16

Odp: Pomoc dla Australii

Od zeszlego roku dostalismy pozwolenie na wizy work and holiday co oznacza ze mozesz przyjechac i pracowac przez rok. Sa tez wizy studenckie lub turystyczne. Jezeli masz zawod ktory jest na liscie zawodow "emigrAtion" mozesz ubiegac sie o skill wize. Jest pare opcji jak sam widzisz by sie tu dostac. Ogole baaaardzo polecam chociazby po to by zobaczyc jak inni ludzie zyja i ze wiek nie ma znaczenia (50 pare letni gosc na s1000rr? Tutaj to norma). Gdyby ktos chcial moge dac namiary na swietnego agenta migracyjnego.

Pozdrawiam

17

no i polityka- jak się nie podoba to wy... :) Podobno mocno trzepią na granicy "obcych" :D

Pozdrawiam,
Piotrek

18

A tak z ciekawości to osoby z jakimi zawodami są tam mniej więcej mile widziane? W sumie ciekawa sprawa, jeśli ktoś lubi wyjazdy. W zasadzie mnie tam zawsze pociągała Australia, ale jakoś nigdy o tym poważnie nie myślałem ;)

Husqvarna TE/SM 610i.e

19

Spec85, w jakim mieście ? Sydney ? :D Bo jest okazja aby jechać ale... odwagi chyba trochę brakuje ; D

Jedni zbierają znaczki, Drudzy chodzą do kina... A MY LUBIMY, JAK NAM SKACZE ADRENALINA!

20 Ostatnio edytowany przez spec85 (2015-01-19 23:07:07)

To chyba najlepszy kraj do zycia. Wszystko jest tak przyjazne ze az chce sie zyc( poza policja w pierwszym tygodniu posiadania moto dostalem mandat 850$ za przekroczenie predkosci o 34 kmh). Ludzie sa bardzo mile nastawieni idac ulica niejednokrotnie zdarzylk mi sie ze obca osoba usmiechajac sie powiedziala mi czesc. Cala Australia to tak naprawde obcokrajowcy i zlepek kulturowy. Co do zawodow to jest ich wiele poczawszy od inzynierow po mechanikow motocyklowych, samochodowych malarzy hydraulikow itp. Taki mechanik zarabia kolo 25/30$ na h. Jedna roboczo godzina w zwyklym warsztacie to 50$. Hydraulik zarabia krocie. Tak wiec nie trzeba miec bog wie jakich kwalifikacji by dostatnie zyc. Ja pracuje jako kucharz mimo ze przyjezdzajac nie mialem o tym pojecia( pracowalem cale zycie w biurze- korpo). Polecam ten kraj czy to na wakacje czy do zmiany calego zycia. Patrzac na to teraz jaka jest Polska to zaluje ze nie zrobilem tego 10 lat temu mimo ze kocham swoj kraj.

Pozdrawiam

Ps tak jestem z zona w Sydney, jedz nie zastanawiaj sie!!! Jezeli pitrzebujesz jakiejs pomocy to wal smialo.

Sorry za brak polskich znakow ale siedze na kiblu i pisze z tele ;)

21 Ostatnio edytowany przez michal_lc4 (2015-01-20 01:40:35)

spec85 napisał/a:

az chce sie zyc( poza policja w pierwszym tygodniu posiadania moto dostalem mandat 850$ za przekroczenie predkosci o 34 kmh)

Mój brat przejechał skrzyżowanie na tylnym kole, oczywiście policja pojawiła się nie wiadomo skąd. Zatrzymali mu prawko za to na 2 (dwa) lata :) Ale ogólnie jest bajka, siedzi w AUS już 16 lat. Może go kiedyś spotkasz ;)

http://p1.bikepics.com/2015/01/19/bikepics-2719624-800.jpg

SMC 625 '04 -> TDM900 -> ...??
https://www.bikepics.com/pics/2013/02/14/bikepics-2516302-full.jpg

22

Na podróż poślubną dostanę wizę? ;)

Kula daje fula :D 

http://www.youtube.com/watch?v=FdCnQNuojUw

23

spec85 napisał/a:

To chyba najlepszy kraj do zycia.

A prawdą jest, że każde stworzenie chce Cię zjeść/zabić? :P

http://p1.bikepics.com/2015/01/19/bikepics-2719624-800.jpg

Haha bohaterowie drugiego planu :d

24

rafik napisał/a:

A prawdą jest, że każde stworzenie chce Cię zjeść/zabić? :P

To bardzo ciekawe pytanie.  Tak jak nie mam leku przed różnego rodzaju robactwem, tak jak widzę okazy z Australii to aż mnie wzdryga. Jak to faktycznie wygląda na prawdę?

Albo ostRRRo albo wcale!

25

Jest duzo zwierzatek ktore moga Cie wykrecic czy to na ladzie czy w powietrzu. Trzeba byc poprostu ostroznym jak jestes poza miastem.

26

lasy chcą nam zabrać , śląsk chcą oddać niemcom, jak bym gdzieś uciekał stąd to właśnie na drugi koniec świata,

benzyna

27

Australia marzenie :)

Co do moto to zerknij spec na moją dotychczasową historię i zobacz jak sprzęt na końcu popełniłem :) . Pisałem tutaj z kilkoma chłopakami którzy sprzedają różne maszyny jednak finalnie po siąsiedzku się drezynka trafiła. Przyznam że od wyczynów odstraszały mnie absurdalne interwały serwisowe. Generalnie wolę jeździć na moto niż przy nim grzebać. Najciekawsze jest to że jak na razie na drz mam funu po pachy pomimo tego że całkiem niedawno sprzedałem 170 konne tuono v4. I jakoś mi apki nie brak :)

FZ6 -> FZ1 -> Daytona 675 -> Tuono V4R APRC -> Street Triple R ->  DRZ400SM -> MT09 Street Rally ->KTM690SM

28

spec85 PW ;)

29 Ostatnio edytowany przez rommel (2015-02-27 17:02:06)

toivias, też sie przyłącze do pytania, to jedyny kraj do którego mógłbym uciec ;]

EDIT:

k***a, 17 razy pun bot stop question...

Terror Kitty Crew
500->650->600->1000->625->450->125->1200

30

Supermoto Forum jedzie do Australii :D