1

Temat: ktm gs 620 duke - problem z cisnieniem oleju

Kupilem ktm gs620 duke z 96r. z przebiegiem prawie 50tys., zadnego kopcenia z ukladu wydechowego i mam kilka pytan odnosnie cisnienia oleju i jego kontrolki.

Po rozgrzaniu silnika i jego ponownym rozruchu kontrolka cisnienia oleju gasnie dopiero po 4-5 sek. Zdarzylo mi sie ze pociagnolem od 0 do 140 z max przyspieszeniem, pozniej szybkie hamowanie i znowu max przyspieszenie w okolce 140 i zapalila sie kontrolka oleju. Wylaczylem silnik poczekalem 15sek odpalilem i kontrolka gasnie tak jak wczesniej, czyli po 4-5sek. Powtorzylem sytuacje i sprawa sie powtarza.

Przy odpalaniu zimnego moto kontrolka oleju gasnie szybciej 2-3sek za pierwszym razem. 1-2sek przy ponownym rozruchu.

Sprzedajacy twierdzi ze mial podobne sytuacje i niekoniecznie przy ostrych przyspieszaniach i nie wylaczal silnika a kontrolka gasnie po jakims czasie i ze jest to spowodowane zamontowaniem czujnika cisnienia od innego modelu przez poprzedniego wlasciciela i ze on tak jezdzil 3 lata jakies 10tys.

i teraz kilka pytan.
1. oddac go odrazu jak najszybciej?
2. czujnik w ramie (zbiorniku oleju) to czujnik cisnienia czy poziomu, kontrolka czerwona w zegarach to kontrolka cisnienia czy poziomu (jak dla mnie to zachowuje sie jak kontrolka cisnienia)
3. jak sprawdzic poziom oleju ? (mi powiedzieli i gdzies tez wyczytalem: praca silnik 5min wylaczamy na 3-4 i odkrecamy mala srobke w gornej czesci ramy/zbiornika i ma tam wyciekac olej)

2

Odp: ktm gs 620 duke - problem z cisnieniem oleju

Sprawdź ciśnienie oleju i działanie samego czujnika (może się wieszać).
  Sprawdź/wymień zawór bypass jest wymienialny.
Znajdź instrukcję serwisową.

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

3

Majster128 napisał/a:

Znajdź instrukcję serwisową.

znalazlem jakas serwisowke. Jest po niemiecku (u mnie slabo z tym jezykiem) nie ma w niej ani slowa o czujniku wiec dalej nie wiem cyz to jest poziom czy cisnienie i nie ma tez o tym jakie powinno byc cisnienie

4

Jaki to rocznik?

Wymiany korbowodów, naprawa wałów, wymiarowanie cylindrów, tulejowanie, szlify cylindrów. Remonty i tuning silników, serwis zawieszeń. Prostowanie kolektorów wydechowych. Części i akcesoria. tel. 607198003
WWW.MOTO-KORN.PL

5

96 (jest w pierwszym poscie)

6

Przeoczyłem.
Zrób sobie na początek wymianę oleju.
Sprawdź czy nie ma w nim opiłków (też na śrubie spustowej).
Wymień zapobiegawczo sprężynę i czopek zaworu bypass.
Zdemontuj czujnik i spraw ręcznie jego działanie.

WWW.MOTO-KORN.PL

7

zadzwonilem do sprzedajacego i powiedzialem zeby sie wstrzymal z oddawaniem umowy do urzedu ze chce do piatku zakupic manometr i rozeznac dokladnie sytuacje. Poczatkowo zgodzil sie, po czym po godzinie zadzwonil ze nie chce czekac do piatku i zebym ja cokolwiek grzebal, ze albo sie decyduje albo zwracam odrazu wiec moto oddane, kasa zwrocona i po temacie.

troche szkoda bo ladnie palil i nie kopcil i fajna cena, ale tak jest spokoj

majster dzieki za zainteresowanie, dalem temat na 3 forach i tylko Ty sie odezwales. Pozdrawiam

8 Ostatnio edytowany przez Majster128 (2015-03-03 21:46:14)

Szkoda, ale cóż.
Usterka  mogłaby być błaha, lecz nie musiała.
Życzę bardziej udanego następnego zakupu.

WWW.MOTO-KORN.PL