1

Temat: EVS G6 czy FOX TITAN SPORT

Cześć!

Kupuję zbroję i zastanawiam się nad modelami podanymi wyżej (g6 i titan sport). Oczywiście najważniejsze i tak będzie dla mnie jak będą leżeć zbroje i tym się głównie będę kierował przy zakupie. Niemniej chciałbym poznać wasze opinie, żeby wiedzieć którą wybrać jeśli obie będą równie wygodne.

Wydawało mi się, że oba modele dość popularne, ale mało w internecie opinii.
Spotkałem się ze stwierdzeniem, że wszystko od EVS będzie lepsze od FOXa bo to "mall brand", ale z drugiej strony, jak popatrzylem na oceny poszczególnych produktów na jakichś stronach to właśnie fox ma wyższą średnią...

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie opinie. Oczywiście wchodzi w grę inna zbroja, ale budżet do 650 złotych.

2

Odp: EVS G6 czy FOX TITAN SPORT

do czego chcesz tą zbroję? Enduro?

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

3

spokojna jazda po miescie w cieple dni.

4 Ostatnio edytowany przez toivias (2016-04-15 09:15:56)

łw5 napisał/a:

spokojna jazda po miescie w cieple dni.

to kup sobie letnią kurtkę w stylu Held Tropic II.
Zbroja na asfalcie się  nie sprawdza, jest to notorycznie popełniany przez ludzi błąd.
Siateczka łącząca protektory drze się/przeciera/topi przy wywrotce natychmiast, a protektory fruwają w każdą stronę.
Jak ktoś katuje stunt na parkingu to jeszcze jakoś się to sprawdzi ale przy normalnej jeździe ja zawsze to odradzam.
Edit - skąd jesteś? w Katowicach mam oba modele na miejscu.

www.4ride.pl
FE 501 '02 ->FS650 '04 ->Hypermotard 796 '11 ->ZXR 400 '01 ->SXS 540 '03 ->YZ 450F '04 -> SMC 660 '04 -> Hypermotard 1100 '08

5

Toivias dobrze mówi, zbroja na asfalt nie nadaje się, testowałem nie polecam:)

https://www.bikepics.com/members/81

6

Alpinestars robi kurtki letnie, sam korzystałem - tylko nie pamiętam modelu, będzie z opisem AIR w nazwie.

Fajna sprawa na takie codziennie latanie, do tego mają też spodnie A10 chyba AirFlo czy coś tam :)

Sprawdza się ekstra :)

Na pokładzie YZF-R1 07' GASGAS EC300 9' R1200GS 11' :)

7

Zdaję sobie sprawę z tego, że kurtka byłaby lepszym(bezpieczniejszym) wyborem, dzięki za rady. Planuje zamówić sobie bluze/kurtke z cordury więc powinna trochę ochronić zbroję od pościerania się i rozerwania.

Jakieś opinie odnośnie samych zbrój?

8

Wg mnie wszystko zależy od tego jakiego rodzaju wypadek będziesz miał. Jeżeli będziesz orał po asfalcie po ślizgu, to lepiej mieć na sobie kurtkę. Ale jak będziesz miał dzwona, to jednak wolałbyś mieć na sobie zbroje. Ja 2 lata temu miałem wypadek (baba mi wymusiła na lewoskręcie) i przycelowałem idealnie w samochód. Mocno bolały mnie zebra i wg mnie gdybym miał kurtkę zamiast zbroi, to mogłoby się skończyć połamaniem. Może to tylko złudne wrażenie, ale w zbroi czuję się bezpieczniej i kurtkę zakładam tylko w chłodniejsze dni.

9

Użytkownik napisał/a:

Wg mnie wszystko zależy od tego jakiego rodzaju wypadek będziesz miał. Jeżeli będziesz orał po asfalcie po ślizgu, to lepiej mieć na sobie kurtkę. Ale jak będziesz miał dzwona, to jednak wolałbyś mieć na sobie zbroje. Ja 2 lata temu miałem wypadek (baba mi wymusiła na lewoskręcie) i przycelowałem idealnie w samochód. Mocno bolały mnie zebra i wg mnie gdybym miał kurtkę zamiast zbroi, to mogłoby się skończyć połamaniem. Może to tylko złudne wrażenie, ale w zbroi czuję się bezpieczniej i kurtkę zakładam tylko w chłodniejsze dni.

A protektory klatki miałeś w kurtce ;) ?

www.4ride.pl

10

Nie, kurtka to modeka shield pro bez protektorów na klatce, tylko jakieś takie pseudo gąbkowe wzmocnienia. Znasz jakieś fajne kurtki z protektorami na klacie i przedramionach? Moja ma tylko barki, ramiona i łokcie, żółwia dokładam sobie pod kurtkę.

11

Też podepnę się pod temat -znacie jakieś konkretne modele kurtek z protektorami ?
- cena musi być normalna (np. max 600-700zł)
- fajnie jakby miała protektory na rękach, barki, ew. klatka piersiowa (takich nie widziałem)

Hardcore - it's more than music...

12

Alpinestars T-gp - miały oryginalnie na barki i łokcie, na klatce i plecach wkładki neoprenowe, które można zastąpić ochraniaczami. Kurtkę taką miałem i POLECAM.

Będzie 690 niebawem