1

Temat: Pierwsze supermoto

Witam, jestem tu nowy i zaczynam dopiero swoją przygode z supermoto. Niedługo zaczynam prawko na A1 i chciałbym coś pośmigać po ulicy :D Nie będzie to pierwsze moto, ponieważ jeździłem już riejem na silniku od yamahy xt 125 oraz gas gas'em EC 125 (coś pokroju EXC) i oba w terenie. Może ktoś tu z was ma lub miał KTM exc 125 i mógłby mi powiedzieć co ile km mniej-więcej zmienia się tłok? Wiem, w tego typu motocyklach liczy się na mth, ale ciężko mi tak mniej-więcej okreslić ile będzie mnie to wynosiło. Jeździć będe do szkoły, ok. 25km dziennie, budżet ok 15 tys. Chyba, że ktoś miałby jakąs propozycje prócz exc?

2 Ostatnio edytowany przez Gamut (2016-03-27 00:21:17)

Odp: Pierwsze supermoto

Exc do szkoły to dosyć droga opcja w dodatku 125. Wysilona seta wiec części szybko będą się zużywały. Co do wymiany zobacz w serwisówkę, chociaż w przypadku ulicy okres wymian na pewno się nieco przedłuży. Jako dojazdówka to chyba dosyć słaby wybór. Natomiast plusy są takie że będziesz miał "prawdziwe" sm lekkie, zwinne ze sporą mocą. Może rozejrzyj się za czymś co wychodzi od razu przygotowane do sm (husqvarna, aprillia). Jaki masz roczny budżet na serwis motocykla? Zakładam, że musi być on dosyć spory skoro chcesz tym dojeżdżać i później jeszcze się pobawić po szkole, to będzie dosyć droga zabawa jeśli wybór padnie na exc. Więc masz trzy wyjścia, kupić exc do zabawy i coś do dojazdów lub poszukać czegoś mniej wysilonego jednocześnie nie odstające bardzo wagowo i mocowo od ktm i jest też trzecie wyjście czyli EXC i spore koszta utrzymania.

EDIT.
Zajrzyj do tego tematu, powinien Cie trochę na kierunkować.

[url]http://forum.supermoto.pl/topic28129-kupno-supermoto-125-2t-husqvarna-sm-czy-aprilia-sx.html[/url]

XR650R

3

60h na tłok czyli +- 60x60km=3600km jak będziesz latać po ulicy, zależy jak jeździsz itp. Co drugi tłok korba, jak będziesz dbać to nicasil trochę posłuży. EXC 125 to skarbonka, zakup to dopiero początek wydatków, licz się z tym. Jak Cię stać na serwis, to sprzęt kosa.

Yamaha WR 250F - chyba się starzeje.
Husaberg TE 250
Husaberg FS 570 sztos
EXC 525 mianowicie, dość dobry. LC4 640 badziewie, do badziewia.

4

GG EC125 to taki sam wyczyn jak nie mocniejszy co EXC, więc kolega jeśli serwisował GG jak należy, to EXC nie będzie problemem.
Czy mi się wydaje, czy manual EC 125 2006 nakazuje kontrolę tłoka co 3 pełne zbiorniki (!)?

EXC 525 in progress

5

Tak tylko między upalaniem GG w terenie od czasu do czasu, a codzienną jazdą EXC do szkoły jest spora różnica...

XR650R

6 Ostatnio edytowany przez d_akine (2016-03-27 11:41:33)

Upalałem GG w terenie praktycznie codziennie :D na wakacje 20mth w tydzień szło. Co do budżetu rocznego, to sam z urodzin i świąt bym dawał rade zbierać ok 1000-1200zł nie licząc tego co tato by tam czasem dał na tłoka czy coś :D Łącznie GG zrobiłem w swojej karierze ok 60 mth i jestem akurat w trakcie drugiej generałki, zrobiłem życiowy błąd i pojechałem kupić moto bez mechanika nie znając sie. Myślę, że dałbym rade utrzymać exc + chciałbym kiedyś kupić drugi zestaw kół, żeby pośmigać coś w terenie a husq'a SM sie do tego chyba nie nada zbytnio :/

EDIT. Jeszcze jedna sprawa. Jakie koła do supermoto? Jaki rozmiar z tyłu, przodu ; o jakiej szerokości gumy i jakie gumy? Totalnie zielony w tym jestem jeśli chodzi o SuperMoto.