1

Temat: [Z] Zamienie - Piasty Talon

Czesc
czy ktos posiada i jest chetny zamienic sie piasta? Mam piasty z talona, czerwone, pod CRF, a potrzebuje to samo pod WR :)
Wiec jak nie znajde chetnego to zaczynam robic konwersje i odpowiednie mierzenia co bedzie karkołomne ale jak nie znajde chetnego z czerwonymi piastami talona pod WR to bede zmuszony

z gory dzieki

2

Odp: [Z] Zamienie - Piasty Talon

[url]http://forum.supermoto.pl/topic33863-prawie-nowe-felgi-sm-yzfwr-450-wersja-bling-bling.html[/url]

3 Ostatnio edytowany przez helmex (2015-10-28 09:48:35)

taniej bedzie dotoczyc dwa dystanse niz rozplacat i zaplatac ponownie koło. kupiłes moze te z biłgoraja ?

ktm 640 06r

kiedys exc 2x525  2x450 lc4 640 xt600

4

wzialem te z Jaworzna, obrecze goldspeed na piastach talona z crfy

nie tylko dystanse wg mnie trzeba bedzie dotoczyc, to wszystko musze pomierzyc, bo nie robilem takiej konwersji jeszcze, chodzi o przejscie z 25 na 22 na tyle
tuleje lozyska i podejrzewam ze jeszcze masa innych rzeczy bedzie do wymiany, dlatego wstepnie pytam, bo duzo lepsza opcja jest piasta pod wr'ke bo mniej zabawy :)
szukam rozwiazania po prostu

5

ostatnio adoptowalem piaste talona z wr ale na oś 25 jezdziło w crf.   na exc 30 min i tokarka  i to wszystko.  ja miałem problem z tarcza bo w wr. crf jest 240 a w exc 220 ale pasowala od mniejszej yamahy.  jak chcesz mam kolo enduro do wr,

ktm 640 06r

6

helmex napisał/a:

ostatnio adoptowalem piaste talona z wr ale na oś 25 jezdziło w crf.   na exc 30 min i tokarka  i to wszystko.  ja miałem problem z tarcza bo w wr. crf jest 240 a w exc 220 ale pasowala od mniejszej yamahy.  jak chcesz mam kolo enduro do wr,

jasne, wydaje sie proste, ale nie mam pojecia jakie sa roznice w piastach CRF vs WR, odsadzenie tez pewno jest inne ... wiec dla scislosci musial bym zrzucic swoje brudasy i na nich wykonywac pomiar i sie odnosic do piast z crf'y zeby to mialo rece i nogi :)

potem tak jak sam piszesz, problem z heblem, zebata, wszystko musi byc pod CRF'e jako ze to z niej piasta, zakladajac ze rozmiar tarczy i jarzma spasuja do niej na wielosc :)

7

wszystko pasuje. odległosc miedzy ratcza a zebatką tez. osadzenie też pasuje. wiec jak chcesz ja bym skrobną dwa wystane z z głowy a Ty wób jak uważasz ;p

ktm 640 06r

8

helmex napisał/a:

wszystko pasuje. odległosc miedzy ratcza a zebatką tez. osadzenie też pasuje. wiec jak chcesz ja bym skrobną dwa wystane z z głowy a Ty wób jak uważasz ;p

o to bardzo dobre wiadomosci :D po weekendzie bede kombinowal z konwersja w takim razie :D
rozumiem ze z tarcza hebla tez nie problem, tylko odpowiednia srednica i rozstaw srob taki jak do CRFy zeby do piasty przykrecic i wszystko powinno tez grac?

9

w crf 240 i w wr tez 240 czyli tarcza podchodzi.

ktm 640 06r

10 Ostatnio edytowany przez mallly200sx (2015-10-28 16:54:43)

A jak ma przejść 25 na 22?
Przecież będzie musiał albo dorobić oś + dystanse lub będzie musiał kupić łożyska + dorobić tuleje wewnątrzną + dystanse.

Ja też kupiłem gotowe koła SM z CRF na talonach...
sprzedałem pisaty talona- zainteresowanie było duże i po niecałym dniu poszły.
Kupiłem piasty w YZ/WR i dałem do przełożenia.

Do interesu dopłaciłem może 100zł- a nie trzeba mieć 2ch kompletów tarcz, zębratek, dystanśów do kól.

Pozdrawiam,
Piotrek

11

czyli dorobienie dystansów z 25 na 22 to problem ?  nie wydaje mi sie. a tacze  przecież ma.

ktm 640 06r

12

Dystanse ustawiający koło na środku i redukcję z 25 na 22mm wstawioną w piastę- bo musi też trzymać rurkę co jest między łożyskami.
W dodatku ta redukcja musi wejść ciasno na oś- ale tak by dało się to zdjąć.

No i dobrze by było żeby tam woda się nie dostawała. co w przypadku kanapki z dystansów, redukcji, itp nie będzie super proste.

Ja wolałbym sprzedać piasty talona za 700-800zł(za mniej więcej tyle sprzedałem), kupic ori piasty do yamahy WR/YZ po 2002r za 200-400zł (ja kupiłem komplet za 300zł)  i oddać do zaplecenia z nowymi szprychami- 400- 500zł.

Bo nie wiem czy znajdzie tokaża co za 100zł ktoś zrobi 4 dystanse, 2 tuleje + zabawy w wymiarowaniu tego- u mnie w okolicy tokarze się cenią strasznie.

Pozdrawiam,
Piotrek

13

ja  tokarke mam w moim serwisie . robilem to wszystko 30 min a kanapki nie ma tylko  jest  jedna tulejka. stara z crf wyrzucona.  w srodku natoczona na oring (mój patent na padajace lozyska) . mam piasty do yamahy tyle ze bez łozysk i tulejek.   za dopasowanie koła zapłacil byś u mnie 100 za dwa.

ktm 640 06r

14

dla mnie za duzo kombinowania, jako ze sam tego nie wytocze, wiec musial bym to dac znajomemu do roboty
a osobiscie nie lubie dystansow dokladac itp, jako ze to zawsze w jakims stopniu oslabia mocowanie

wiec ide mniej wiecej tak jak mally mowi :) zmienie piasty na yz/wr, zaplote na swoich obreczach ladnie jako ze przod mam 17 cali :D wiec dla mnie idealnie bo z 16,5 to z tego co widze na ulice ciezko z oponami ;) i bedzie dzialac

pojawila sie opcja zeby po prostu wziac piasty z wr i dac do anodowania na czerwien i dlateog zmiana planow, bo normalnie szedlbym w przerobke tego wszystkiego

a tak to piasty z stricte wr dadza mi wiekszy spokoj ducha ze to bedzie gralo wszystko :)

mimo wszystko dzieki chlopaki za odpowiedzi! a ja tymczasem ide dalej kombinowac z reszta gratów :D
pozdro!

15

mam piasty ;d  znaczy tylnią a przód od yzf.

ktm 640 06r