermotoTEAM/

9

Beringer do 6 tłoczka osiowego i 4ro tłoczka radialnego daje 17,5mm.

Pozdrawiam,
Piotrek

10

Nie ma co porównywać zestawów jakie oferują producenci do próby pożenienia czegoś do czego nie zostało stworzone.

Magura do swoich 4 tłoczkowych zacisków daje pompy 11mm i 13mm.
Brembo do swoich 4 tłoczkowych zacisków daje pompy od 15mm do 18mm.

Jeżeli do takiego zacisku brembo dasz pompę magury 11mm to nawet nie zadziała:)
A jak do magury dasz pompę 18mm to będzie działać 0-1.

Najlepiej byłoby znaleźć jakiś motocykl który fabrycznie miał montowany ten zacisk Tokico w ilości sztuk 1 i zobaczyć jaka była tam pompa. Tylko nikt chyba nie montuje takich potężnych zacisków na jednej tarczy?

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD