1

Temat: Dziobal 690 SM, w czym gorszy od SMC?

Witam,
mam wielką prośbę ażebyście mi doradzili.
Otóż mam w planach zakupić 690 SMC na ten sezon. O motocyklu przeczytałem dużo wszelkich artykułów i opinii użytkowników i wiem, że takiego sprzęta chętnie miałbym w garażu. Niestety nie jezdziłem, jedynie siedziałem. Aż tu kilkanaście minut temu dowiedziałem się, że kolega brata z racji dosyć spontanicznego i nagłego wyjazdu z PL będzie chciał sprzedać swojego Dziobala. Nie brałem jakoś pod uwagę Dziobala, pewnie ze względu na wygląd (fotki) ale jak zobaczyłem dziś tę konkretną sztukę, to właściwie mi się motong spodobał, ma w sobie 'coś'. Jest w bdb stanie i co najważniejsze pewny - u jednego człowieka od fabryki. Nie powiem, że zaczął mi chodzić po głowie zamiast SMC.
Powiedzcie szczerze... warto? Czy dać sobie spokój z Dziobem i konsekwentnie uderzać w SMC?
W czym właściwie 690 SM jest gorsze od SMC? Skąd taka różnica w cenie?

2

Odp: Dziobal 690 SM, w czym gorszy od SMC?

Miałem sm'a, mam smc. Jeśli będziesz latał głównie po asfalcie czasem dalszy wypad, czasem z plecakiem to SM! Jeśli natomiast tylko solo, krótkie dystanse, lekki off to bierz smc.

SMCR AKR

3

a właśnie, zapomniałem dodać... będę latał praktycznie tylko asfalt, 95% w pojedynkę, czasem trasy max do 100km, a głównie to po mieście dla funu. Dojazd na działeczkę 3 km szutrem i kawałek po trawce. Moto ma być odskocznią od codziennych obowiązków: wheelie, stoppie, a zwłaszcza zakręty. Ale wszystko amatorsko, tylko dla własnej przyjemności.
Dziobal jest trochę cięższy. A w praktyce? Kloc w porównaniu do SMC? Czy taki amatorek jak ja nawet nie zauważy?

4

Najlepiej przewieź się na obu i decyduj.

SMCR AKR

5

W niczym nie jest gorszy. Zapierdala jak trza! Tylko nieprzystosowany w teren. Będziesz zadowolony!

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

6

No właśnie nie mam możliwości przejażdżki na SMC :(

To może jeszcze tak:
garażowałem i użytkowałem przez 3 tyg LC4 625. Baaardzo fajnie to wspominam. Jeśli chodzi o porównanie do Dziobala... Jak z jego żwawością względem 625? Nie chodzi o V max. Pamiętam, że 625 fajnie przyspieszała, aż byłem zdziwiony. Pierwszy raz jeździłem wtedy singlem i podchodziłem sceptycznie, bo i mało co o nich wiedziałem. Z trójki przy szarpnięciu szła pięknie na gumę, zakręty tym motocyklem to też była piękna sprawa. Dziobal też tak potrafi? ;)

7

Po wywaleniu ori wydechu, zmianie mapy i zębatek, TAK dziobal też tak potrafi :)

8 Ostatnio edytowany przez gierwi (2015-01-27 21:29:49)

A skąd jesteś, to może ułatwić spotkanie z jakimś właścicielem SMC?

"Najbardziej mnie teraz wkurwia u młodzieży to że już więcej do niej nie należę" Kazik Staszewski"

9 Ostatnio edytowany przez piogerm (2015-01-27 22:03:18)

Aktualnie przebywam w okolicach Białegostoku (będę do niedzieli). Później wracam do Wawy. Dziobal stoi prawie 200km ode mnie, dzis specjalnie podjechałem przynajmniej obejrzeć, o jezdzie nie było mowy ze względu na warunki pogodowe. Wątpię, że 'na szybkości' mi się uda dosiąść SMC, a czas jest właśnie ważny, jutro wieczorem mam dać znać odnośnie Dzioba... Aż już dziś głowa boli od myślenia :D

Edit. Właściciel tego 690 SM ma modzone ori wydechy (ktoś, kto się tym trudni to robił) i wgrana inna mapa. Mówi, że po tym zabiegu nie poznał motocykla, ale trochę z przymrużeniem oka to traktuję hehe.

10

jak. Chcesz dołożyć kilka tysięcy to Smc bierz i bedziesz zadowolony

Ktm 690 SMC R (4sztuka :D
Can-Am Renegade 1000
Honda Crf 250

11

a że Dziobal gorzej przystosowany w teren niż SMC, z czego wynika? Poprowadzenie wydechu np.?

12

Tak, także mniejszy skok zawieszeń i większa waga.

13 Ostatnio edytowany przez KWINTO (2015-01-27 23:39:51)

Jeżde     Dziobalem  od  4 lat. Do lasu  się   zupełnie  nie nadaje  ale  w mieście  jest  świetny.
W ubiegłym  sezonie  sporo czasu  spędziłem  z Dziobalem  na     Torach   i naprawdę   daje  radę.
Oczywiście   żadnego  "off"   ale  na czarnym  to raczej  dyktuje  warunki.
W  obecnym sezonie   chciałbym   zmienić  moto   na "torówkę  450"   lub  ostatecznie  na SMC   z naciskiem  bardziej  na    450.
Jeśli waga   SM  jest dla Ciebie   zadowalająca  to bierz   SM   bo daje  mnósto frajdy  i   jest tańszy  do SMC.

14

ogólnie to dziękuję wszystkim za rady, pewnie jednak wezmę tego Dziobala. Jeszcze się z tym prześpię.

A odnośnie gumowania. Przyzwyczajony i mający doświadczenie w nakedach i sportach, wiem, że jeśli chce się robić poważniejsze, dłuższe i szybsze wheelie, trzeba pomyśleć o amorze skrętu. Co prawda inna budowa, kąt główki. A jak w przypadku 690? Potrzeba tu montować amor?

15 Ostatnio edytowany przez andrzeju (2015-01-28 03:03:40)

Chyba ważniejsze jest żeby przy opadaniu z szybkiej gumy nie odpuścić gwałtownie gazu i nie lądować na skręconym kole bo wtedy tankslapper murowany. Jeżdząc na fz6, ttr  dawniej exc520 w sumie nigdy powaznej szimy nie odczułem, więc kwestionowałbym przydatność amora, to nie sportowe 600 czy litra.

TERROR KITTY CREW

Nienawiść do skuterów tak zostałem wychowany.