1

Temat: Jaki typ kasku polecacie na supermoto?

Cześć,
sprzedałem swój stary kask (crossowy), aby kupić coś lepszego. Latam na KTM LC4 SM, głównie miasto, w koło komina, dojazd do miasta powiedzmy ok. 20 km, też trochę po za miastem i może jakieś mini traski, czyli wszystkiego po trochu…

Ogólnie jestem nastawiony na zakup kasku crossowego, ale może macie jakieś sugestie, aby zastanowić się nad jakimś integralem lub adventure? Budżet powiedzmy 500 – 600zł, może ciut więcej..

Jeżeli macie ochotę to oprócz typu kasku, jaki polecacie możecie podsyłać konkretne propozycje modeli, lecz będę chyba musiał coś szukać u siebie na miejscu (Białystok – przy okazji macie jakieś ciekawe sklepy podsyłajcie :D).

Zamówiłem LS2 MX456 ze względu na skorupę, lecz okazało się, że miałem problem z rozmiarem, więc może jak na miejscu go ogarnę to dalej jest w grze… sytuacja wyglądała tak, że policzki uciskał tak jak powinien lecz w „obwodzie” głowy było moim zdaniem ciut za luźno… jak na nowy kask.

Za pomoc i sugestie z góry dzięki…

KTM LC4 640 SM 2004
Honda CB600F Hornet 2010

2

Odp: Jaki typ kasku polecacie na supermoto?

mx456 ma pompowane policzki, może ktoś napompował i nie spuścił ;)

SMR 570 '01 ---> YZF 450 '07

3

Ja na 640 latałem w airoh twist orange evil, mam do teraz na 690 i jest spoko. cena nie powala, wyglądowo jak airoh - kocur. Dawałem chyba 750zł. Wejdź na xlmoto, były fajne przeceny kasków, ale rozmiary M i L szły od razu. Ja zdążyłem się załapać na Airoh Movement. ale to mam jakbym wybierał się gdzieś dalej żeby tak nie wiało.

KTM 690 SMC

4 Ostatnio edytowany przez Michał2008 (2018-02-07 21:11:24)

niwy napisał/a:

mx456 ma pompowane policzki, może ktoś napompował i nie spuścił ;)

hehe no nie bardzo :D

ja zamówiłem ten model i te malowanie (to jest starszy model) i pompowania nie było
[url]http://ls2.sklep.pl/pl/p/KASK-LS2-MX456-LIGHT-COMPASS-WHITE-ORANGE/458[/url]

bo z tych pomiarów obwodu bańki to jestem na granicy M i L :/

KTM LC4 640 SM 2004
Honda CB600F Hornet 2010

5

ja miałem taki sam dylemat jak Ty. Kupić porządny kask, ale w rozsądnej cenie - do 600

Byłem nastawiony na Airoh CR901, ale po nałożeniu na głowę w ogóle mi nie leżał, oprócz tego sprawiał wrażenie takiej jakby taniości - nie wiem jak to nazwać. Na pewno jest bezpieczny itd., ale żal było mi 600 zeta na kask, który nie leżał dobrze mi na głowie.

Poszperałem trochę, trafiłem na ciekawą recenzję i zakończyłem na kupnie kasku Shiro mx-917 thunder ii za 550 zeta z wysyłką. Gość miał wysłać rozmiar L. Na szczęście się pomylił, wystałał XL i ten leży idealnie.

tutaj recenzja: [url]https://www.youtube.com/watch?v=GICSlmdPL4k[/url]

http://moto-bene.pl/img/products/p_20170719160514.png

Wykończenie przypadło mi do gustu, jest lekki. Wygląda też nieźle, ale to nie było moim głównym celem zmiany.

MOTOFREAK - BARTOSZ KOWALEWSKI - Serwis motocyklowy inny niż wszystkie
myjka ultradźwiękowa
https://motofreak.waw.pl/
Aprilia SXV 450

6

nawet spoko ten Shiro tylko szkoda że trochę ubogo co do malowań...

wracając jeszcze do typu kasku, czyli polecacie bardziej kask crossowy?

i jeszcze jedno pytanie co do rozmiarówki, przymierzacie jakoś te kaski wcześniej czy zamawiacie przez neta i liczycie że traficie...?

KTM LC4 640 SM 2004
Honda CB600F Hornet 2010

7

Ja jestem zwolennikiem tego, żeby przymierzyć wcześniej, czasami konkretny model może naprawdę źle na nas leżeć mimo kombinowania z rozmiarami, tak jak pisał wyżej levis. Jeśli już masz zamiar zamówić coś bez przymierzania z neta to upewnij się, że sprzedający posiada ten sam kask w większym/mniejszym rozmiarze, nie ma wtedy problemów z wymianą i nie trzeba się bawić w żadne zwroty gotówki itd.

8

anderson10 napisał/a:

że sprzedający posiada

jasna sprawa, i teraz trochę źle to rozegrałem. Bo poprzedni kask jak kupowałem to zamówiłem M i L i jeden odesłałem, a teraz jak zamawiałem tego LS2 to zamówiłem tylko L, ale już odesłałem, a chciałbym jeszcze ogarnąć M, ale może się uda na miejscu, bo jak tak będę ciągle odsyłał i płacił za wysyłki to zawsze lepiej dołożyć do kasku...

KTM LC4 640 SM 2004
Honda CB600F Hornet 2010

9

Jechałem zawsze do najbliższego sklepu, który posiadał takie kaski i mierzyłem.

KTM 690 SMC

10

Kaski crossowe są fajne ale tylko z wyglądu
o prawda nosze okulary i to stasznie utrudnia , ale w kasku crossowym z goglami jest głośno 
sam kask kosztuje tyle samo co itegralny ale trzeba doliczyć gogle które tanie nie są jeśli chcemy takie które nie parują
Integralny kask jest dużo wygodniejszy w użytkowaniu , przede wszystkim mnie najbardziej zawsze wkurzały daszki w kaskach crossowych które przy prędkościach po wyżej 100 km/h potrafią przy podmuchach "rzucać" głową
Od siebie polecę airoha który ma świetne wykonanie szczególnie wnętrza kasku , no i idzie kupić airoha z malowaniem z przed dwóch sezonów za śmieszne pieniądze   
Ja mam takiego i jest świetny  [url]https://www.xlmoto.pl/kask-airoh-dragon-star-szary-1[/url]
no i największym plusem jest jego waga
Za takie pieniądze kask crossowy z goglami będzie ważył z 300 gram więcej a to już na prawdę dużo

Jeśli szukacie tanich kasków to polecę jeszcze naxe  i polecę ją z czystym sumieniem bo życie mi kiedyś uratowała
Fajne kaski robi jeszcze shark i marushin (dobrze wykonane , mało znane u nas i dzięki temu można je kupić tanio

KTM 690 SM Prestige

11

miał ktoś styczność z Nolanen N53 ?

KTM LC4 640 SM 2004
Honda CB600F Hornet 2010

12

ja mam Nolana N53, z plusów (tak subiektywnie) to ma fajny kształt, dość dużo miejsca na gogle – 100% racecraft z noskiem wchodzą bez problemu i dłuższy daszek. Pomimo styczności z piachem, błotem i krzaczorami powłoka nie jest porysowana (czyli chyba w miarę wytrzymała), ale przy jeździe w terenie wentylacja szału nie robi... Waga też nie jest piórkowa, w porównaniu z Airohem Nolan wydaje się odczuwalnie cięższy.

CRF450R - trying to handle the beast

13

Kupiłem O'neal Sierra ll. Dual sport według mnie to dobry wybór na super moto. Oglądałem Airoh S5,Nexx XD-1,Nishua Enduro Carbon i wielkiej przepaści jakościowo nie widać , dlatego wybór padł na O'NEAL. Arai Tour X-4 lub Schoei Hornet to już inna półka , cenowa również. Dobrze wygląda Bell mx9 Adventure.

14

dzięki za odpowiedź, też takie kaski rozważałem, ale na razie odpuściłem... najlepszą chyba opcją jest tak jak pisał Spidzior, mieć crossowy i integralny to wtedy bajka. Na razie będę atakował pobliskie sklepy co mają...

KTM LC4 640 SM 2004
Honda CB600F Hornet 2010

15

Airoh CR 901 polecam :P mam na profilowym jakbyco

Aktualnie : FZ01

Były :  XT125, CRM85, MX125, TE250, YZ450F, XTX660, DRZ400SM, SHIVER750 MT07