Temat: GoPro HERO 2 -Total BRICK NAPRAWA!!!
Hey,
piszę ten wątek, bo właśnie (po pół roku) udało mi się wskrzesić totalnie martwą kamerkę GoPRO HERO2 : jeśli ktoś z Was udupił całkowicie Hero 2 -zero aktywności, ekran pusty, nic nie wyświetla, kamera jest cegłą -NIECH PRZECZYTA PONIŻSZĄ TREŚĆ : mi udało się odzyskać kamerkę wartą ponad 600zł (gdzie kolejne tyle wywaliłem na akcesoria) , a wcześniej już tylko myślałem ile będe musiał wyłożyć na kolejne H4...
Od początku : jakiś czas temu update'owałem firmware z wieszającego się v312 na starszy v198 - ogólnie był z tym problem, więc chciałem powoli i wybrałem v222 -tu wszystko poszło OK (oprócz semi-brick'a - SD ERROR mimo, że karta pamięci cały czas była w kamerce, ale to udało się obejść -pisałem o tym w dziale GoPro)... niestety coś mnie ugryzło i chciałem na siłę wrzucić soft v198 (Hero nie nagrywa wtedy zbędnych plików THM i LVR) - wtedy niestety podczas update'u kamera zwiesiła się na ekranie flashowania (na wyświetlaczu widok strzałki i numer wrzucanego softu 222) -mimo odczekania 15-20min kamera po restarcie więcej się nie uruchomiła :( Nic nie pomagało - kamera martwa totalnie, wykrywana jako "nieznane urządzenie", nie wykrywana przez CinemaStudio etc... -nie dała się włączyć, nie wydawała żadnych oznak życia....
Akcja z wrzucaniem softu na kartę SD nie działała (motyw przytrzymania MIGAWKI i wciśnięcia na trzymanym klawiszu POWER) , plik wymuszający update i wartości domyślne też nie zadziałał (autoexec.ash) :( Kamera wydawała się iść do śmieci...
Po pół roku przez przypadek znalazłem ROZWIĄZANIE problemu : wgranie softu (modułów pamięci oraz bootloader'a) poprzez sterownik USB (tryb "low-level USB command mode")...
Do rzeczy :
Metoda działa na GoPro HERO 2 oraz HERO 3 (Black)
Całość jest opisana szczegółowo w poniższych linkach -> potwierdzam : DZIAŁA !!
Ogólna kolejność wygląda m.w tak :
1)Podpinamy kamerkę według schematu do PC (najlepiej Win nowszy niż XP)
Disconnect USB from camera
Remove battery
Insert battery
Press and HOLD the Shutter button
Plug in USB
Press the Power button
Release the Shutter button
2)Kamera powinna zostać wykryta jako unknown device : instalujemy wtedy sterowniki USB obsługujące tryb "low-level USB command mode" -> Dokładnie te : Zadig_2.1.2.exe (link podany na dole)
3)Pobieramy 2 narzędzia : do transmisji danych i unpackera paczek (link podany na dole)
gopro-usb-tools-master
gopro-fw-tools-master
4)Rozpakowujemy paczki danych :
Wrzucamy do I toola (gopro-usb-tools-master) soft v312 (HD2-firmware.bin) , w katalogu odpalamy linię komend cmd i uruchamiamy z linii poleceń: "prepare-bootstrap HD2-firmware.bin"
5)Do II toola (gopro-fw-tools-master) wrzucamy firmware na jaki chcemy się updateować (najlepiej ten który nam się zwiesił) i analogicznie jak wyżej w cmd uruchamiamy linijkę : "fwunpacker HD2-firmware.bin"
- rozpakowane moduły (wszystkie section_0....section_14) kopiujemy do I toola (gopro-usb-tools-master)
6)Wchodzimy do I toola -odpalamy linię komend CMD i uruchamiamy : gpboot --rtos rtos_file
-jak skończy się % to przechodzimy dalej
7)Wchodzimy do I toola -odpalamy linię komend CMD i uruchamiamy : gpboot --rtos section_9
-trochę może to potrwać (5min?) , jak skończy to nadal czekamy ok.5min
Potem wyciągamy baterie z Hero i ponownie ją podłączamy, aby wymusić restart kamery : instalacja powinna pójść dalej...
-jeśli nie to powtarzamy drugi raz wgranie image'ów : gpboot --rtos section_9
Teraz po skończonym wrzucaniu i odczekaniu kolejnych 5min - wyciągamy baterie -wkładamy ponownie i ....kamerka powinna ożyć!!! U mnie tak się stało (w sumie zajęło mi to trochę czasu + 3 próby wgrywania section_9).
W oknie CMD ogólnie powinniśmy widzieć takie akcje :
launch with RTOS section 9
Initializing libusb
Could not set device configuration: -2. Continuing anyway.
Initializing DDR................................... done
Testing DDR....................... passed
Okay, loading and booting RTOS image section_9
Loading v222-bld.bin to address c0000000
... done
Loading relocate.bin to address c7000000
... done
Loading v222-hal-reloc.bin to address c8000000
... done
Loading section_9 to address c9000000
... done
Patching in a jump to our relocator..
Okay, here goes nothing...
Exec c0000000: 12 (ok)
Całość w dużym skrócie wygląda tak :
SD CARD = hd2_firmware.bin (V222) + autoexec.ash
unpack firmware with ur tool
gpboot --rtos section_9
wait wait at least 5 mn gpboot finish.
wait again at least 5 mn
remove battery for restart.
gopro alive :)
Oryginalny artykuł + softy :
[url]http://goprouser.freeforums.org/booting-a-hard-bricked-hero2-camera-over-usb-experimental-t11626.html[/url]
[url]https://github.com/evilwombat/gopro-usb-tools[/url]
PS. W komentarzach są bardzo ciekawe informacje, wiec warto poczytać
U mnie zadziałało - kamerka żyje i filmuje, a miałem ją już tylko jako przycisk do papieru! HA!
Mam nadzieję, że komuś się przyda!
PS. Mała adnotacja : Powyższa procedura działa jeśli próbujemy wgrać soft .222 lub .312 (te wsady rozpakowujemy jako sekcje 0-14) , dla .198 oraz .124 -pomimo wielu prób -nie udało mi się zejść niżej niż do .222 (przy ładowaniu sekcji 3 dla .124 , oraz sekcji 9 dla .198 -kamera nadal nie wstanie , ratunkiem jest użycie .222 lub .312).