Temat: Ktm 690 smc 2009 2 problemy
Hey,
kupilem 3 dni temu Smc 2009r i poki co mecze sie z dwowa problemami. Pierwszy to metaliczne stuki z lewej strony w okolicach napinacza lancucha rozrzadu odglos sie nasila gdy lekko odkrecam manetke na wyzszych obrotach tego nie slychac dodam rowniez ze czasem te stuki sa czasem nie ale zwlaszcza nasilaja sie gdy motocykl sie nagrzeje po jezdzie. Zamowilem manualny napinacz rozrzadu z Rally raid. Drugi temat to kwestia, ktora wydaje mi sie ze byla juz przerabiana mianowicie problem z falujacymi obrotami i przerywaniem wraz z gasnieciem motocykla podczas ruszania. Zmienilem wydech na FMF sam slip-on (wydaje mi sie ze na orginalnym bylo tak samo), mam zalozony silencer bo jak go wyjalem to nie dalo sie jezdzic. Wiem ze bylo pisane na temat wgrania map/remap itp itd natomiast wydaje mi sie moj przypadek troszke sie rozni poniewaz gdy moto jest zimne mam wrazenie ze problem jest znikomy natomiast jak juz porzadnie sie nagrzeje to problem mocno sie nawarstwia tzn mocniejsze falowanie obrotow plus czestsze gasniecie motocykla. Probowalem Kalibracji gazu oraz 15min resetu jednak nic to nie dalo. Dodam, ze jestem w Australii i kazda wizyta u mechanika kosztuje fortune tak wiec poki co probuje sam ogarnac temat. Dodam ze moto ma 15 tys przebiegu olej lany motorex 10w60 filt powietrza czysty raczej poprzedni wlasciciel serwisowal poprawnie mimo ze moto nosi znaki uzytkowania.
Przy przebiegu 10 tys km byly sprawdzane zawory i mam taka adnotacje do ktorej niekoniecznie wiem jak sie odniesc moze pomozecie mi to zinterpretowac :
Left exhaust -0.08T
Right exhaust- 0.10L
Left Intake-0.09T
Right intake-0.09T
Current shims:
Left exhaust -2.40
Right exhaust- 2.37
Left Intake-2.65
Right intake-2.69
po tygodniu:
Shim replacements
Left exhaust -2.35
Right exhaust- 2.37 (not replaced)
Left Intake-2.60
Right intake-2.65
New clearences:
Left exhaust -0.10L
Right exhaust- 0.10L
Left Intake-0.13T
Right intake-0.12L
Wiem ze sie rozpisalem a do tego nie posiadam polskich znakow jednak gdybyscie byli tak uprzejmi rzucic dobra rada beda ogromnie wdzieczny.
Dzieki i pozdrawiam serdecznie