1 Ostatnio edytowany przez kwkm (2016-08-13 21:15:35)

Temat: Opiłki na magnesie korka spustowego.

Siema,

Pacjent to smc r 2012, druga wymiana oleju, pierwsza przy ok 1200km, teraz druga stan licznika 5240km i oto co ujrzałem na magnesie [url]http://imgur.com/a/OlMqz[/url]

Wiem że zawsze coś się może pojawic, ale czy taka ilośc to norma? Moto działa bez problemu, nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów w pracy silnika oraz skrzyni biegów.

SMCR AKR

2 Ostatnio edytowany przez Spidi (2016-08-13 23:35:53)

Odp: Opiłki na magnesie korka spustowego.

Na dobrą sprawę to Ty dalej go docierasz przy tym przebiegu - nie ma powodów do niepokoju.

Dlatego właśnie warto zmieniać oliwę i filtry częściej niż zaleca producent.

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

3 Ostatnio edytowany przez kwkm (2016-08-14 09:02:47)

Jak widać moto mam już przeszło 4 lata i przebiegi robie zatrważające ;) olej zmieniłem bardziej nawet z upływu czasu niż km, producent dopuszcza chyba nawet większe interwały. W takim razie co ile najlepiej zmieniać? Bo koszt nie straszny a sama robota prosta, szybka i przyjemna.

Edit

Nie wiem jak wyglądał magnes przy pierwdzej wymianie,gdyż zleciłem to ASO  wtedy jeszcze w celu zachowania gwarancji.

SMCR AKR

4

Jak jeździsz mało to minimum raz na sezon a jeśli chodzi o przelot to dużo zależy od tego w jakich warunkach i w jaki sposób jeździsz - inaczej ma się weekend na torze do weekendowej wycieczki po mazurach choć przebiegi zupełnie inne. ;)
Przy normalnym użytkowaniu bez przesadnego upalania ja bym zmieniał co 3-4tys. km. Jak sam zauważyłeś filozofii w tym nie ma a koszt też nie jest porażający.

Przy pierwszej wymianie wianuszek opiłków prawdopodobnie był jeszcze bardziej okazały... ;)

SPIDI

Subiektywnie o motoryzacji z charakterem
Facebook.com/SpidiFreestyle

5

Przepłucz silnik i kontroluj.

Husaberg FE 450 E / SM
KTM 380 SMR SOLD
DR-Z400SM   3x3 , FCR39MX , JD , MRD/SSW , MAGURA/BREMBO4P/BRAKING320MM, IMS 2.6  SOLD